Pätina Slovákov nemá rezervu ani na mesiac, banka ponúka rady, ako si ušetriť

Autor SLSP august 2020 -
Pätina Slovákov nemá rezervu ani na mesiac, banka ponúka rady, ako si ušetriť Pixabay / Gerd Altmann

So zabezpečením sa do budúcnosti pomôže záujemcom služba s názvom Finančný plán.

Koronakríza prevetrala peňaženky Slovákov. Každá piata rodina dnes nemá rezervu už ani na jeden mesiac. Dobrou správou však je, že viac ako tri štvrtiny domácností si uvedomujú dôležitosť úspor a chcú si sporiť aspoň toľko čo doteraz.

So zabezpečením sa do budúcnosti teraz pomôže klientom nová služba Slovenskej sporiteľne s názvom Finančný plán.

Naučte sa, ako na to

„Správne finančne zabezpečený človek má vytvorenú finančnú rezervu vo výške troch až šiestich mesačných príjmov, poistil sa voči nepredvídateľným situáciám, svoj majetok chráni pred infláciou a pripravuje sa na dôchodok,“ vysvetľuje Michal Orlovský, zodpovedný za správu majetku klientov v Slovenskej sporiteľni (SLSP).

Uplynulé mesiace podľa neho potvrdili, že práve títo ľudia zvládali následky pandémie lepšie ako ostatní. „Pre každého, kto sa chce dostať na túto úroveň, je tu nová služba Finančný plán. Už v pilotnej prevádzke si ju v našich pobočkách vyskúšalo viac ako 90-tisíc Slovákov, ktorí sú tak lepšie pripravení na budúcnosť,“ informoval.

Slováci začali mať obavy o príjem

Pandémia mení správanie Slovákov. Takmer všetci dnes tvrdia, že si svoje financie chcú strážiť viac. Deväť z desiatich opýtaných potvrdilo, že plánujú vyhľadávať najvýhodnejšie ceny a ponuky. Väčšiu finančnú rezervu si chce vytvárať 84 % ľudí a až 72 % zvažuje hľadať viac zdrojov príjmu. Ukázal to prieskum realizovaný SLSP.

Kým pred koronakrízou si drvivá väčšina z nás užívala stabilný príjem, takmer pätina Slovákov dnes očakáva zhoršenie, pričom počet ľudí s nestabilným príjmom sa zdvojnásobí.

Hlavným zdrojom príjmov Slovákov zostáva mzda zo zamestnania, očakáva sa pokles príjmov z podnikania a väčšia závislosť na štátnych dávkach.

Stav na nule nie je raritou, dôležitá je rezerva

Prázdnu peňaženku podľa prieskumu aspoň raz v živote zažilo sedem z desiatich ľudí. Väčšina z nás (58 %) je v ťažších časoch aktívna a premýšľa, ako znovu peniaze zarobiť, zvyšok sa skôr uskromní a čaká, až zasa peniaze budú.

Na otázku, koľko peňazí na mesiac je dosť, odpovedajú jednotlivé vekové skupiny rôzne. Kým dvadsiatnikom je 1 000 eur viac než dosť, tridsiatnici by potrebovali aspoň 2 000 eur. Štyridsiatnici viac prepočítavali podľa členov domácnosti. Optimum má relatívne široké rozpätie medzi 800 – 1 500 eur na jedného člena rodiny. Niektorí päťdesiatnici by boli úplne spokojní s 900 eurami.

Krízu pomôže prekonať dobré zabezpečenie

Finančný plán je unikátna služba na slovenskom trhu, ktorá je dostupná zadarmo každému záujemcovi. Stačí prísť do pobočky Slovenskej sporiteľne a bankový poradca mu na tablete namodeluje možnosti finančného zabezpečenia.

Dobrý finančný plán pokrýva štyri základné oblasti:

- sporenie,

- investovanie,

- poistenie,

- dôchodok.

„Záujemcom pripravíme finančné riešenie, ktoré je primerané ich veku, mesačným disponibilným zdrojom aj miere úspor. Finančný plán navrhne aj to, ako môžu ešte lepšie nakladať s peniazmi, ktoré im každý mesiac ležia ,neaktívneʻ na bežných či sporiacich účtoch, prípadne sa stratia v bežnej spotrebe,“ uzatvára Michal Orlovský. 

O prieskume

Citovaný prieskum zrealizovala Slovenská sporiteľňa spolu so svojimi partnermi, agentúrami Wawemaker a Zaraguza prostredníctvom online dotazníkov začiatkom mája 2020.  Vzorka 1 022 respondentov predstavovala reprezentatívne rozloženie populácie SR vo veku 15 – 60  rokov s navýšeným podielom mladších respondentov do tridsiatich rokov.

TS SLSP

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo