Múdre telo: nechajme ho vybrať si jedlo

Autor Yeme august 2020 -
Múdre telo: nechajme ho vybrať si jedlo Pixabay

Spoznajte signály svojho tela, svoje stravovacie návyky – a spoznáte seba.

Naše telo je múdre. Táto múdrosť sa prejavuje aj v intuitívnom výbere potravín. Naše telo si vie v danej chvíli vybrať presne také jedlo, ktoré zodpovedá našim momentálnym potrebám.

Súčasne telo vie aj to, koľko v danej chvíli môže zjesť a za približne aký čas sa znova ohlási hlad. Nepotrebujeme žiadne zákazy a obavy súvisiace s konzumáciou jedla.

1. Jedzme s rozumom

Stresu sa nedá vyhnúť za predpokladu, že nechceme žiť na opustenom atole, kde nám spoločnosť robia chrobáčiky a plachá divá zver za štebotu jarných vtáčat. V strese neuvažujeme o tom, či je konkrétne jedlo pre nás vhodné, či ho zjeme tak akurát a ako sa tá potrava správa v našom tele. Prosto, máme hlad, tak jeme. Väčšinou to, čo je rýchlo dostupné. Je to prirodzené, ale nie úplne zdravé. Každý z nás može v sebe nájsť vnútorného pomocníka, ktorý nám našepká, čo je pre nás najlepšie, čo jesť a čo nie.

Dobrým začiatkom je pokúsiť sa stres identifikovať, zistiť čo ho spôsobuje a následne zvoliť tú správnu stratégiu, ako ho zvládnuť. Zhltnúť niečo, čo je po ruke, nebude vždy tá správna voľba. V strese totiž vznikajú aj negatívne emócie, ktoré priamo ovplyvňujú naše stravovanie a výber potravín.

Ak ste ten typ, ktorý od rána pracuje a na jedlo si spomenie, až keď mu žalúdok pripomenie svetový hladomor, a ten naše telo istotne nechce zažiť, riešením by mohlo byť začať vedome rozmýšľať o jedle trocha viac dopredu, a tak sa vyhnúť stresovej situácii.

2. Vyberajme si

Nikto nepochybuje o tom, že naše telo potrebuje neustály prísun živín, aby mohlo fungovať. Ale telo je viac ako strojček, je domovom nášho vedomia, celej našej osobnosti a aj preto sa hovorí: „Si tým, čo ješ.“

Ak jeme najmä to, čo nám svedčí, teda kvalitne, pestro a v primeraných množstvách, prejavujeme tým sebaúctu, zdravú sebalásku, vzťah k sebe. Ak do seba nahádžeme jedlo bez rozmyslu ako do odpadkového koša, budeme sa tak aj cítiť.

Naše telo nie je odpadová nádoba. Dôležité je porozumieť, že akú kvalitu vo forme jedla do tela dáme, toľko kvality dostaneme v podobe životnej energie, a okrem toho umožníme všetkým našim vnútorným orgánom optimálne fungovať. Buďme aj k sebe enviromentálne zodpovední a vedome trieďme a nájdime pre seba tie správne potraviny.

Fyzické telo a psychika sú prepojené nádoby. Málo sa hovorí o tom, aké emócie v nás vyvoláva dobré a zlé jedlo. Podľa jedného výskumu najzdravší ľudia, ktorí sa dožívajú najvyššieho veku, žijú v Taliansku a na japonskom ostrove Okinawa. Spoločné znaky týchto úplne odlišných spoločností boli: život s minimom stresu, veľké rodinné spoločenstvá a spoločné dlhotrvajúce stolovanie.

To, ako a čo jeme, sa priamo podpisuje na kvalite nášho života, a preto sa jedlo nedá zúžiť len na kalórie, vitamíny a omega-3 mastné kyseliny. Nie je na škodu odpovedať si na otázku: Čo pre mňa jedlo znamená?

3. Počúvajme svoje telo

V skutočnosti nášmu telu šéfuje mozog. Všetky vnemy zvnútra i zvonka sa spracovávajú v ňom. On vysiela signály do celého tela a ovplyvňuje všetky telesné a psychické procesy.

Mozog je zodpovedný aj za to, aké látky sa tvoria v našom tele. Pomocou týchto látok sú ovplyvňované všetky životné funkcie, telesné deje, aj psychika.

Mozog funguje ako sebec a dáva prednosť rýchlemu mysleniu pred pohybom. Jednoducho povedané, keď budeme svoje telo vhodne a dostatočne živiť, bude aj mozog mať dostatok energie na všetko, čo potrebuje vykonávať. S mozgom a s telom sa dá dohodnúť, len si musia navzájom porozumieť. 

Ak chceme byť v lepšom kontakte so svojim telom, mali by sme vedieť odpozorovať a správne vyhodnotiť signály, ktoré nám vysiela, a podľa toho aj uspokojovať jeho potreby. A nielen v otázkach jedla. Spoznajte signály svojho tela, svoje stravovacie návyky a spoznáte seba.

Yeme / Simonne Vaďurová

(Prevzaté z publikácie Neboj, letný špeciál 2020; ktorej texty boli pripravené v spolupráci s Ligou za duševné zdravie SR.)

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo