Slovensko bude vyrábať 1,3 milióna áut

Autor JF marec 2017 -
Slovensko bude vyrábať 1,3 milióna áut Kia

Zväz automobilového priemyslu SR vidí budúcnosť optimisticky. Ročný výsledok troch automobiliek presahuje milión kusov a onedlho pribudne štvrtá.

Automobilky na Slovensku majú svoje produkčné kapacity vyťažené. Druhý rok po sebe vyrobili viac ako milión vozidiel. Po nábehu výroby Jaguar Land Rover toto číslo ďalej vzrastie. „Celkový počet vyrobených áut potom dosiahne 1 300 000 ročne,“ odhaduje Jaroslav Holeček, viceprezident Združenia automobilového priemyslu (ZAP) SR. „Na Slovensku je miesto aj pre ďalšiu automobilku, ale od Banskej Bystrice na východ. Najlepšie by bolo, keby šlo o výrobu nákladných automobilov. To by Slovensko posunulo ďalej,“ pokračuje.

Závislosť ekonomiky od automobilového priemyslu je síce veľká, no podľa neho nám osud Belgicka či amerického Detroitu – ešte nedávno svetových top producentov áut – nehrozí. V Belgicku príliš vzrástli náklady na cenu pracovnej sily, čo výrobcovia neustáli. Naopak, Detroit doplatil na chýbajúcu kvalifikovanú pracovnú silu – čomu sa ZAP SR snaží predísť.

JF

725ab2e5536ce3eac0a8dd17d083ff4e L1Jaroslav Holeček

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo