Ekotopfilm – Envirofilm sa zameriava na plytvanie potravinami, tvorbu odpadu, znečistenie ovzdušia či fast fashion

Autor TS máj 2019 -
Pixabay Pixabay

Tradičný festival filmov o životnom prostredí predstavil počas piatich dní v Bratislave a Banskej Bystrici 66 dokumentov z celého sveta. V programe boli aj prednášky a diskusie.

Festivalom Ekotopfilm – Envirofilm v dňoch 27. – 31.5.2019 opäť rezonovala nevyhnutnosť zmeny a kľúčová úloha jednotlivca. Sprievodný program festivalu tradične reflektuje aj aktuálne spoločenské témy.

Ako neplytvať jedlom a uchrániť slovenskú prírodu

Každý rok sa na celom svete vyhodí 1,3 miliardy ton potravín, čo je tretina ich produkcie. Ako sa vyhnúť nástrahám a netvoriť v kuchyni toľko odpadu, o tom prednášala v Bratislave zakladateľka dánskej organizácie Stop plytvaniu jedlom Selina Juul.

Ako môžu uvedomelí turisti pomôcť zachrániť slovenskú prírodu pred devastáciou? Viac o tom, ako využiť prírodný potenciál na rekreáciu, odznelo v diskusiách o ekoturizme v Bratislave aj Banskej Bystrici.

Veľkú väčšinu odpadu dnes ukladáme na skládky. Do podzemných vôd unikajú toxické látky. Odpad z ovocia a zeleniny hnije vedľa plastových obalov na jednej hromade a stále pribúdajú ďalšie odpadky. Aký osud ich čaká v banskobystrickom regióne – o tom bola osobitná diskusia.

Kto sú znečisťovatelia vzduchu a ako pribrzdiť textilnú výrobu

To, čo dýchame, významne ovplyvňuje kvalitu nášho života. Kvalitu ovzdušia zhoršujú najmä prevádzky spaľujúce fosílne palivá, vykurovanie domácností a výfukové plyny z dopravy. O najvýznamnejších zdrojoch znečistenia ovzdušia, dopadoch klimatickej zmeny a aktuálnych riešeniach sa hovorilo v oboch mestách, kde sa koénal festival.

Odevný priemysel je jedným z tých, ktoré najviac znečisťujú prostredie. Podobne ako nezdravý a rýchly trend občerstvenia si aj časť módneho priemyslu vyslúžila prezývku fast-fashion. O tom boli ďalšie dve diskusie.

Ponuka ekovýrobkov

Bratislavskú časť festivalu obohatili viaceré organizácie so svojimi tematickými a predajnými stánkami. Združujú ľudí, ktorí aj pri svojej práci zohľadňujú ochranu životného prostredia alebo priamo realizujú rôzne ekoaktivity. Záujemcovia si na festivale mohli zakúpiť kvalitné produkty alebo sa dozvedieť nové zaujímavé veci. Išlo najmä o nasledujúce ponuky.

Chistee – 100%-ne prírodné čistiace prostriedky, ktoré majú čistiaci a antibakteriálny účinok. Ide o svetovo unikátnu zmes na báze rastlinných olejov a solí, ktorá pomáha vytvárať zdravé a čisté prostredie. Produkty Chistee sú na 100 % rozložiteľné, nie sú testované na zvieratách a nezaťažujú vodu, pôdu ani ľudské zdravie.

Herbárium Projekt – bylinový sprievodca na ceste za zdravím tela a duše, postavený na spolupráci s prírodou a využívaní jednoduchých a bežne dostupných zdrojov a surovín. Spája rôzne spôsoby nahliadania na zdravie prostredníctvom fytoterapie, čínskej medicíny, ayurvédy, aromaterapie, psychosomatiky, homeopatie a ďalších.

Výsledkom sú nielen praktické workshopy a prednášky, ale aj ručne vyrábané prírodné produkty – liečivé masti, prírodná kozmetika, aromaterapeutické oleje, masážne, repelentné a slnečné oleje, parfémy, živice, zubné prášky, vydymovadlá a ďalšie... Záujemcovia s môžu prísť poradiť, inšpirovať, privoňať a vlastnými zmyslami zistiť, ako pôsobí skutočná príroda.

V súčasnej dobe sa dostávajú do popredia ekologické balenia, pretože žiť ekologicky je cesta budúcnosti. Rodinná firma Bionela je jednou z prvých na Slovensku, ktorá začala propagovať tento nový trend v ekogastronómii. Spoločnosť robí osvetu v oblasti zdravého životného štýlu pre školy i mestá. Je iniciátorom výzvy #NEJEMzPLASTU, ktorou chce motivovať širokú verejnosť, aby dala „stop“ jednorazovým plastom. Spolupracuje s neziskovými organizáciami a má za sebou niekoľkoročnú spoluprácu s festivalom Pohoda, ktorý aj jej zásluhou dostal ocenenie „Green Operations“. Stavia na certifikovanej kvalite renomovaných značiek a svetových lídrov vo výrobe. Práve to je dôležité z hľadiska udržania kvality.

Všetky materiály a produkty od Bionely sú vyrobené v súlade s nariadeniami EÚ, sú zdravotne nezávadné a rozložiteľné. Produkty majú rastlinný pôvod a sú vyrobené z bioplastu (PLA), celulózy, cukrovej trstiny, drevenej dyhy alebo palmového listu. S danou technológiou je firma prvým a stále jediným dodávateľom na slovenskom trhu.

Káva Cafézia je organický bioprodukt, ktorý disponuje aj certifikátom USDA Organic, čo je dôkaz toho, že bol vyrobený bez použitia aditív, pesticídov a herbicídov. Fair trade je samozrejmosťou a fanúšika ekológie istotne zaujme aj biodegradovateľný obal, ktorý sa v prírode v priebehu štyroch rokov sám rozloží.

VermiGo je kombinácia vermikompostéra a vertikálnej záhrady. Prostredníctvom procesu vermikompostovania (pomocou dážďoviek) umožňuje VermiGo premenu organického odpadu na kompost bohatý na živiny. Na rozdiel od tradičných vermikompostérov umožňuje VermiGo pestovanie byliniek, ovocia, zeleniny či ozdobných rastlín priamo vo vstavanej vertikálnej záhrade.

Korene rastlín tak dokážu čerpať organické živiny z čerstvého kompostu, čo podporuje ich zdravie a rýchly rast. VermiGo je vyrobený z vysokokvalitnej nerezovej ocele, čo garantuje vysokú životnosť. Vďaka minimalistickému dizajnu esteticky skrášli balkón, terasu alebo kuchyňu a zodpovedný prístup majiteľa k životnému prostrediu odmení bohatou a sviežou oázou.

Artisara je vkusná, jednoduchá kolekcia minimalistických vegánskych šiat a blúzok. Klasické siluety, nadčasové strihy, čisté línie. Látky sú pohodlné a kvalitné, napríklad na báze bambusu a denimu z organickej bavlny, farby jednoduché a nadčasové – biela, krémová, čierna, bledoružová. Harmónia, ľahkosť, súlad s prírodou, láska a rešpekt pre všetky živé stvorenia sú prioritou pre autorku značky Andreu.

Artisara je určená pre ženu, ktorá sa rada pekne a elegantne oblieka a pritom jej je blízky „eko“ rozmer – záleží jej na stave tohto sveta a na tom, ako ho svojimi nákupnými rozhodnutiami ovplyvňuje. Nepodlieha trendom a nosí to, čo vie, že jej svedčí a v čom sa cíti dobre. Z každého predaného kúsku putuje fixná suma overenému útulku pre zvieratá; výrobca praktizuje politiku nulového odpadu.

V CORK it nájdete módu a dizajn z korku – udržateľného prírodného materiálu z Portugalska. Takže korok, to nie sú len korkové vínové zátky, ale aj ručne vyrábané kabelky, peňaženky či dokonca opasky. Korok sa získava z kôry dubu korkového raz za 7 rokov, a strom rastie nepoškodený ďalej.

Príbeh Mobake sa začal písať v roku 2016. Vtedy boli po prvýkrát predstavené bambusové zubné kefky s celogravírovaným telom a citátmi. Výrobca ich nazval Motivačné kefky – kefky s príbehom. Odvtedy Mobake vedie túžba tvoriť výnimočné eko a zero waste produkty, ktoré sa stanú neoddeliteľnou súčasťou unikátnych ľudských príbehov.

Žena, matka, ktorá s láskou vyrába produkty ľúbivé nielen pre nás ľudí ale aj pre prírodu. Snaží sa čo najviac využívať prírodné produkty, ktoré zdieľajú jej víziu. Život bez obalu a bez všadeprítomnej chémie je možný. Je to na nás ako sa k tomu postavíme. Pomaly a zodpovedne. Janka sa rozhodla ísť cestou nielen krémov a deodorantov ale aj dekoratívnej kozmetiky. Cestou zdravej krásy pre pleť – Híling Zdravá krása.

Projekt Sprout Me funguje už 5 rokov a snaží sa ľuďom priblížiť čaro domáceho nakličovania. Vznikol v období, keď sa Katka, zakladateľka projektu, presťahovala do mesta a začala jej chýbať záhrada, kde si každé ráno mohla odtrhnúť čerstvú a kvalitnú zeleninu.

V Bratislave sa preto začala venovať nakličovaniu a neustále tak mala v malom byte vlastnú malú záhradku plnú vitamínov, minerálov a chlorofylu. V súčasnosti ponúka Sprout Me niekoľko druhov semienok na nakličovanie z ekologického poľnohospodárstva a kvalitné naklíčovacie nádoby. Katka sa tiež venuje workshopom a kurzom varenia týkajúcich sa klíčkov a ich domáceho pestovania.

TS

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo