Proti bolesti zubov a zápalovým ochoreniam v ústach pomáha zubná pasta s minerálmi

Autor Paper Life júl 2020 -

Baktérie v zubnom plaku sú častým dôvodom zubného kazu a tiež zapálených ďasien. Pomocníkom proti nim môže byť aj zubná pasta s obsahom minerálky Vincentka.

Chronické ochorenie závesného aparátu zubov (tzv. parodontu) so zápalovým charakterom, ktorého hlavným dôvodom je bakteriálna infekcia, sa volá parodontitída alebo ľudovo paradentóza.

Vzniká množením baktérií v zubnom plaku na zuboch. Tie produkujú kyseliny a iné škodlivé látky, ktoré zhoršujú kvalitu skloviny a dráždia ďasno.

Podrobne sa tejto problematike venuje www.zdravoteka.sk: „Baktérie v zubnom plaku sú dôvodom zubného kazu a tiež zapálených ďasien. Samozrejme, negatívne pôsobia na celý závesný aparát. Nepriaznivý vplyv najskôr nevyvoláva ťažkosti, neskôr spôsobuje citlivosť, bolesť a aj kývanie zuba.“

Nepríjemný a nebezpečný problém

Parodontitída zvyčajne postihuje najskôr okolie jedného zuba s rizikom rozšírenia do okolia ďalších, až napokon môže dôjsť k poškodeniu celého chrupu.

Ako príčina sa uvádza prítomnosť zubného povlaku (po jeho mineralizácii je to už zubný kameň), v ktorom sú prítomné baktérie vyvolávajúce zápal v ústnej dutine. Zápal sa začína na ďasne a šíri sa hlbšie do ostatných oblastí závesného aparátu zuba, ktorými sú cement, väzivové vlákna a kosť. Postupne dochádza k ich deštrukcii až rozpadu. V ústach sa to prejaví obnažovaním krčkov zubov či vznikom parodontálnych vačkov.

Medzi ďalšie príčiny, ktoré môžu spôsobiť vznik tohto ochorenia, patrí užívanie liekov, genetika, ale aj iné systémové ochorenia ako cukrovka alebo metabolické poruchy, napríklad s vápnikom.

Hlavnou a najčastejšou príčinou však stále zostáva nesprávna a nedostatočná ústna hygiena. „Následkom nej sa na zubnej sklovine, voľnom ďasne a v priestore ďasnového žliabku usádza zubný povlak, označovaný aj ako plak,“ vysvetľuje Zdravotéka.

Účinné sú prírodné minerály

Riaditeľ spoločnosti Vincentka, a. s., Jan Šumšal k tomu hovorí: Vzniku paradentózy zabraňuje zubná pasta Vincentka s obsahom prírodných minerálov, ktorá priaznivo pôsobí na sliznicu dutiny ústnej, udržuje zdravý stav ďasien, zuby čistí a súčasne ošetruje. Vincentka je prírodným zdrojom fluóru, ktorý napomáha zvyšovať odolnosť proti zubnému kazu a zubnému kameňu.“

Táto zubná pasta obsahuje významný podiel koncentrátu minerálnej vody Vincentka z prírodného liečivého zdroja, ďalej dve nadpriemerné surovinové položky: jemne pomleté prírodné kremičitany a dezinfekčné prísady.

„Kremičitany sú zodpovedné za skvelý pocit vyčistenej zubnej skloviny, zaisťujú abrazívny efekt zubnej pasty – schopnosť mechanicky očistiť zubnú sklovinu – ktorý je definovaný hodnotou 80. Prírodné, jemne pomleté kremičitany zároveň zaisťujú chemickú stabilitu zubnej pasty.

Popri tom antibakteriálne dezinfekčné prísady účinne obmedzujú tvorbu zubného kameňa a plaku aj v medzizubných priestoroch. Zároveň zabezpečujú nižší dráždivý potenciál, širšie spektrum účinku, udržanie penivosti aj za prítomnosti soli Vincentka,“ pokračuje J. Šumšal.

Zubná pasta využíva veľké množstvo prírodného flóru a jódu z koncentrátu Vincentky, a preto čistí a ošetruje.

Produkty s Vincentkou

Vincentka, a. s., využíva vo svojich produktoch unikátne zloženie minerálnej vody pôvodom z treťohorného mora. Minerálna voda Vincentka z Luhačovíc sa obvykle užíva samotná, alebo vo výrobkoch s obsahom koncentrátov či solí z nej. Ide o doplnky stravy a ďalšie produkty, napríklad sirupy, pastilky, spreje či spomínaná zubná pasta.

Je ich možné kúpiť v lekárňach a vybraných obchodoch, podobne ako samotnú minerálku, a v súčasnosti predstavujú dôležitú časť tržieb spoločnosti – cca 40 %.

Všetky tieto produkty vyrába Vincentka v spolupráci s farmaceutickou spoločnosťou a obsahujú účinné látky obsiahnuté v minerálnej vode. Samotná minerálka ide priamo do sirupov a sprejov. Destiláciou sa z nej vyrába koncentrát, ktorý ide do zubných pást a hydratačných krémov. Z koncentrátu sa ďalej extrahuje soľ, ktorá je súčasťou pastiliek.

Pozitívne účinky minerílov sú v produktoch zachované. Pastilky sú vhodné na regeneráciu hlasiviek a tiež na osvieženie a zvlhčenie sliznice ústnej dutiny. Sirup s pridanými extraktmi zo skorocelu a materinej dúšky pomáha pri kašli. Samotný koncentrát Vincentky slúži na preplachovanie dutín či prípravu minerálnych kúpeľov a krémy zasa na podporu starostlivosti o pokožku.

Paper Life

Vincentka 002 640x960 1 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo