Slovensko chce kúpiť izraelský radarový systém Železná kupola

Autor TASR / OTS júl 2019 -
Slovensko chce kúpiť izraelský radarový systém Železná kupola Wikipedia / Flickr

Iron Dome v súčasnosti chráni Izrael pred raketami z pásma Gazy.

Slovensko, rovnako ako USA a Česko, má záujem obstarať rádiolokátory globálneho renomovaného systému integrovanej protivzdušnej a protiraketovej obrany Iron Dome od štátu Izrael. Informoval o tom výrobca systému prostredníctvom TASR.

Rádiolokačné elementy izraelského obranného systému Iron Dome sa čoskoro môžu stať súčasťou výzbroje ozbrojených síl týchto troch krajín. Systém je celosvetovo známy zo spiaceho konfliktu medzi Izraelom a pásmom Gazy, kde zachytáva rakety vypálené na Izrael z pásma Gazy.

Uvedené krajiny dospeli k záveru, že práve radary od spoločnosti ELTA Systems (súčasť štátom vlastnenej spoločnosti Israel Aerospace Industries – IAI) predstavujú najvhodnejšiu voľbu pre potreby ozbrojených síl. Stanú sa tak členmi rozširujúcej sa komunity pozostávajúcej z Izraela, Kanady a ázijských krajín už využívajúcich túto rádiolokačnú techniku.

Záujem US Army

Armáda USA požiadala Kongres o 373 mil. USD na nákup dvoch batérií systému Iron Dome. Majú byť inštalované v zahraničí s cieľom chrániť americké jednotky pred raketami a ďalšími hrozbami.

V rámci predmetnej dohody americká strana zamýšľa získať i ELM-2084 Multi-Mission Radar (MMR) vytvorený pre Iron Dome v hodnote približne 34,7 mil. USD.

Americká armáda len zriedka nakupuje komplexnú vojenskú techniku zo zahraničia, avšak v tomto prípade sa systém Iron Dome javí byť výrazne cenovo výhodnejší než obdobná americká technológia. Okrem toho disponuje i značne lepšou výkonnosťou. Testy v USA preukázali výraznú mieru zachytenia rakiet, ktorá uspokojila operačné potreby americkej armády.

Radary pre Fínsko

Z európskych krajín priestoru podpísalo dohodu so spoločnosťou ELTA Fínsko. Jej predmetom je dodanie radarových systémov C-MMR, ktorých súčasťou sú i elementy využívané v Iron Dome. Dohoda je v objeme niekoľkých desiatok miliónov USD.

Rádiolokačná technika C-MMR dokáže identifikovať delostreleckú paľbu a zároveň aj zabezpečiť vzdušné pozorovanie, a tak výrazne obmedziť vzdušný pohyb nepriateľských síl. Fínske ozbrojené sily by mali dostať uvedené radarové systémy do roku 2021.

Sedemnásť kusov pre Slovensko

Slovensko tiež vstupuje do klubu krajín modernizujúcich rádiolokačnú techniku. Ministerstvo obrany zamýšľa obstarať z Izraela 17 kusov trojdimenzionálnych rádiolokátorov v predpokladanej hodnote 155 mil. €.

Z dôvodu bezpečnosti dodávok a možnosti dlhodobého strategického bezpečnostného partnerstva sa Slovensko rozhodlo pre model obstarávania formou vláda-vláda.

Podľa izraelských zdrojov bude spolupráca v kontexte akvizície rádiolokačnej techniky zahŕňať aj zapojenie lokálnych kapacít a transfer know-how vo vzťahu k domácemu slovenskému priemyslu. Zároveň predpokladá operačnú a medzivládnu obrannú a bezpečnostnú spoluprácu medzi obomi krajinami.

Likvidácia letiacich rakiet s úspešnosťou 90 %

Iron Dome spoločne s ďalšími špecializovanými zariadeniami je súčasťou úspešne testovaného obranného systému proti raketám s krátkym a stredným dosahom vypáleným na Izrael z pásma Gazy a Libanonu.

Ide o svetovo najviac používaný obranný systém, ktorý od začiatku prevádzky v roku 2011už zachytil viac ako 1 500 cieľov s úspešnosťou presahujúcou 90 %. Systém efektívne pracuje vo dne aj v noci, vo všetkých poveternostných podmienkach, vrátane nízkej oblačnosti, dažďa, piesočných búrok a hmly.

TASR / OTS

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo