Kde majú vo svete radi USA a Trumpa

Autor JF / Pew január 2020 -
Kde majú vo svete radi USA a Trumpa Pixabay / Cristian Ferronato

Obraz Spojených štátov je globálne priaznivejší ako imidž ich súčasného prezidenta.

Až 64 percent opýtaných mimo územia Spojených štátov nedôveruje Donaldovi Trumpovi v tom, že bude robiť správnu zahraničnú politiku, naopak, dôveru mu vyjadrilo 29 percent respondentov.

Celkový postoj k Spojeným štátom je však priaznivý, uvádza sa v prieskume inštitútu Pew Research Center.

Prieskum, uskutočnený od mája do októbra 2019 v 33 krajinách na vzorke 37 000 respondentov, ukázal, že Trump je najviac nepopulárny v západnej Európe a Turecku. Obľúbenejší je v stredovýchodnej Európe, Izraeli, Ázii a subsaharskej Afrike.

PG 2020.01.08 US Image 0 02

Spojené štáty v rámci Európy najpozitívnejšie zhodnotili obyvatelia Poľska (79 percent), Litvy a Maďarska. V Nemecku však videlo USA pozitívne len 39 percent responentov.

Mimo Európy boli sympatie pre USA najväčšie v Izraeli a vo východnej Ázii, najmenšie v Mexiku.

PG 2020.01.08 US Image 0 07

Ľudia v prieskume hodnotili aj ďalších svetových lídrov. Najviac opýtaných – 46 percent – dôverovalo nemeckej kancelárke Angele Merkelovej. Pri francúzskom prezidentovi Emmanuelovi Macronovi to bolo 41 percent, ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi dôveruje 33 percent a čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi iba 28 percent medzinárodných repondentov.

U slovenských respondentov získal najmenšiu podporu (20 percent) čínsky prezident, Trumpovi dôveruje 34 percent opýtaných, Merkelovej 37 percent, Macronovi 44 percent a Putinovi 49 percent.

JF / Pew

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo