Zimnú sezónu na Liptove symbolicky otvorili hokejisti zlatej éry

Autor Katarína Šarafínová november 2019 -

V deň otvorenia počasie neumožnilo lyžovačku pod Chopkom, inak by tam išlo o historicky najskoršie otvorenie zimnej sezóny.

Zimná sezóna oficiálne odštartovala v piatok 29. novembra 2019 aj na Chopku – na kopci, ktorí spája Liptov s Horehroním a pre lyžiarov je synonymom dobrej lyžovačky.

Na lyžovačku si síce lyžiari pre nepriazeň počasia ešte chvíľu počkajú, ale sneh Chopok pokryl a netradične sa na ňom počas otvorenia zimnej sezóny korčuľovalo.

Originálne odpálenie zimnej sezóny pukom mal v rukách Michal Handzuš, zástupca éry „zlatých“ hokejových chlapcov. Liptáci aj Horehronci pod Chopkom potvrdili, že sú na zimnú sezónu pripravení a majú čo ponúknuť – vedia zabaviť a zaujať aj vtedy, keď sa práve nelyžuje.

V pláne bolo pôvodne historicky najskoršie otvorenie lyžiarskej sezóny na Chopku, ale počasie to chcelo inak a to napriek tomu, že je Chopok biely a pod snehom.

Hokejové hviezdy z Horehronia a z Liptova

Oficiálne otvorenie zimnej sezóny 29. novembra 2019 sa na Chopku uskutočnilo netradične so známymi hokejistami z Horehronia a z Liptova, ktorí si zahrali mixy aj s malými hráčmi z týchto regiónov.

Známymi menami, ktoré robia a robili dobré hokejové meno obom regiónom aj celému Slovensku, boli Ján Laco, Martin Cibák a Martin Kriška za Liptov a  Michal Handzuš, Tomáš Surový a Lukáš Bambúch za Horehronie.

Poctu pukom oficiálne odpáliť zimnú sezónu dostal Michal Handzuš, ktorý je spolu s Miroslavom Šatanom jedným z dvoch slovenských hokejistov, ktorí získali titul majstra sveta, Stanleyho Pohár aj prvenstvo v najvyššej domácej súťaži.

Strediská sú pripravené

„Otvorenie sme opäť poňali netradične, ale keďže naši hokejisti sú aj lyžiari a Chopok je im a ich rodinám blízky, náš nápad podporili, prišli a zobrali aj hokejové nádeje zo svojich regiónov,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

„Radi by sme aj takto dali do sveta signál, že sme na zimnú sezónu pripravení a čakáme už len na priaznivejšie počasie, aby stredisko Jasná mohli jeho prevádzkovatelia intenzívne zasnežovať a následne potešiť všetkých lyžiarov prvým tohtosezónnym menčestrom,“ avizovala.

Jasnú nasledujú ďalšie destinácie

Z lyžiarskych stredísk Liptova je najväčším lákadlom Jasná, ktorá je na Slovensku pre mnohých lyžiarov najlepším miestom – vďaka 50 kilometrom zjazdoviek na oboch stranách Chopka a technickému zasnežovaniu na väčšine trás.

K tomu treba spomenúť celú škálu doplnkových služieb od lyžiarskych škôl, cez požičovne, širokú ponuku gastro prevádzok aj zábavy počas a po lyžovačke.

Z menších stredísk, kde je možnosť uplatniť zľavy na Liptov Region Card, možno spomenúť Malinô Brdo a Opalisko v Závažnej Porube.

Región je bohatý aj na iné atrakcie. Skvelým doplnkom lyžovačky, prípadne jej alternatívou môže byť návšteva liptovských akvaparkov, wellnessov či kúpeľov, tiež množstva atrakcií zameraných na zábavu aj vzdelávanie detí, skanzeny, nádherné jaskyne, lákadlom je aj bohatá história či kultúra v mestách a obciach regiónu, ako aj skvelé gastro možnosti či atraktívne podujatia počas celej zimy.

Silný rast návštevnosti chcú Liptáci ťahať ďalej

„V minulej zimnej sezóne sme podľa údajov zo Štatistického úradu SR dosiahli 643 406 prenocovaní, čo predstavuje medziročný nárast až 13,6 percent. Radi by sme si naše čísla opäť vylepšili,“ povedal predseda predstavenstva OOCR REGION LIPTOV Ján Blcháč.

„Najväčší tlak je v zimnej sezóne na ubytovanie prirodzene v Jasnej, kde sú kapacity v top termínoch rýchlo vypredané. Ubytovanie sa najlepšie predáva v bezprostrednej blízkosti svahov, ale vďaka našej prepracovanej sieti bezplatných liniek Ski a Aquabusov si lyžiari môžu dopriať pohodlnú lyžovačku, aj keď sú ubytovaní desiatky kilometrov ďalej,“ upozornil.

Zároveň apeloval na lyžiarov, aby využívali skibusy ako ekologickejšie riešenie, ktoré zároveň odľahčuje dopravu do Demänovskej doliny.

Systém Snowsat – keď ratrak komunikuje s družicou

Novinkou v stredisku Jasná je aj snowsat systém na všetkých snežných pásových vozidlách v stredisku, vďaka ktorému sa zlepší úprava snehu. Ide o systém riadenia a merania hĺbky snehu založený na satelitnom určovaní polohy ratraku.

 Počas výbornej lyžovačky dobre padne aj návšteva reštaurácie Rotunda, ktorá do novej sezóny vstúpila už ako á la carte reštaurácia s možnosťou objednať si stôl online aj z tepla domova.

Vďaka zavedeniu flexi cien môžu lyžiari získať aj veľmi prijateľné ceny skipasov – ak si ich kúpia v predstihu cez internet.

Otvorenie sezóny s hokejistami spolu so strediskom Jasná a OOCR Horehronie realizovala OOCR REGION LIPTOV a použila naň aj prostriedky z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške viac ako 5 000 eur.

Katarína Šarafínová

PR manažérka OOCR REGION LIPTOV a združenia Klaster LIPTOV

c Marek Hajkovsky foto ZIMA JASNA 2018 29Zima v Jasnej (foto: Marek Hajkovský)

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo