Manažéri stále dôverujú tlačeným médiám

Autor BD marec 2017 -

„Print“ a online majú podobne vysokú prestíž, osobné kontakty u nás ešte vyššiu.

Viac ako dve tretiny slovenských manažérov považujú za najdôležitejší zdroj informácií pre svoj biznis priame kontakty v rámci podnikateľskej siete. Tlačené médiá však zostávajú dôležitým zdrojom informácií. Televízia a rozhlas sú značne v úzadí. Tieto zistenia vyplynuli z prieskumu KPMG Pulz ekonomiky, ktorý zverejnili na prelome rokov 2016 a 2017.

V rámci regiónu strednej a východnej Európy (SVE) je najpreferovanejším zdrojom biznisových informácií sieť obchodných kontaktov pre tri pätiny opýtaných manažérov. Viac ako polovica sa spolieha na online médiá a špecializované databázy. Na Slovensku majú osobné kontakty ešte o niečo vyššiu váhu.

Slovenskí respondenti prieskumu KPMG považujú tlačené a tzv. online médiá za rovnocenný zdroj informácií. Informácie pre svoje podnikateľské rozhodnutia tu hľadá zhodne po 62 % respondentov. „Vo väčšine odvetví sú súčasťou úspechu v podnikaní dobré osobné kontakty a referencie. Slovenské tlačené médiá však majú u manažérov stále vysoký kredit,“ skonštatoval Ľuboš Vančo z KPMG Slovensko.

Iná situácia je napríklad v Českej republike, kde sú osobné biznisové kontakty až na treťom mieste z pohľadu získavania relevantných informácií. Českí manažéri sa spoliehajú najmä na online médiá (58 % opýtaných) a špecializované databázy (53 %).

Z „tradičnejších“ informačných kanálov manažéri v SVE vcelku najviac dôverujú spomínaným tlačeným médiám, kde informácie pre svoje obchodné rozhodnutia prioritne hľadajú v priemere štyria z desiatich. Informácie z televízie takto využíva 18 % respondentov, rozhlas iba 12 %. Na Slovensku využíva informácie z rozhlasu pätina opýtaných a z televízie 16 %.

BD

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo