Nový Európsky parlament: Pozrite si zloženie frakcií podľa strán a poslancov

Autor JF júl 2019 -

Na interaktívnej stránke sa dozviete, ako kde dopadli voľby a kam sa zaraďujú úspešné strany a hnutia.

Európsky parlament vstúpil do deviateho funkčného obdobia (to prvé sa začalo v roku 1979). Zasadli doň poslanci zvolení na listinách 190 politických strán z 28 členských štátov.

Noví poslanci tvoria až 61 % z celkového počtu 751. V pléne je asi 60 % mužov a 40 % žien.

Pravidlá pre frakcie

V novom Európskom parlamente bude zatiaľ fungovať sedem poslaneckých klubov (politických skupín) – v porovnaní s predchádzajúcim funkčným obdobím EP je to o jeden klub menej.

Podrobnosti o výsledkoch volieb, sile jednotlivých strán a ich príslušnosti k frakciám pre všetky členské štáty sú uvedené na interaktívnej webovej stránke vysledky-volby.eu/.

Prehľad zvolených poslancov podľa členských štátov a ich príslušnosti k politickým skupinám (frakciám) v EP je na stránke http://www.europarl.europa.eu/meps/sk/search/table.

Poslanci, ktorí aktuálne nie sú súčasťou žiadnej politickej skupiny, sú označovaní ako nezaradení. Počas funkčného obdobia môžu prípadne vstúpiť do niektorého z poslaneckých klubov.

Politické skupiny musia podľa rokovacieho poriadku EP pozostávať minimálne z 25 poslancov, ktorí boli zvolení v aspoň štvrtine členských štátov (aktuálne teda zo siedmich krajín).

Slovenskí poslanci

Slovenskej republike patrí v europarlamente 13 poslaneckých kresiel. Najviac z nich sa hlási k frakcii Európskej ľudovej strany, z toho dvaja sú z hnutia Spolu (kandidovalo v koalícii s Progresívnym Slovenskom), jeden z KDH a jeden z OĽaNO.

Do frakcie socialistov sa tradične prihlásili poslanci za Smer-SD, v tomto volebnom období traja.

K Európskym konzervatívcom a reformistom patria dvaja poslanci SaS a do liberálnej frakcie „Obnovme Európu“ vstúpili dvaja zástupcovia Progresívneho Slovenska.

A napokon, dvaja europoslanci z kandidátky ĽSNS nepatria do žiadnej frakcie a sú teda nezaradení.

JF

15tlmwx98z6m5aqshifqf

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo