Dokončili slovenskú časť cyklookruhu Aquavelo

Autor Paper Life júl 2019 -
Dokončili slovenskú časť cyklookruhu Aquavelo OOCR Šariš – Bardejov

Prepojenie slovenských a poľských kúpeľných miest a turistických lokalít medzi Bardejovom a Červeným Kláštorom má 230 km cyklotrás.

Slovenská časť cyklookruhu Aquavelo je dokončená. Na slovenskom území nedávno dobudovali niektoré cyklotrasy v okolí Starej Ľubovne a teraz sa už len čaká na vyúčtovanie slovenskej časti cyklookruhu. Finišujú aj práce na novej štvorjazyčnej cyklomape.

Projekt spája poľské a slovenské kúpeľné mestečká v pohraničí. Ide o 230 km úsek medzi kúpeľmi Bardejovské Kúpele, Krynica, Muzsyna, Szczawnica, s bodmi záujmu, pamiatkami, faunou, flórou.

Pre oživenie a rozvoj oblasti

Informuje o tom Radomír Jančošek, riaditeľ oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Šariš – Bardejov, ktorá sa ako partner na projekte podieľa.

„Projekt výstavby cyklookruhu, spájajúceho kúpeľné miesta hlavne v okolí doliny rieky Poprad, je zameraný na hospodárske oživenie hraničných častí Slovenska a Poľska. Cieľom je spoločný rozvoj, bez vzájomnej konkurencie,“ vysvetlil.

„Celá cyklistická trasa Aquavelo je označená jednotným spôsobom a vybavená rovnakými prvkami drobnej architektúry... Infraštruktúru doplní cyklomapa a ďalšie propagačné a informačné materiály a mobilná aplikácia,“ informoval R. Jančošek.

Značka stavajúca na špecifikách

Podľa šéfa OOCR by mal tento slovensko-poľský projekt vytvoriť konkurenciu vo vzťahu ku kúpeľným oblastiam v Európe v rámci modernej liečebno-rehabilitačnej, rekreačnej a turistickej ponuky.

Aquavelo môže predstavovať identifikovateľnú poľsko-slovenskú značku kúpeľných miest s unikátnymi turistickými a liečebno-rehabilitačnými podmienkami postavenými na prírodných hodnotách, multikultúrnom dedičstve, duchovnosti a tradíciách obyvateľstva.

Trasa prechádza cez najcennejšie územia z hľadiska prírody a krajiny. Zahŕňa významné pamiatky drevenej architektúry a pramene minerálnych vôd.

Prepojenie s EuroVelom a tatranským okruhom

Cyklistický chodník je vedený čiastočne po existujúcich trasách (vrátane EuroVelo) a čiastočne po dobudovaných trasách. V obci Hniezdne sa spája s iným okruhom, ktorý sa tvorí v rámci projektu „Historicko-kultúrno-prírodná trasa okolo Tatier”.

Cyklotrasa prechádza týmito miestami: Bardejovské Kúpele - Bardejov - Zlaté - Sveržov - Kurov – Muszynka – Tylicz – Krynica – Powroźnik – Muszyna – Zapopradzie – Legnava – M. Lipník – Sulín – Mníšek nad Popradom – Łomnica – Piwniczna – Obidza – Biała Woda – Jaworki –Szlachtowa – Szczawnica – Červený Kláštor – Veľký Lipník – Podolínec – Vyšné Ružbachy – Lacková – Kamienka – Hniezdne – Stará Ľubovňa – N. Ľubovňa – Ľubovnianske Kúpele – Plavnica – Údol – Plaveč – Orlov - Andrejovka – Čirč- Leluchów – Muszyna.

Aquavelo20190531 132147 1

Destinácia Bardejov – B. Kúpele – Svidník je výnimočná

Región Bardejova a Bardejovských Kúpeľov patrí v rámci miest prepojených Aquavelom už teraz medzi turisticky najvyhľadávanejšie destinácie.

Nikde inde na Slovensku nie je v rámci jedného regiónu taká široká ponuka historických pamiatok UNESCO, drevených kostolíkov, skanzenov a to v kombinácii s prameňmi minerálnych vôd a známymi historickými kúpeľmi. Najmä v lete môžu turisti využívať množstvo turistických trás, cyklotrás a následne si oddýchnuť v kúpeľných a wellness zariadeniach.

Bohatosť a rozmanitosť regiónu láka množstvo turistov, čo otvára možnosti a príležitosti pre šikovných ľudí, ktorí majú možnosť sa v oblasti cestovného ruchu uplatniť. Turistický potenciál regiónu sa stále zvyšuje. Prijatím Svidníka do OOCR Šariš – Bardejov sa ponuka výrazne obohatila o atrakcie vojenskej histórie spojenej hlavne s bojmi na Dukle.

Paper Life

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo