Veľké športové podujatia priťahujú aj pozornosť kybernetických útočníkov

Autor TS máj 2019 -

Ako si pri používaní Wi-Fi a aplikácií na hokejových majstrovstvách a veľkých podujatiach ochrániť údaje a financie, radí ESET.

Počas majstrovstiev sveta v hokeji sa nielen na štadiónoch, ale aj v reštauráciách a baroch tvoria veľké skupiny ľudí, ktoré sa chcú pripájať na internet – najradšej zadarmo. Masové kultúrne a športové akcie sú potom pre kybernetických útočníkov ľahkým terčom. Predmetom ich záujmu sú osobné údaje či údaje o platobných kartách nič netušiacich fanúšikov. Bezpečnostná spoločnosť ESET preto ponúkla krátky zoznam rád, ako si na veľkých športových podujatiach ochrániť svoje dáta a peniaze.

Pozor na nepreverené Wi-Fi siete

„Na masových akciách je veľmi často problémom padajúca sieť, ktorá nezvláda nápor desiatok tisíc pripojených mobilných zariadení,“ konštatoval Ondrej Kubovič, špecialista na digitálnu bezpečnosť v spoločnosti ESET. „Ľudia sa chcú o svoje zážitky z podujatia podeliť s rodinou a priateľmi a následkom toho často pripájajú svoj mobil k akejkoľvek bezplatnej Wi-Fi sieti, na ktorú natrafia. To však predstavuje riziko pre všetky údaje, ktoré ľudia cez takéto zariadenia odosielajú alebo prijímajú,“ vysvetľuje Kubovič. Podľa neho však stačí dodržiavať zopár pravidiel a relatívne bezpečne tak môžete surfovať aj na neznámej Wi-Fi sieti.

Päť rád špecialistu na digitálnu bezpečnosť

- Najbezpečnejším pripojením mobilného zariadenia na internet na masových akciách je sieť vlastného operátora. Tá však pri väčšej mase používateľov nemusí byť dostupná, prípadne chce používateľ využiť inú sieť, za ktorú nemusí platiť.

- Na štadióne alebo v reštaurácii si overte, ktorá je oficiálna Wi-Fi daného zariadenia a pripájajte sa len k nej. Útočníci totiž často vytvárajú falošné siete s podobným názvom. Ak od vás Wi-Fi požaduje aktualizáciu softvéru, odpojte sa od nej a nepoužívajte ju – niekto sa tak pravdepodobne pokúša infikovať vaše zariadenie. Používajte Wi-Fi siete so zabezpečením minimálne WPA2. V mobiloch s Androidom si úroveň zabezpečenia skontrolujete v nastaveniach. V iPhonoch vás jeho operačný systém sám upozorní na zle zabezpečenú sieť.

- Ak budete využívať Wi-Fi siete, o ktorých bezpečnostnom nastavení nič neviete, používajte internetové prehliadače len na bežné surfovanie po weboch, ktoré nevyžadujú nijaké prihlasovacie údaje a ani cez ne nebudete posielať žiadne údaje. Ak je totiž Wi-Fi napadnutá alebo dáta cez ňu odosielané niekto odchytáva, v podstate mu poskytujete všetko, čo cez tieto weby odošlete. Cez prehliadače by ste sa preto určite nemali prihlasovať do svojho e-mailu, internet bankingu, na sociálne siete, ani by nakupovať v e-shope.

- Na e-mail, sociálne siete, internet banking a online nakupovanie využívajte výhradne originálne mobilné aplikácie. Tie medzi vašim mobilom a serverom týchto služieb vytvoria akýsi tunel, cez ktorý dáta tečú bezpečnejšie. Aplikácie si však stiahnite a nainštalujte na vám známej a zabezpečenej Wi-Fi sieti a z originálnych online obchodov, akými je napríklad Google Play. Aj doň sa občas dostane škodlivá aplikácia, zablokuje ju však mobilné bezpečnostné riešenie. Zároveň pri strate alebo krádeži dokáže telefón na diaľku lokalizovať alebo vymazať jeho obsah.

- Ak si na takéto podujatie trúfate vziať laptop, surfujte na Wi-Fi sieti len s virtuálnou privátnou sieťou VPN. Príslušnú aplikáciu je však potrebné nainštalovať vopred.

O spoločnosti ESET

Už vyše 30 rokov vyvíja bezpečnostný softvér pre firmy i domácich používateľov na celom svete. Vďaka riešeniam chrániacim koncové a mobilné zariadenia a servery, šifrovaniu a dvojfaktorovej autentifikácii umožňuje firmám a organizáciám využívať plný potenciál ich technológií.

ESET sídli v Bratislave, pobočky má v ČR, Nemecku, V. Británii, USA, Kanade, Argentíne, Austrálii, Singapure a Tokiu a pôsobí dovedna vo viac ako 200 krajinách a územiach sveta. Výskumné a vývojové centrá sú okrem Bratislavy, Košíc, Žiliny, Prahy a Brna aj v poľskom Krakove, britskom Tauntone, kanadskom Montreale a rumunskom Jasy.

 TS

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo