Dôveryhodné značky 2019: Dôvera je putom medzi značkou a zákazníkom

Autor Veronika Trembáčová december 2019 -

Ktorým značkám slovenskí spotrebitelia najviac dôverujú? To sa dozvedeli účastníci slávnostnej ceremónie marketingového programu Dôveryhodné značky 2019 v Bratislave.

Ocenenie prevzali 27. novembra zástupcovia 46 Najdôveryhodnejších značiek v priestoroch hotela Radisson Blu Carlton. Do ankety zameranej na spotrebiteľskú dôveru sa zapojilo 2 000 spotrebiteľov, ktorí mali možnosť hodnotiť vyše 420 značiek zaradených do 46 kategórií.

Respondenti vyberali v každej kategórii prostredníctvom on-line dotazníka 10 najsilnejších značiek na základe reálneho nákupu, čo bolo zároveň aj hlavným kritériom pre zaradenie značky do nezávislého prieskumu. Aktuálny ročník hodnotil dôveru aj v 8 nových kategóriách.

Sú Slováci verní značke?

Marketingový program Dôveryhodné značky 2019 sa niesol aj v znamení nového sloganu: Dôvera je násilnejším putom medzi značkou a zákazníkom.

Prieskum výskumnej agentúry potvrdil, že Slováci sú verní značkám. Až 30 značiek zopakovalo svoje víťazstvo z minulého roka. Potvrdilo sa, že spotrebitelia stále najradšej nakupujú produkty privátnej značky K-Classic, obľubujú syry Liptov, čokoládu Milku, jogurty Zvolenský a tankujú na čerpacích staniciach Slovnaft.

V kategórii Alkohol však tento rok volili inak; novou Najdôveryhodnejšou značkou sa stala Tatratea, ktorá porazila minuloročného víťaza – Becherovku. Obmena nastala aj v kategórii Veľké spotrebiče, kde sa najpopulárnejšou značkou stal Elektrolux.

Najsilnejšie značky a nové kategórie

Absolútne prvenstvo obhájila značka Jar s počtom hlasov 1 411 vo svojej kategórii. Na druhom mieste v TOP 3 sa umiestnila nová značka Dr. Max s počtom hlasov 1 201. Tretí najvyšší počet hlasov získal nováčik – Fann Parfumérie s počtom hlasov 1 159, ktorá porazila známe značky ako Notino, Douglas alebo Marionnaud.

V rámci 8 nových kategórií sa medzi víťazov zaradili napríklad značky Swarowski v kategórii Predajcovia šperkov, Fann parfumérie v kategórii Parfumérie alebo Frontline v kategórii Veterinárne prípravky pre zvieratá.

Medzi nových víťazov programu sa zaradila aj značka Dr. Max s kategóriou Predajcovia liekov. V kategórii Sporiteľne najvyšší počet hlasov získala značka Slovenská sporiteľňa. V rámci nových kategórií sa medzi víťazov zaradili aj značky McCafé, Coop Jednota a Home Credit.

Marketingové využitie ocenenia

Spoločnosti, ktorých značky spotrebitelia zvolili ako najdôveryhodnejšie, majú možnosť po dobu jedného roka využívať logo Najdôveryhodnejšia značka 2019 pri propagácii na obaloch alebo v marketingových kampaniach.

Logo Najdôveryhodnejšia značka sa minulý rok objavilo napríklad v marketingovej komunikácii značiek Slovnaft, RE/MAX, Kaufland, Tauris, Telekom a ďalšie. Vybraní víťazi sú zaradení do rozsiahlej marketingovej B2C kampane vo vybraných časopisoch.

Veronika Trembáčová, ATOZ Marketing Services

 

značky tabuľka Aznačky tabuľka B

 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo