Nemusíte kupovať, stačí si prenajať

Autor Tomáš Kopecký marec 2017 -

Keď pri svojom podnikaní potrebujete určité zariadenie, no jeho kúpu by vaše financie príliš pocítili, pouvažujte nad operatívnym lízingom.

Nákup auta alebo niektorého veľkého multifunkčného prístroja je pre väčšinu firiem finančne náročná záležitosť. Ak chcete usporiť na nákladoch, nemusíte si tieto zariadenia kupovať, stačí si ich len prenajať. O všetko sa postará predajca v rámci operatívneho lízingu.

Komfortná i cenovo dostupná služba

Operatívny lízing alebo prenájom predstavuje čoraz obľúbenejšiu formu získavania rôznych zariadení. Stretnúť sa s ním môžete pri nákupe áut, mobilných prístrojov, alebo obstarávaní kancelárskych multifunkčných zariadení. Princíp fungovania operatívneho lízingu je veľmi jednoduchý. Multifunkčné zariadenie si od predajcu alebo výrobcu nekupujete, ale prenajímate za presne definovaných zmluvných podmienok. Platíte tak jednu mesačnú sumu (paušál). Podobne ako v prípade mobilných operátorov.
Operatívny lízing v sebe skrýva viacero pozitív. Jednak je to veľmi komfortná služba, pretože celkovú starostlivosť o prenajaté zariadenie preberá dodávateľ. Súčasne si uvoľníte finančné prostriedky na nákup iného tovaru. V prípade multifunkčných prístrojov tak môžete vďaka operatívnemu lízingu získať novšie a výkonnejšie zariadenia, tlačiť lacnejšie, mať záruku na prevádzku počas celej doby životnosti zariadení, ale aj automatickú údržbu a zásobovanie. V prípade automobilu predajca prostredníctvom operatívneho lízingu preberá celú správu a administratívu od nákupu automobilu cez jeho registráciu a kompletné poistenie až po administráciu čerpania pohonných látok a technické prehliadky.

Zbavíte sa starostí

Lízingová zmluva môže byť uzatvorená na rôzne dlhé obdobie. Zväčša je to na štyri roky. Predajca po uplynutí tohto obdobia vymení vaše zariadenie za nové. Súčasne má povinnosť postarať sa o recykláciu tohto zariadenia v súlade s platnou legislatívou. Odpadnú vám tak večné starosti, čo s veľkými kopírovacími zariadeniami, ktoré už dávno neslúžia svojmu účelu. Ak by ste ich chceli recyklovať vo vlastnej réžii, stálo by vás to ďalšie investície.
Operatívny lízing tak predstavuje ekologickú a finančnú alternatívu, pri ktorej odpadajú nielen problémy so „zbavovaním sa“ starých elektrozariadení, ale si ekologicky počínate už aj pri ich samotnej prevádzke. Vďaka operatívnemu lízingu získa zákazník najaktuálnejší model zariadenia, ktorý sa po štyroch rokoch vymení za nový. Predajca sa v rámci prenájmu stará o kompletnú dodávku náhradných dielov, ako aj servis a pravidelnú údržbu. Prostredníctvom operatívneho lízingu teda môžete získať moderné zariadenie, ktoré tak nezaťažuje životné prostredie.

Vyradené zariadenie nekončí v odpade

Niekomu môže napadnúť, že je predsa neekologické zbavovať sa funkčných zariadení len preto, že sa skončil zmluvne dohodnutý operatívny lízing. Ak zariadenie utrpelo nezvratné poškodenie, predajca sa postará o recykláciu. Prípadne sa môžu použiť náhradné diely do iných prístrojov.
Neraz bývajú zariadenia funkčné a bezchybné. V takom prípade máte možnosť si zariadenie odkúpiť za zostatkovú sumu alebo predajca využije vyradené zariadenie na sociálne účely. Stretávame sa aj s tým, že niektorí výrobcovia venujú svoje použité zariadenia domovom dôchodcov, detským domovom alebo sociálnym zariadeniam. Operatívny lízing tak môže plniť aj sociálnu funkciu.

Tomáš Kopecký
Konica Minolta Slovakia

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo