Ktoré mobilné aplikácie spotrebujú najviac energie?

Autor PRServis máj 2019

Spotrebu 30 najpopulárnejších aplikácií zmerali spoločnosť Atos so startupom Greenspector. Používatelia by mali mať nástroj, ako to sledovať, nazdávajú sa.

Mobilné aplikácie, ktoré dnes využíva 5 miliárd používateľov mobilných telefónov, kladú čoraz vyššie nároky na technické zdroje (RAM, CPU, dáta). Hoci si to obvykle neuvedomujeme, majú výrazný dopad na spotrebu energie a životné prostredie.

Aplikácie v mobiloch spotrebujú energiu ako malá krajina

Hoci najväčšia vina za emisie skleníkových plynov sa v IT sektore pripisuje dátovým centrám (do roku 2025 budú zodpovedné za takmer 10 % globálnych emisií), mobilné aplikácie príliš nezaostávajú. Dokazuje to i štúdia, ktorú pre Atos pripravila spoločnosť Greenspector: predpokladaná ročná spotreba mobilných aplikácií (bez využitia sietí a serverov dátových centier) približne zodpovedá 20 terawatthodinám. To je takmer toľko, ako je ročná spotreba energie päťmiliónového Írska. Pre porovnanie, Slovensko v roku 2017 podľa správy SEPS zaznamenalo spotrebu na historickom maxime 31,06 TWh.

Aplikácie sociálnych sietí spotrebujú až štvornásobok energie

Štúdia porovnávala spotrebu pri rovnakých podmienkach pre 5 aplikácií v každej zo 7 kategórií. Webové prehliadače a sociálne siete v priemere spotrebujú viac energie ako napríklad hry či multimédiá. Pomer medzi spotrebou energeticky najmenej náročných a energeticky najnáročnejších môže byť dokonca až 1:4.

Spotreba smartfónov – pri používaní i výrobe – predstavuje podľa projektu Shiftproject 11 % celkovej digitálnej spotreby energie. Často viníme naše telefóny, že dlho nevydržia, no sú to nainštalované aplikácie, ktoré spotrebúvajú energiu a v čase degradujú kapacitu batérie,“ povedal Thierry Leboucq, prezident firmy Greenspector.

Zníženie spotreby = zlepšenie výdrže. Ako to dosiahnuť?

Zjednodušenie mobilných aplikácií sa môže veľmi rýchlo pozitívne prejaviť na dopade na životné prostredie. Ak by priemerná aplikácia mala spotrebu tej energeticky najmenej náročnej v každej kategórii, ročne by sa spotreba mohla celosvetovo znížiť až o 6 TWh, čo zodpovedá výkonu jednej jadrovej elektrárne. Zníženie energetickej náročnosti aplikácií by pre používateľov znamenalo zvýšenie výdrže smartfónov až o tretinu.

Toto je práve cieľom oboch partnerov, Atosu a Greenspectora, ktorí spolupracujú na ekologickom dizajne softvérových riešení. Obe spoločnosti sa pri publikácii štúdie spojili, aby poukázali na potrebu uvažovať nad ekologickým dopadom už od samého začiatku procesu tvorby mobilných aplikácií. Zároveň spoločne predstavili prvý cloudový nástroj na meranie spotreby energie pre aplikácie a webové stránky. Čoskoro majú pribudnúť i zariadenia internetu vecí (IoT).

Vďaka tomuto partnerstvu má Atos priemyselné riešenie, ktoré do dizajnovacej platformy integruje merací systém, aby tak znížilo objem využívaných energetických zdrojov. Zároveň používateľom ponúka zlepšený výkon a rýchlejšiu odozvu,“ vysvetlil Steve Péguet, riaditeľ pre inovácie v Atos France.

Atos a Greenspector predstavili svoje meracie zariadenia na podujatí VivaTech v Paríži.

PRServis

 

Spotreba top 30 používaných aplikácií na svete

(v jednotlivom zariadení; v mAh)

graf a názvy

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo