Čo znamenajú nápisy na pneumatike

Autor TS január 2020 -

Označujú mnoho údajov, ktoré môžu vodičom pomôcť pri nákupe. Podľa prieskumu až 74 % vodičov kontroluje vek pneumatík.

Pri nákupe pneumatík je dôležité poznať niekoľko údajov, aby vodič vybral tie správne. Smerodajné sú údaje v technickom preukaze vozidla. Informácie ako rozmer, nosnosť, maximálna povolená rýchlosť či vek pneumatiky môžeme tiež jednoducho vyčítať z jej bočnice.

Nielen pre odborníkov

Pri kúpe novej pneumatiky by vodiči nemali opomenúť nápisy na bočnici pneumatiky. Pre bežného spotrebiteľa nie je dôležité poznať všetky, no niektoré sú podstatné.

Azda najdôležitejším faktorom je rozmer. Prvé tri čísla označujú šírku prierezu pneumatiky v milimetroch; ide o rozmer od vnútornej po vonkajšiu bočnicu pneumatiky. Výška bočnice je vyjadrená v % šírky prierezu a nazýva sa profilové číslo alebo profil.

Ďalší dôležitý údaj vpravo od typu konštrukcie je priemer ráfika, ktorý je meraný v palcoch. Písmeno R označuje, že pneumatika má radiálnu konštrukciu, čo znamená, že vlákna kostry pneumatiky sú uložené kolmo k obvodovej kružnici. Pri kúpe sa odporúča kontrola rozmerov s technickým preukazom.

rsz popis pneumatiky 1

Vek pneumatiky nemusí byť problém

Dôležité sú aj čísla s označením DOT, vďaka ktorým vodič zistí, kedy bola pneumatika vyrobená. V tejto postupnosti znakov posledné štyri číslice vo formáte týždeň – rok. Teda číslo 2419 znamená, že pneumatiku vyrobili v 24 týždni roku 2019 (na ilustračnom obrázku toto číslo nie je zobrazené).

Podľa prieskumu spoločnosti Continental až 74 % slovenských vodičov kontroluje pri kúpe vek pneumatiky, pričom 4/5 z nich vedia tento údaj vyčítať priamo z nej.

Ak je aj pneumatika staršia, netreba sa obávať. Behúňová zmes moderných plášťov obsahuje činidlá s postupným uvoľňovaním, ktoré chránia pneumatiku pri správnom skladovaní minimálne 5 rokov.

„Predajcovia musia pri skladovaní dôsledne dodržiavať stanovené podmienky, preto nie je vek rozhodujúcim faktorom pre nákup nových pneumatík. Vďaka správnemu uskladneniu vydržia nepoužité plášte niekoľko rokov ako nové,“ hovorí Magda Nagy, riaditeľka divízie marketingu Continental Barum, s. r. o.

Záručná doba je pritom rovnaká ako pri akomkoľvek inom spotrebnom tovare – aj pri pneumatikách sú to dva roky a začína plynúť dátumom nákupu – bez ohľadu na dátum výroby.

Rýchlosť a zaťaženie

Index nosnosti predstavuje najvyššie možné zaťaženie (v kg), ktoré daná pneumatika znesie. Tento údaj sa vzťahuje na maximálnu rýchlosť použitia, ktorá je taktiež na bočnici pneumatiky pod označením písmenom, v prípade H je to 300 km/h. napr. pneumatika, ktorá má označenie 85H, môže mať pri rýchlosti 300 km/h maximálne zaťaženie 2 460 kg. Na zistenie týchto údajov je potrebné nahliadnuť do tabuliek rýchlostných a záťažových indexov.

V súvislosti so záťažou je možné nájsť na pneumatike označenie XL alebo EXTRA LOAD, čo znamená, že pneumatika je zosilnená. Má posilnenú bočnicu, aby mohla viac uviezť a tiež má zosilnený celý podklad behúňa a uloženie dezénových blokov. Tieto pneumatiky sú mimoriadne vhodné pre vozidlá SUV.

Ďalšie údaje

V okolí označenia rozmeru sa nachádzajú aj ďalšie písmená, ktoré určujú, pre aké vozidlo je pneumatika vhodná. Písmeno P označuje pneumatiku pre osobné vozidlá (pessenger), pre ľahké úžitkové vozidlá je toto označenie LT (light truck) alebo písmeno C (cargo, commercial).

Na bočnici pneumatiky sa môže taktiež nachádzať symbol M+S, čo značí, že pneumatika má vylepšené jazdné vlastnosti na snehu, predovšetkým záber a stabilizáciu pohybu. V mnohých krajinách je toto označenie považované za symbol zimných pneumatík, no ide o menej náročný symbol, ktorý síce vyhovie zákonu, nie však plnej bezpečnosti.

Odporúča sa pri teplotách nižších ako 7°C použitie pneumatík s alpským symbolom. „Alpský symbol“ označuje zimné pneumatiky v súlade s predpismi UNECE (platné v EÚ a ďalších krajinách) a ďalšími. Výkon týchto zimných pneumatík na snehu musí byť preukázaný objektívnymi testami.

TS

Obrázky: Continental, Matador

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo