Kríza typu koronavírus robí relevantnou tému potravinovej sebestačnosti, upozorňuje SPPK

Autor JF marec 2020 -
Predseda SPPK Emil Macho Predseda SPPK Emil Macho

Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho volá po zlepšení podmienok pre slovenských producentov a pomoci pri prekonávaní ťažkostí.

Medzi zamestnávateľskými organizáciami, ktoré vyzvali vládu na účinné záchranné opatrenia pre podniky, bola aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora.

„Táto pandémia musí otvoriť oči všetkým kompetentným, pretože investície do potravinárstva a zrovnoprávnenie podmienok našich poľnohospodárov a potravinárov na európskom trhu sú kľúčom k potravinovej sebestačnosti,“ uviedol predseda SPPK Emil Macho. 

Sebestačnosť nie je samozrejmosť

„Potravinová sebestačnosť nie je samozrejmosť. To, že u nás sú plné obchody, je aj vďaka tomu, že vozíme 700 kamiónov potravín denne. Dnes máme pred sebou obrovskú príležitosť naštartovať potravinársky priemysel,“ uviedol Emil Macho.

„Celá naša verejnosť musí pochopiť, že tieto krízy, nielen koronavírusová, ale máme napríklad aj klimatickú, sa môžu opakovať. Prvoradou úlohou každého moderného štátu na svete je preto zabezpečiť aspoň v základných komoditách potravinovú sebestačnosť,“ dodal šéf SPPK počas brífingu zamestnávateľských organizácií.

Prispôsobiť zákonník práce

Poľnohospodári a potravinári podľa Macha „teraz potrebujú flexibilný zákonník práce, ktorý musí reflektovať sezónnosť, nadčasovú flexibilitu a na časovú náročnosť mimo štandardných pracovných hodín“.

Pomoc v tomto segmente potrebujú všetky podniky bez ohľadu na veľkosť. E. Macho však upozornil, že „tak ako v celom národnom hospodárstve, rovnako aj v agropotravinárstve sú kostrou všetkých segmentov stredné a veľké podniky.“

Medzitým aj napriek novému koronavírusu poľnohospodári intenzívne zakladajú tohtoročnú úrodu. Ako uviedla hovorkyňa SPPK Jana Holéciová, jarné práce v tomto roku začali s približne dvojtýždňovým predstihom oproti bežnému začiatku – v niektorých okresoch na juhu dokonca už v polovici februára.

Podnikatelia volajú po účinných opatreniach

Zamestnávatelia združení v APZ, AZZZ SR, Klube 500, RÚZ, SOPK a SPPK vyzvali 31. marca vládu na prijatie opatrení, ktoré pomôžu zmierniť dopady koronavírusu na podnikateľské prostredie.

„Je nepochybné, že nastupujúca hospodárska kríza bude mať ďalekosiahle následky, predovšetkým v podobe nárastu nezamestnanosti. Vláda by preto mala efektívne riešiť dopady krízy tak, aby v dôsledku rapídneho znižovania nákladov zachránila prácu pre zostávajúcich zamestnancov,“ uviedli organizácie v spoločnom vyhlásení.

TS / JF

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo