3D skenovanie a skenery v priemysle

Autor JF november 2019 -
HandySCAN 3D v akcii HandySCAN 3D v akcii Creaform

3D skenery sú zariadenia určené na digitalizáciu rôznych 3D objektov. Nasnímané dáta sa uchovajú a spracujú v počítači s možnosťou využitia v rôznych programoch a procesoch.

Po digitalizácii objektu s pomocou dát zo skenera dostávame 3D model v počítači, ktorý možno upravovať v rôznych programoch – napr. pre reverzné inžinierstvo, kontrolu a podobne. Prípadne sa model môže použiť ako dáta pre 3D tlačiareň.

Ručné skenery

Vďaka veľkému dopytu zákazníkov po presnom a pritom prenosnom 3D skeneri bol vyvinutý rad ručných skenerov HandySCAN. Sú vybavené technológiou TRUaccuracy, ktorá zaručuje presnosť skenera bez ohľadu na pracovné prostredie a používateľské skúsenosti.

HandySCAN 3D (na titulnom obrázku) umožnuje skenovanie farebných, čiernych aj lesklých povrchov bez nutnosti tieto povrchy zmatnovať alebo sprejovať na bielo.

Ďalší skener, Go!SCAN 3D, umožňuje používateľovi rýchlo nasnímať požadované dáta aj bez predchádzajúcich skúseností s 3D skenovaním.

Tento skener počas zachytávania dát sníma aj textúru v rozlišení až 250 dpi. Inovatívna technológia LED štruktúrovaného svetla nepotrebuje žiadne zvláštne prípravy.

Skener poskytuje rozsiahly skenovací priestor, rovnako ako veľkú rýchlosť snímania dát.

Kombinovaný systém

Konštrukčne zložitejší typ MetraSCAN 3D kombináciou laserového skenovania a dotykovej sondy HandyPROBE Next pokrýva všetky potreby merania, či už ide o reverzné inžinierstvo alebo kontrolu kvality.

metrascan 1 800x600

Pri snímaní v rámci jedného merania možno plynule striedať dotykovú sondu a laserovú hlavu. MetraSCAN si dokáže poradiť i s lesklými alebo čiernymi povrchmi.

MetraSCAN 3D je podľa výrobcu v súčasnosti najpresnejším systémom v tejto kategórii systémov pre 3D skenovanie. Možno ho používať takmer v akomkoľvek pracovnom prostredí, napríklad v laboratóriu, dielni, alebo aj vonku.

Ručne alebo s robotom

Spomínané 3D skenery od firmy Creaform dodáva česká spoločnosť SolidVision, s. r. o. Vďaka svojej veľkosti, rýchlosti a jednoduchosti sa využívajú ako ručné skenery. Pri skenovaní rozličných dielcov nie je potrebné programovať žiadne dráhy, ale obsluha zariadenia sama rukou natáča 3D skener tak, aby videl do všetkých miest.

Ak však treba použiť 3D skener na sériovú kontrolu, kde diely sa opakujú, možno využiť aj roboty – kolaboratívne alebo iné. Vytvorí sa dráha robota a robot na nej vykonáva ak treba aj 24 hodín denne sériovú kontrolu dielov.

JF

robot DXIYiYYVAAAXnV

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo