MSV 2019 bude veľtrhom technológií a inovácií pre priemysel budúcnosti

Autor TS / JF október 2019 -
MSV 2019 bude veľtrhom technológií a inovácií pre priemysel budúcnosti BVV

Šesťdesiatyprvý ročník Medzinárodného strojárskeho veľtrhu návštevníkom opäť ukáže posledné novinky a trendy v oblasti priemyselných technológií.

V dňoch 7. až 11. októbra 2019 sa v Brne predstaví viac ako 1 600 vystavovateľov z niekoľkých desiatok krajín celého sveta. Navyše sa chystá interaktívna výstava zameraná na digitalizáciu priemyslu a rad konferenčných aj networkingových akcií.

Digital Factory ako hlavná téma MSV 2019

Postupujúca digitalizácia vo všetkých oblastiach ľudskej činnosti prináša stále nové, oveľa vyspelejšie a pritom realistickejší modely výroby. Názornou a veľmi pokročilou ukážkou digitálnej transformácie bude tohtoročná špeciálna expozícia v pavilóne A1 s názvom Digitálna továreň 2.0.

Záujemcovia tu spoznajú princípy digitalizácie výroby aj jednotlivé výrobky, nástroje a riešenia prostredníctvom prezentácií vystavovateľov. Kvalitu obsahu zaručujú už mená hlavných partnerov, ktorými sú spoločnosti Microsoft a ABB.

Ďalšie riešenia zamerané na digitálnu budúcnosť budú prezentované na expozíciách vystavovateľov v jednotlivých odborových halách. Sprievodným prvkom expozície Digitálna továreň 2.0 bude rovnomenná jednodňová konferencia s podtitulom „Česko ako priemyselná veľmoc?“.

Expozícia Microsoftu v Digitálnej továrni 2.0

Microsoft sa už vyše 40 rokov podieľa na digitalizácii všetkých aspektov nášho života. Mení medziľudskú komunikáciu, spôsob bežnej práce, vyvíja nové a efektívne modely podnikania a v neposlednom rade hľadá cesty, ako sa pomocou dát starať o životné prostredie alebo šetriť ľuďom drahocenný čas.

V tomto roku predstaví Microsoft ako partner Digitálnej továrne 2.0 svoju expozíciu v pavilóne A1. Návštevníkom ukáže reálne riešenia a záujemcovia si budú môcť vyskúšať, aké to je byť robotníkom alebo manažérom v modernej továrni. Spoločne s Microsoftom sa v expozícii predstaví aj desiatka jeho partnerov.

Obrábanie znova vo veľkom štýle

Merané počtom vystavovateľov i rozsahom obsadenej plochy sú tradične najsilnejším odborom MSV obrábacie stroje, kam patria aj nástroje, riadiace systémy a ďalšie príslušenstvo. Obrábanie obsadí najväčšie pavilón P, zatiaľ čo tvárneniu je vyhradený pavilón B.

Z veľkých tradičných vystavovateľov opäť nebudú chýbať DMG MORI, TAJMAC-ZPS, Kovosvit MAS, Hoffmann Group, ALBA Precision, Renishaw, GÜHRING, AXA CNC stroje, Imexim TS, Misan, O. C. Tech, Yamazaki Mazak, Carl Zeiss, Galik AG, SCHUNK Intec, ŽĎAS alebo Alfleth Engineering.

Plochu rozširujú okrem iného Zimmer Group Slovensko a Technology-support. K novým účastníkom MSV patrí napríklad spoločnosti Habilis Steel, Helmer Werkzeugmaschinen, OMOS, SARTORIUS Werkzeuge, VYDONA, G-FIX, INDEX-Werke alebo LINEA. Vystavovať bude aj firma CERATIZIT, ktorá patrí k lídrom v odbore nástroje pre obrábanie.

Slovenská účasť

Tradične silná bude na MSV 2019 účasť firiem zo Slovenska, ktorých počet prekročí 90. Zastúpenie budú mať slovenské firmy naprieč viacerými strojárskymi odbormi. V rámci národnej expozície v pavilóne V sa vďaka podpore Ministerstva hospodárstva SR a Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) predstaví aj 25 slovenských inovatívnych spoločností. Z nich 15 patrí do kategórie malých a stredných podnikov.

„Táto výstava poskytuje možnosť ukázať Slovensko ako atraktívnu a modernú krajinu pre investície a podnikanie; predstavuje naše úspešné spoločnosti, ktoré sa bez problémov presadzujú aj v zahraničnom konkurenčnom prostredí,“ povedal na tlačovej besede generálny riaditeľ agentúry SARIO Róbert Šimončič.

Novinky zo všetkých odborov

Tradične silným odborom MSV zostávajú materiály a komponenty pre strojárstvo. Významnými vystavovateľmi budú spoločnosti Böllhoff, CLOOS Praha, maďarský ISD Dunaferr, Liberty Ostrava, Valk Welding CZ, Vanád 2000, Yaskawa Czech alebo ZKL Bearings CZ.

Dobre obsadený bude odbor spojovacie materiály s účasťou nových firiem ako KIPP CZ, TEXIM alebo rumunský ETANSARI Grafex. V odbore zvárania sa očakáva silná účasť vystavovateľov robotických systémov. Chýbať nebudú napríklad ARC-H či FRONIUS Slovensko. Odbor plasty, gumy a kompozitov sľubuje účasť všetkých tradičných vystavovateľov ako ARBURG, ENGEL, Luger, KUBOUŠEK, Mapro, Moretti, Piovan, ŠMÍD, Vacula, Wittmann Battenfeld CZ a ďalších.

Stabilne vysokú účasť firiem očakáva odbor elektronika, automatizácia a meracia technika. Z tradičných účastníkov v odbore elektronika, automatizácia a meracia technika nechýbajú firmy ako ABB, Carl Zeiss, DEL, FANUC Czech, Hexagon Metrology, Mitutoyo, Olympus, PBT Rožnov p. R., Siemens, Stäubli Systems, TM Technik alebo UNIS.

Noví vystavovatelia prídu hlavne s robotmi a softvérom pre strojárstvo. Patria k nim firmy Agerit, Beckhoff Automation, Conrad Elektronic, Dreamland, Pilz Czech a Space Systems Czech, ďalej napríklad litovská spoločnosť Inovatyviu procesu sprendimai, slovenský BBI Int. alebo poľská VS Technology Poland. Po viac ako desiatich rokoch sa na veľtrh vracajú významné firmy Pragolab a ifm electronic.

Určite neprehliadnete ani expozíciu automatizačnej spoločnosti KUKA, ktorá do Brna privezie vyhľadávanú atrakciu Robocoaster či novú generáciu svojho najpredávanejšieho produktového radu KR Quantec.

Česká národná expozícia The Country For The Future

Česko novo svoj ekonomický potenciál prezentuje pod značkou „Czech Republic: The Country For The Future“. Na MSV sa tak vôbec prvýkrát pod jednou strechou spoločne predstaví trinásť štátnych inštitúcií: Ministerstvo priemyslu a obchodu ČR, Ministerstvo zahraničných vecí ČR, Ministerstvo obrany ČR, Agentúra pre podnikanie a inovácie, CzechInvest, CzechTrade, Česká exportná banka, Česká rozvojová agentúra, Českomoravská záručná a rozvojová banka, Exportná garančná a poisťovacia spoločnosť, Technologická agentúra ČR, Úrad priemyselného vlastníctva a Strojársky skúšobný ústav.

Záujemcom o ich služby pomôžu celým radom nástrojov v jednotlivých fázach podnikania – od inovatívnej myšlienky cez jej realizáciu až po export technológií do zahraničia. Konzultácie profesionálov z jednotlivých agentúr doplnia sprievodný program expozície s radom špecializovaných seminárov. Expozíciu nájdu návštevníci v pavilóne Z.

Celý svet vystavuje v Brne

Na MSV každý rok mieria firmy z najmenej troch desiatok krajín a ani tento rok to nebude inak. Z viac ako 1 600 vystavovateľov bude polovica zahraničných a lídri svetového trhu do Brna privezú to najlepšie zo svojej ponuky – od supervýkonných obrábacích strojov až po priemyselné roboty poslednej generácie.

Najviac zahraničných vystavovateľov príde opäť z Nemecka; odkiaľ sú ohlásené tiež dve tradičné oficiálne účasti zaštítené spolkovými krajinami – Bavorsko a krajiny Sasko, Sasko-Anhaltsko a Durínsko.

Návštevníci ďalej uvidia tiež oficiálne expozície Baskicka, Bieloruska, Číny, Francúzska, Indie, Talianska, Rakúska, Ruska, Slovenska a Taiwanu. Tohtoročnou novinkou je oficiálna expozícia Maďarska, kde v novodobej histórii MSV ide o jeho premiérovú účasť na tejto úrovni.

Transport a Logistika zaznamenáva rast

Počas MSV sa každé dva roky koná aj veľtrh Transport a Logistika. Ponuka dopravných a logistických riešení logicky nadväzuje na veľtrh priemyselných technológií a tento rok svojou šírkou potvrdzuje, že význam odvetvia stále rastie.

Prihlásené sú firmy z 11 krajín; okrem európskych štátov medzi nimi nechýbajú Čína a Taiwan. Predstaví sa veľa domácich a najmä zahraničných nováčikov. Vystavovať budú spoločnosti Kivnon Slovakia, Palletower, NordLogSys, SERAPID, Püschmann, Echipamente pentru Construcţii, Santenberg Maschinen Deutschland, MASKLOGIK, ACD Czech, DRAVE Technology, K & K Maschinenbau alebo IGA.

Chýbať, samozrejme, nebudú významné firmy, ktoré sa na veľtrhu zúčastnili už v minulosti – napríklad Bee Interactive, Trilogiq CZ, Turck Vilant Systems, Linde Material Handling, Knap Industrietechnik či Convoy.

V rámci projektu Gaben Packaging Live bude v prevádzke vzorová baliaca linka Priemyslu 4.0 s novým riadiacim systémom, rôznorodým uplatnením robotov a technologickými novinkami pre manipuláciu, balenie, značenie aj identifikáciu. Na linke sa objaví rad nových vystavovateľov, baleným produktom bude tentoraz Kofola.

Sprievodný program

Počas MSV 2019 sa uskutoční viacero konferencií a odborných stretnutí, z ktorých možno uviesť napríklad Snem Zväzu priemyslu a dopravy ČR, konferenciu zameranú na 3D tlač, Fórum priemyslu a vysokých škôl, spomínanú konferenciu Digitálne továreň 2.0 a ďalšie.

Prvé tri dni bude súbežne s MSV prebiehať akcia Kontakt-Kontrakt. Vo štvrtok 10. 10. sa uskutoční Veľtrh pracovných príležitostí JOB FAIR MSV 2019, ktorý ponúkne záujemcom možnosť nájsť si prácu či študijnú stáž v technických odboroch. Súčasťou veľtrhu ENVITECH bude konferencia zameraná na cirkulárnu ekonomiku.

TS / JF

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo