Influenceri a reklama na sociálnych sieťach

Autor Martin Šenkovič január 2020 -
Influenceri a reklama na sociálnych sieťach Pixabay

Inzerent by mal byť ostražitý a dbať na to, aby značka pri využití týchto tzv. ambasádorov neutrpela v prípadných sporoch viac škody ako výhod.

Influenceri a brand ambasádori na internete taktiež podliehajú právnej regulácii.

Podnikatelia už bežne nadväzujú kontakt so spotrebiteľom cez sociálne siete, keďže influencer s vysokým počtom followerov vie danú značku efektívne predstaviť a uviesť na trh. Príspevky, v ktorých sú napríklad na fotke vložené tagy s prelinkovaním na stránky a značky výrobcov, však predstavujú obchodné konanie.

Preto musia influenceri svoje príspevky na instagrame, a v zásade aj na iných sociálnych sieťach (Tweeter, Facebook), označiť ako reklamu, ak v nich prezentujú tovar alebo služby.

Pre influencerov to platí o to viac, keďže ich obchodný model je založený na (zdanlivom) miešaní súkromných príspevkov s komerčnými. Príklady správneho označenia príspevku sú: "#ad", "Advertisement Feature" a "Paid for ad".

Uzatvorenie zmluvy s influencerom je teda nevyhnutné.

Je potrebné, aby sa zmluvne upravili najmä kontrola obsahu alebo súhlas pred zverejnením, vymedzenie využívaných sociálnych sietí, oznamovacia povinnosť o reklame (#ad), podmienky prevodu autorského práva a možnosti ukončenia spolupráce.

Netreba však zabudnúť ani na tzv. „Morality Clause“ – pre prípad, že prezentácia influencera by mala alebo mohla mať na danú značku negatívny dopad.

Mgr. Martin Šenkovič, LL.M.

Senkovic Law Office

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo