Ďalšie slnečné kolektory z ThermoSolaru v rakúskych Alpách

Autor Paper Life august 2020 -

V rodinnom hoteli v Rakúsku celoročne slúžia solárne panely zo Žiaru nad Hronom.

Hotel Landhaus St. Georg, ktorý sa nachádza v krásnom alpskom prostredí blízko lyžiarskeho strediska Schladming, sa môže pochváliť ekologickým riešením využívajúcim slnečné kolektory od firmy THERMO|SOLAR Žiar, s. r. o.

Šestnásť kolektorov na ohrev vody

Pri modernizácii technologického zariadenia na ohrev vody v hoteli nainštalovali 16 solárnych kolektorov TS 500 s celkovou účinnou plochou kolektorov 36 m². Ohrievajú vodu v troch nových akumulačných zásobníkoch, každom s objemom 800 litrov a celkovým objemom 2 400 litrov, ktoré nahradili už dožívajúce pôvodné bojlery pochádzajúce ešte z roku 1988.

Systém je dimenzovaný tak, aby počas letnej sezóny pokryl potrebu teplej vody pre 40 – 50 hostí bez dodatočného ohrevu kotlami.

LandHausStGeorg 2

Nezaťažuje životné prostredie

Slovenskí majitelia hotela Landhaus St. Georg poznajú veľmi dobre prínosy kolektorov tejto spoločnosti, pretože na ďalších svojich objektoch ich už využívajú.

Na inštaláciu sa rozhodli osloviť Jána Žažu z firmy Quest elements, s. r. o., s ktorým mali už v minulosti pozitívne skúsenosti. K realizácii systému došlo na jeseň 2019, počas prestávky medzi letnou a zimnou sezónou.

„Táto inštalácia priniesla hneď niekoľko výhod. Okrem funkčného prínosu, kedy solárny systém ohrieva vodu a šetrí tak financie majiteľom, je pridanou hodnotou aj to, že hotel zbytočne nezaťažuje životné prostredie. Navyše je inštalácia zvládnutá mimoriadne dobre aj z estetického hľadiska,“ približuje Tomáš Jančařík, vedúci obchodného oddelenia THERMO|SOLARU.

Celoročný úžitok

Ako to pri takýchto inštaláciách býva, nebolo ľahké ich vtesnať do existujúcich priestorov, ale aj túto výzvu partner zvládol. Kým v lete je systém dimenzovaný, aby pokryl potrebu teplej vody pre 40 až 50 hostí, v zimnej sezóne solárne kolektory sekundujú doterajším kotlom slúžiacim aj na kúrenie a vodu aspoň predhrejú.

V období medzi sezónami je hotel pre hostí zatvorený a vtedy slúžia slnečné kolektory na temperovanie celého objektu. Hotel sa totiž nachádza v nadmorskej výške 800 m n. m., a tak počas jarného a jesenného obdobia je vhodné do objektu priniesť trochu tepelnej pohody.

„V dohľadnej dobe sa počíta aj s doplnením online monitoringu teplôt v zásobníkoch aj na kolektoroch cez internet pre lepšiu kontrolu a dohľad nad systémom. Projektovaná návratnosť investície do solárneho systému bola okolo 5 rokov,“ vraví T. Jančařík.

LandHausStGeorg 6

Výrobca a referencie

THERMO|SOLAR Žiar, s. r. o., patrí k najväčším slovenským výrobcom slnečných kolektorov. Zameriava sa aj na netradičné inštalácie, napríklad pri individuálnych požiadavkách pri atypickej architektúre, historických a špecializovaných budovách či v náročných klimatických podmienkach.

Medzi jeho najzaujímavejšie práce patria logo hrocha zo slnečných kolektorov v ZOO Ostrava, dodávka pre solárnu loď a rôzne individuálne riešenia pre bytové domy, hotely a kostoly po celom svete.

Na základe požiadavky nie je výnimkou ani zhotovenie individuálneho tvarového riešenia kolektora, napríklad skosenie časti kolektora pod určitým uhlom a podobne.

Odolnosť proti hurikánu aj zemetraseniu

Kolektory zo Žiaru sú veľmi spoľahlivé. Panely a nosné konštrukcie majú aj hurikánový test, čiže sú testované na odolanie rýchlosti vetra až 230 km/h.

Pri zemetrasení v Chile pred niekoľkými rokmi nebol poškodený z celkových 300 ani jeden plochý kolektor z produkcie THERMO|SOLARU. Pracujú často vo veľmi extrémnych podmienkach, či už v Patagónii blízko Antarktídy, na najvyššej nemeckej hore Zugspitze alebo v Nepále. Ako kontrast k týmto mrazivým podmienkam možno uviesť ich používanie pri odsoľovaní morskej vody v Ománe alebo v marockom Marákeši.

Paper Life

LandHausStGeorg 3

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo