Poistenie auta proti stretu so zverou a vandalizmu

Autor OTS november 2019 -
Poistenie auta proti stretu so zverou a vandalizmu Pixabay / David Mark

I keď sa snažíte vyhýbať situáciám, pri ktorých môže dôjsť k poškodeniu vášho vozidla, veľa vecí ovplyvniť nedokážete.

Možno ste sa už stretli s takou nepríjemnou situáciou, keď bolo vaše vozidlo poškodené vandalmi alebo zrážkou s divou zverou.

Predstavte si, že zrazu nájdete auto z neznámej príčiny poškriabané, s rozbitým čelným sklom či s prepichnutými pneumatikami. Zaplaví vás vlna spravodlivého hnevu – no pokiaľ nemáte uzatvorené havarijné poistenie, ktoré zahŕňa aj poistenie auta proti vandalizmu, nezostáva vám nič iné, ako siahnuť hlboko do vrecka a škodu zaplatiť z vlastného.

Škodu na aute vám môže spôsobiť aj divá zver, ktorá vám zrazu skočí do cesty. V takejto situácii vás dokáže ochrániť havarijné poistenie alebo pripoistenie stretu s divou zverou. V opačnom prípade budete musieť vzniknutú škodu na vozidle takisto uhradiť z vlastnej peňaženky.

Prevencia áno, ale nie vždy je to možné

I keď sa snažíte vyhýbať situáciám, keď môže dôjsť k poškodeniu vášho vozidla, niektoré veci nedokážete ovplyvniť, napríklad to, že si vaše auto náhodne vyberie nejaký vandal.

Je preto na mieste hovoriť o prevencii a v tomto prípade ide najmä o bezpečné miesta na parkovanie. Najlepšie je, ak auto parkujete v garáži alebo na miestach, ktoré sú dobre osvetlené a ideálne pod kamerovým dohľadom. Nie vždy sa to však dá a vandalizmus na aute je stále rizikom.

Potom je skutočne spoľahlivou ochranou motorového vozidla a majiteľa pred nepríjemným zistením, že si niekto na ňom ventiloval svoje negatívne emócie, havarijné poistenie.

Zver na ceste

Opatrnosti nikdy nie je dosť, a to platí dvojnásobne za volantom. Ale aj pri dobrom predvídaní vás môže počas jazdy zaskočiť divá zver na ceste.

Najmä cez cesty popri lesoch a poliach môžu prechádzať srny, diviaky či jelene. Zvýšené riziko zrážok so zverou je od septembra do januára, keď zvieratá hľadajú potravu a migrujú.

Je preto dobre myslieť na poistenie proti havárii, ktoré ochráni vaše vozidlo pred výdavkami na jeho opravu.

Poistenie auta proti havárii a vandalizmu

Toto poistenie sa odporúča najmä vodičom, ktorí často cestujú a parkujú vozidlo na neznámych miestach, a tiež obyvateľom miest so zvýšenou kriminalitou či tým, ktorí často využívajú cesty so zvýšeným rizikom stretu s divou zverou.

Jeho uzatvorenie je dnes jednoduché; vybaviť ho možno buď na pobočkách poisťovní alebo sa dá využiť aj poistenie online.

PZP aj havarijné poistenie si obvykle vypočítate online s pomocou poistnej kalkulačky. Po uvedení EČV sa väčšina potrebných údajov o aute doplní automaticky.

Na výber je možnosť splátok poistného v rôznej hustote (napr. mesačných alebo polročných). Poistenie online môže ponúknuť dodatočné výhody, napríklad možnosť ukončiť zmluvu so skrátenou výpovednou lehotou.

OTS

 

Ďalšie články k téme:

Povinné zmluvné poistenie na náhradu škody

V nových autách bude od apríla povinne systém tiesňového volania eCall

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo