Impresie z Detroitu

Autor JM marec 2017 -
Impresie z Detroitu Ampnet

Prvému tohtoročnému autosalónu dominovali novinkami najmä nemecké značky; ambície prejavili aj výrobcovia z Ázie. A autonómne vozidlá sa zdajú byť jasným trendom.

Uplynulo už pár rokov odvtedy, čo chcel automobilový priemysel nadobro skoncovať s otvorením sezóny v Detroite. Popredné značky sa chceli sústrediť na veľtrh v Los Angeles, kde býva lepšie počasie aj solventnejšia klientela. Niektoré z nich dokonca prechodne odriekli svoju účasť. Tento plán však zjavne zlyhal: NAIAS v Detroite zostal najdôležitejším autosalónom na trhu USA, čo je dobre najmä pre „veľkú trojku“, ktorá tu tradične dominuje.

Domáce značky príliš nenadchli

Na prezentácii Fordu bolo možné vidieť facelift série Ford Mustang – no potom zostal skôr periférnou témou. Ani inak veľtrh neoplýval novinkami z domáceho prostredia. Chrysler predstavil prototyp „Portal“, General Motors ponúkol Chevrolet Traverse a GMC Terrain – dva nové modely triedy SUV, avšak s dosť konvenčnou vizážou. Žiadne horúce novinky nepriniesli ambiciózne a luxusné značky ako Cadillac alebo Lincoln. A aj očakávaná nová Corvetta sa zaskvela len – svojou neprítomnosťou.
Mimochodom, novinárov prekvapilo počas autosalónu aj niečo iné, čo vyzeralo ako jeho sabotáž. Na poludnie prvého tlačového dňa, počas ktorého sa konali významné tlačové konferencie, pozval Ford novinárov tajnostkársky do neďalekého Dearbornu na vlastnú prezentáciu. Keď sa o tom dozvedeli ostatné značky, zaangažovali do prípadu organizátorov, ktorí presvedčili Ford, aby presunul termín prezentácie na ďalší deň.

Ťah na bránu nemeckých značiek

Sebavedomie chce stelesňovať Audi Q8, ktoré má byť novým začiatkom dizajnového jazyka značky. Predsa však možno inak prvotriednemu SUV so silou 550 koní vyčítať nedostatok elegancie; dizajn jeho prednej časti sa vyznačuje skôr robustnosťou než ladnosťou tvarov. Vidno v ňom aj odkazy na klasické Quattro z roku 1980. Futuristický koncept riadenia by, na druhej strane, mohol znamenať nový štandard v luxusnej triede.
Kým Audi pôsobí dominantne, Volkswagen so svojím konceptom I.D. Buzz prebúdza priam až volanie po láske. Dokonale nadizajnované, inteligentné vozidlo vyvoláva sympatie. Trocha na škodu je, že toto kompaktné prevedenie sa má vyrábať len s elektrickým pohonom. Do začiatku jeho sériovej výroby si však počkáme ešte najmenej šesť rokov – ak k nej vôbec dôjde. Od roku 2001 totiž predstavuje I.D. Buzz už v poradí štvrtý pokus, ako nadviazať na legendárny „hipisácky“ VW Bus.
Automobilka z Wolfsburgu potrebuje toto auto ako sympatickú víziu budúcnosti, keďže realita je pomerne trpká: jedného z manažérov VW krátko pred začatím veľtrhu zadržali v súvislosti s emisnou kauzou a táto správa obletela celý autosalón. Značka v tom už nie je sama: americká Agentúra na ochranu životného prostredia, ktorá vyvíjala horúčkovitú aktivitu v posledných dňoch Obamovej administratívy, oznámila, že podobného previnenia ako Volkswagen sa dopustil aj Chrysler.
Novinkou so silným potenciálom je Mercedes-Benz triedy E kupé. So svojím elegantným, atletickým dizajnom sa prezentuje takmer ako triumf purizmu. Spolu s modernizovanými modelmi GLA a AMG GT kupé podčiarkuje nárok sebavedomo vystupujúcich Švábov na vedúce postavenie v automobilovom priemysle.
BMW ukázalo už známe modely: štúdia prichádzajúceho modelu X2, ktorý má vraj blízko k sériovej výrobe, stála svorne vedľa novej generácie radu 5. Ten však vyzerá dosť skromne. Porsche, podobne ako niektoré iné značky, si cestu do Detroitu ušetrilo.

Ázijské značky zvyšujú svoje ambície

Nissan predstavil štúdiu modelu V-Motion, v ktorom možno odhaliť nástupcu v Európe nepredávaného modelu Altima. Zrejme je už dosť blízko produkčnej verzii. Toyota uviedla expresívne naprojektovanú Camry – budúcu generáciu veľmi úspešného bestselleru. Pozoruhodné je, že v špičkových modeloch zostáva motor V6; kto chce byť vyslovene „zelený“, príde si na svoje so štvorvalcovým hybridom.
Po dlhých desiatich rokoch prichádza na trh nástupca modelu veľkého Lexusu LS – s členitým vonkajším plášťom, na ktorom takmer ani jedna línia nenadväzuje logicky na ďalšiu, avšak so suverénne moderným, nezvyčajne vystavaným interiérom. Pod kapotou pracuje napriek pôsobivému označeniu modelu LS 500 len 3,5 litrový šesťvalec. No je tu zároveň aj dvojdverové kupé s modelovým označením LC 500, ktoré už má k dispozícii 5-litrový osemvalec.
Ako prekvapenie z Kórey bola uvedená športová limuzína Kia Stinger. S pohonom zadných kolies a bohato členitým dizajnom pripomína Audi A7 a Mercedes-Benz CLS. Od debutu v roku 2011 na frankfurtskom autosalóne síce jej karoséria zjavne stratila niečo zo svojho čara, no vstup značky Kia do vyššieho segmentu možno v každom prípade uvítať. To platí tým skôr, že štart sesterskej komfortnej značky Genesis s jej trochu staromódnymi modelmi G80 a G90 sa úplne nevydaril.
Presvedčivejší štart na americkej pôde by milovník áut želal aj čínskemu koncernu GAC. Jeho vozidlá majú pekne znejúce meno Trumpchi, no ani po technickej stránke, ani štýlovo nie sú v prvej línii pokroku.

Víziou budúcnosti sú autonómne autá

Pre mnohých výrobcov sa na autosalóne v Detroite stala synonymom pokroku autonómna jazda. Prednosti autonómnych automobilov tu boli vykreslené v žiarivých farbách – či už išlo o Chrysler, Nissan alebo nemeckých prémiových výrobcov.
Ak človek týmto víziám uverí, tak už len čaká na čas, keď budú sužovaní motoristi oslobodení od ťažkého bremena jazdy a vojdú do stavu úplnej blaženosti. Žeby exodus klasických noviniek z Detroitu vari už zvestoval tento krásny nový svet?

JM/Auto-Medienportal

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo