Ekonomické výzvy dneška majú nebývalé rozmery

Autor Peter Mihók marec 2017 -
Ekonomické výzvy dneška majú nebývalé rozmery (obrázok: Pixabay)

Európska únia prežíva v roku 2017 zložité obdobie – bohužiaľ, bez nádeje na riešenie fundamentálnych otázok – otázok rastu jej konkurenčnej schopnosti a zmeny mechanizmu jej funkčnosti.

Svet aj Európa vstúpili do roku 2017 s nie práve ružovými vyhliadkami, ktoré sú však konzekvenciou vývoja ostatných rokov. Vysoké rastové ukazovatele sú minulosťou, čo má svoju prirodzenú logiku. Oveľa významnejšiu úlohu začína zohrávať udržateľnosť rastu a kvalita života. Práve tieto výzvy náš akosi zaskočili a nie vždy sme schopní hľadať správne cesty ich riešenia. Výrazná polarizácia koncentrácie bohatstva a chudoby vytvára nielen politické a sociálne napätie, ale aj vážnu prekážku rozvoja ekonomiky a podnikania.

Ikony zostupujú z piedestálu

Dochádza k zásadným zmenám nielen v predmete podnikania, ale aj v jeho metódach. Preto mnohé „ikony“ zostupujú zo svojho piedestálu a noví globálni, ale aj miestni hráči ich úspešne nahrádzajú. Mení sa nielen štruktúra spoločnosti, ale aj ekonomiky – ale nie vždy sa paralelne mení aj štruktúra a kvalita vzdelávania. Som presvedčený, že pokiaľ urýchlene nebudeme na tieto životné výzvy reagovať v globálnom, európskom, ako aj v našom, slovenskom meradle, bude rok 2017 štandardným obdobím strategického prešľapovania, síce v niektorých prípadoch aj s čiastkovými úspechmi, avšak so zametaním neriešených problémov pod koberec.

Slovenská ekonomika aj v tomto, nie priaznivom kontexte, si zachová súčasnú rastovú dynamiku. Avšak v mnohých oblastiach už narážame na rastové bariéry, najmä v oblasti pracovnej sily, štruktúry a kvality vzdelávania, ale aj v kvalite podnikateľského prostredia. Výrazným problémom je veľmi slabá stredná vrstva na Slovensku.

Hľadanie nových pravidiel v globalizácii

Vo svetovej ekonomike očakávam zníženie záujmu novej americkej administratívy o ďalší rozvoj globalizačných trendov a parciálny návrat do protekcionistickej politiky zameranej na vnútorný trh USA. Môže to však mať aj pozitívny dopad na hľadanie hodnotových pravidiel v globalizácii, ktoré v súčasnosti výrazne absentujú a vytvárajú tak priestor na špekulácie, netransparentnosť, zneužívanie globálneho priestoru na rast nerovnováhy vo svete biznisu. Ľudstvo je odsúdené na globalizáciu a liberalizáciu – ale s jasne nastavenými pravidlami tak pre veľkých, ako aj malých.

Európska únia bude prežívať v roku 2017 zložité obdobie – bohužiaľ, bez nádeje na riešenie otázok rastu jej konkurenčnej schopnosti a zmeny mechanizmu jej funkčnosti. Dozvuky talianskeho referenda, očakávané začatie rokovaní o brexite, ale najmä parlamentné voľby v Nemecku a Holandsku a prezidentské voľby vo Francúzsku, ako aj politická nestabilita v Španielsku odvádzajú pozornosť od problémov ekonomiky a uvedomenia si skutočnosti, že Európska únia je tu pre nás občanov, firmy a členské krajiny – a nie naopak. Európska únia sa musí vrátiť k oveľa pragmatickejšej európskej kontinentálnej spolupráci.

Peter Mihók, predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory

(z vystúpenia na ekonomickej konferencii SOPK, január 2017)

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo