Príspevky na rekreáciu zvyšujú aj mimosezónnu návštevnosť hotelov

Autor Paper Life november 2019 -

Výhodu majú polohou dobre situované zariadenia s pestrou a mnohostrannou ponukou indoorových aj outdoorových aktivít – také, ako golfový hotel vo Veľkej Lomnici.

Príspevky na rekreáciu od zamestnávateľov – ,,rekreačné poukazy“ – zvýšili dopyt v rámci domáceho cestovného ruchu.

Poukazy sa musia minúť vždy do konca roka; očakáva sa, že záujem neochabne ani v posledných mesiacoch. Pocítil to aj hotel International uprostred golfového rezortu Black Stork vo Veľkej Lomnici vo Vysokých Tatrách.

V októbri zaznamenali 10-percentný medziročný nárast počtu ubytovaných hostí, pričom ide s veľkou pravdepodobnosťou práve o tých, ktorí využívali príspevok na rekreáciu. Požadovali totiž vystavenie faktúry s potrebnými údajmi.

Informovala o tom generálna riaditeľka rezortu Sylvia Hrušková. Dodala, že zákazníci si svoje pobyty rezervovali rôznymi spôsobmi, či už priamo cez web stránku, telefonicky, alebo cez booking.com.

,,Práve takéto typy zariadení rekreanti najčastejšie vyhľadávajú. Kombinácia veľhôr, wellness, špičkovej gastronómie, turistiky a športu je najžiadanejším produktom cestovného ruchu. Čo už môže byť lepšie, než prejsť sa na čerstvom tatranskom vzduchu, vychutnať si leňošenie vo wellness a pochutnať si na špecialitách regionálnej i svetovej kuchyne?“ poznamenala S. Hrušková.

Návštevníci oceňujú ponuku

Jednou z návštevníčok, ktoré si pochvaľujú skvelú dovolenku v Black Storku, je Lucia Puchalová. Podľa nej má ideálna dovolenka snov spĺňať 5 bodov. Miesto dovolenky musí byť dostatočne ďaleko a zároveň dostatočne blízko od bydliska, v príjemnom prostredí, s delikátnym jedlom, športovým vyžitím a relaxom.

Jedným z takých miest je podľa nej tatranské golfové ihrisko, v strede ktorého sa nachádza hotel International.

„Nenechajte sa zmýliť, nie je to hotel výlučne len pre golfistov. Ponúka príjemné pokojné ubytovanie, ktoré, ako som sama zistila, je vhodné najmä pre páry každého veku. Hotel International sa nachádza na samote medzi Veľkou a Tatranskou Lomnicou, teda hluk a ruch nehrozia,“ zdôraznila návštevníčka hotela.

„Spolu s priateľom preferujeme aktívne dovolenky. Radi skúšame nové športy a pod Tatrami sme vyskúšali koncom leta aj golf. Kryté odpalisko je otvorené počas celého roka. Na nordic walking, chôdzu s paličkami, sa však dá chodiť, aj keď sa golfová sezóna skončí,“ pripomenula.

Keď napadne sneh, na golfovom ihrisku zasa vytvoria takmer 15 km bežkárskych dráh a dá sa tu vyskúšať aj jazda v psích záprahoch.

„Dlhé pracovné týždne si vyžadujú relax, preto vyberám hotely s dobrými recenziami na wellness centrum. Perličkový kúpeľ vo vonkajšom vyhrievanom bazéne nám spríjemnil výhľad na západ slnka za majestátne končiare tatranských končiarov,“ pochvaľovala si pani Lucia.

Odporúča: „Je len na vás, či strávite jeseň a zimu bez prestávky v ubehanom pracovnom prostredí alebo si doprajete predĺžený víkend či Vianoce plné pokoja a pohody relaxu a do práce sa vrátite v plnom nasadení.“

Zákonné podmienky pre zamestnanecké príspevky

Pre klientov ubytovacích zariadení platia všeobecné zákonné podmienky na poskytnutie príspevku.

Musia byť zamestnaní v pracovnom pomere (pri dohode nárok nie je), tento pracovný pomer trvá ku dňu začatia rekreácie nepretržite najmenej 24 mesiacov a oprávnené výdavky spojené s rekreáciou preukážu zamestnávateľovi najneskôr do 30 kalendárnych dní odo dňa skončenia rekreácie.

Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi preplatenie výdavkov na základe žiadosti o príspevok na rekreáciu vo výške 55 % oprávnených výdavkov, najviac však v sume 275 eur ročne. Podmienkou je, že tieto služby museli byť poskytnuté iba na území SR.

Výdavky na rekreáciu či dovolenku možno uplatniť, len ak ide o rekreáciu spojenú s najmenej dvoma prenocovaniami. K tomu môže ísť aj o iné služby cestovného ruchu – stravovacie služby, kúpeľné služby, wellness, služby cestovných sprievodcov, organizované výlety a pod.

Príspevky povinne poskytujú len zamestnávatelia s 50 a viac zamestnancami, ale môžu si ich uplatniť aj živnostníci.

Paper Life 

 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo