EY Podnikatelia roka

Autor Katarína Sekulová marec 2020 -
Matej Ftáčnik – EY Technologický podnikateľ roka Matej Ftáčnik – EY Technologický podnikateľ roka

Držiteľom titulu EY Podnikateľ roka 2019 Slovenskej republiky sa stal Juraj Habovštiak a jeho spoločnosť MTS; titul EY Technologický podnikateľ roka získal Matej Ftáčnik z VacuumLabs Holding (foto).

Slávnostným vyhlásením výsledkov ukončili organizátori štrnásty ročník súťaže EY Podnikateľ roka v Slovenskej republike.

Jej cieľom je ukázať verejnosti vynikajúce osobné príklady na poli podnikania, ktoré môžu byť vzorom pre mladých, začínajúcich podnikateľov.

Súťaž EY Podnikateľ roka je koncipovaná ako medzinárodná, preto sú kritériá, podľa ktorých sa posudzujú jednotliví účastníci, v každej krajine porovnateľné. V súčasnosti ju pravidelne vyhlasujú v 60 krajinách na šiestich kontinentoch. Na Slovensku sa súťaž koná od roku 2006.

Slovenský víťaz súťaže EY Podnikateľ roka bude patriť do medzinárodného spoločenstva najlepších svetových podnikateľov. V júni 2019 absolvuje ako hosť spoločnosti EY cestu do Monte Carla na svetové finále EY Svetový podnikateľ roka 2019.

Záštitu nad súťažou EY Podnikateľ roka 2019 prevzala prezidentka Slovenskej republiky.

Najvyššie ocenení

Držiteľom titulu EY Podnikateľ roka 2019 Slovenskej republiky sa 3. marca 2020 stal Juraj Habovštiak a spoločnosť MTS, spol. s r.o. Prestížne ocenenie si na slávnostnom ceremoniáli v historickej budove Národnej rady Slovenskej republiky prevzal z rúk vedúceho partnera EY Mateja Bošňáka.

Titul EY Technologický podnikateľ roka 2019 získal Matej Ftáčnik, spoluzakladateľ spoločnosti VacuumLabs Holding j.s.a. Titul EY Začínajúci podnikateľ roka 2019 si prevzali Lenka Cenigová a Juraj Fehervari za spoločnosť Be Lenka s.r.o.

Dovedna sa z viac ako sto prijatých nominácií tento rok do súťaže kvalifikovalo dvadsaťosem podnikateľských osobností. Štrnásťčlenná porota súťaže hodnotila uchádzačov podľa medzinárodných kritérií.

Kritériami boli najmä: podnikateľský duch, inovácie, čestnosť a poctivosť, osobný vplyv, finančné výsledky, strategická orientácia, celoštátny/globálny dosah.

EY Podnikatel roka 2019 oceneniOcenení a finalisti súťaže EY Podnikateľ roka; v strede Matej Ftáčnik a Juraj Habovštiak

Poslanie a duch súťaže

„Poslaním tejto súťaže je nielen vzdať uznanie úspešným podnikateľom, ale aj informovať verejnosť o inšpiratívnych podnikateľských príbehoch. Činnosť a aktivity slovenských podnikateľov často presahujú hranice a mali by sme byť na nich právom hrdí,“ povedal Matej Bošňák.

„Na Slovensku máme množstvo úspešných príbehov firiem založených ľuďmi, ktorých hlavnou motiváciou je ich vášeň, životné naplnenie, hlad po zlepšovaní sa a pomoci iným,“ povedal Šimon Šicko, predseda poroty a držiteľ titulu EY Podnikateľ roka 2018.

„Príbehy, ktoré sú plné človečiny, ťažkých rozhodnutí, inovácii, víťazstiev a neposlednom rade úspechov nám v takomto formáte pomáha zviditeľniť súťaž EY Podnikateľ roka. Aj tento rok to bolo extrémne ťažké vybrať z pomedzi viac ako 28 prihlásených podnikateľov,“ dodal.

„Juraj Habovštiak vybudoval vďaka svojej vášni firmu MTS – Modern Technology Systems, ktorá zamestnáva viac ako 350 ľudí a robí Slovensku skvelé meno, vytvorením technológii ktoré pomáhajú vyrábať produkty viacerým zahraničným firmám,“ komentoval Š. Šicko nového laureáta.

„Jeho príbeh je príbehom skromnosti, vytrvalosti, ľudskosti a strojárenskej tradície, ktorú na Slovensku máme. Ukázal, že aj strojárenská firma môže byť skvelým vzorom a pýchou Slovenska. Ešte raz gratulujem!“

„Víťazstvo v tejto súťaži nie je o jednorazovom predvedení nadštandardného výkonu pred porotou. Je to o dlhodobej, systematickej práci, o nadšení pre svoje podnikanie, o prekonávaní limitov, nasledovaní svojej vízie a aj o podpore okolia,“ pripomenul Andrej Viceník z VÚB banky, ktorá je exkluzívnym partnerom súťaže. 

Profily ocenených a finalistov

Juraj Habovštiak / MTS, spol. s r.o. – EY Podnikateľ roka

Juraj Habovštiak začal budovať spoločnosť MTS v roku 1996 od nuly. Dnes je to s viac ako 360 zamestnancami v svojej hlavnej oblasti podnikania najväčšia firma na Slovensku a patrí aj medzi najväčšie v Európe. Od začiatku pomáha firmám automatizovať výrobu pomocou inteligentných technológií a jednoúčelových strojov. Tie zefektívňujú výrobné procesy, šetria ľuďom čas a uľahčujú im život.

Matej Ftáčnik / VacuumLabs Holding j.s.a. – EY Technologický podnikateľ roka

Vacuumlabs je slovenská vývojárska firma, ktorá pre klientov v oblasti digitálneho bankovníctva a finančných služieb poskytuje komplexný vývoj, dizajn a poradenstvo pre webové a mobilné aplikácie. Od roku 2012 sa spoločnosť z Bratislavy rozrástla na súčasných viac ako 250 talentov v štyroch štátoch a zákazníkov oslovuje úspešne na trase od San Francisca až po Tokyo.

Lenka Cenigová, Juraj Fehervari / Be Lenka s.r.o. – EY Začínajúci podnikateľ roka

Be Lenka je slovenský výrobca babywearing produktov a barefoot obuvi. Produkty si spoločnosť sama navrhuje a vyrába. Má vlastné e-shopy a sieť retailových partnerov.

Dominik Brichta, Peter Both / Berlin Brands Group a.s. – finalisti EY Podnikateľ roka

Spoločnosť sa venuje dizajnu, vývoju a distribúcii produktov aktuálne 13 vlastných značiek domácich spotrebičov, audia a elektrotechniky, záhradných, pestovateľských potrieb či športových potrieb ako Klarstein, Auna, Numan, Blumfeldt, Klarfit, či Capital Sports. Zároveň prevádzkuje viac ako 45 internetových obchodov v strednej, východnej a západnej Európe a B2B distribúciu. Celkovo pôsobí v 21 krajinách sveta vrátane USA, Číny a Turecka.

Lucia Pašková, Pavol Andel / CURADEN Slovakia s.r.o. – finalisti EY Podnikateľ roka

Slovenský Curaden má kľúčovú pozíciu spomedzi všetkých pobočiek značky CURAPROX na svete. Nápady zo Slovenska sa často implementujú medzinárodne – či už ide o limitované edície kefiek alebo vzdelávací program pre deti - Dentalalarm. Aktuálne je to aj eko projekt, ktorý vznikol na Slovensku.  Švajčiarska centrála v spojení so profesorom Alexym z STU testuje aj slovenský biodegradovateľný materiál.

Artur Gevorkyan / GEVORKYAN, s.r.o. – finalista EY Podnikateľ roka

Spoločnosť je celosvetovým lídrom v oblasti práškovej metalurgie. Zakladateľom spoločnosti je bývalý vojenský letecký inžinier Artur Gevorkyan, ktorý firmu vybudoval „na zelenej“ lúke. Ročne vyvinie viac ako 150 nových výrobkov. Mesačne vyprodukuje viac ako 5 miliónov súčiastok a vo svojom portfóliu ma viac ako 2 tisíc rozličných druhov komponentov, ktoré dodáva do viac ako 30 krajín sveta.

Pavol Jakubec / Vegum, a.s. – finalista EY Podnikateľ roka

Firma sa sústreďuje na výrobu a spracovanie technickej gumy pre priemysel bielej techniky, automobilový priemysel a pre stavebníctvo, ale z gumy vyrába vo väčšom aj športové potreby, napr. puky pre severoamericky trh a tiež Škandináviu. Dolnovestenická firma predáva na Slovensku zhruba pätinu svojich výrobkov. Ostatok ide na export.

Alexandra Miklášová / SAShE s.r.o. – Špeciálna cena poroty za podporu slovenských tvorcov a ich originálnych výrobkov

SAShE je komplexná online platforma, ktorá umožňuje kreatívnym ľuďom na Slovensku predávať svoju tvorbu, komunikovať so zákazníkmi aj medzi sebou navzájom, inšpirovať sa, vzdelávať a rozvíjať svoje značky.

Katarína Sekulová, EY

 

Zloženie poroty súťaže EY Podnikateľ roka 2019

Šimon Šicko, Pixel Federation, predseda poroty, EY Podnikateľ roka 2018

Michal Weis, IBL Software Engineering, EY Podnikateľ roka 2017

Jozef Klein, Asseco Central Europe, EY Podnikateľ roka 2016

Patrick Hessel, c2i, EY Podnikateľ roka 2015

Eva Stejskalová, MicroStep, EY Podnikateľ roka 2014

Vladimír Šrámek, DECODOM, EY Podnikateľ roka 2013

Ľuboš Fellner, BUBO Travel agency, EY Podnikateľ roka 2011

Tomáš Bel, EXIsport, EY Podnikateľ roka 2010

Michal Štencl, Sygic, EY Podnikateľ roka 2009

Peter Zálešák, NAY, EY Podnikateľ roka 2008

Rudolf Sivák, prorektor Ekonomickej univerzity v Bratislave

Róbert Šimončič, generálny riaditeľ SARIO

Alexander Resch, generálny riaditeľ, VÚB banka

Marián Hlavačka, predseda predstavenstva, Corwin

 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo