Zrenovovaná Pradiareň 1900 na bratislavských Nivách je skolaudovaná, prvým nájomcom je Microsoft

Autor TS november 2020 -

Obnova jednej z najvýznamnejších priemyselných pamiatok v Bratislave je oficiálne ukončená.

Rekonštrukcia historickej národnej kultúrnej pamiatky Pradiareň 1900, ktorá sa začala na jeseň 2018, sa završuje. Od prvého decembrového dňa 2020 sa do priestorov ako prvý nájomca sťahuje slovenská pobočka firmy Microsoft.

Nový život pre starú cvernovku

Obnova najväčšej a najzachovalejšej industriálnej pamiatky v širšom centre Bratislavy sa po vyše štyroch rokoch projektovania a povoľovacieho procesu skončila. Kolaudácii predchádzali štyri dlhé roky – dva roky intenzívnej prípravy projektu vrátane čistenia areálu a ďalšie dva samotnej rekonštrukcie – všetko pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu.

V rukách YIT Slovakia sa vlajková loď v areáli bývalej cvernovej továrne zmenila na modernú, nízkoenergetickú administratívnu budovu triedy „A“. „Pradiareň považujeme za srdce celého ZWIRNu, preto sme si na jej podobe dali obzvlášť záležať a na projekt si prizvali na Slovensku najskúsenejších spolupracovníkov,“ vysvetľuje Milan Murcko, generálny riaditeľ YIT Slovakia.

yit pradiaren silocentrala

Súťaž na obnovu Pradiarne 1900 ešte v roku 2017 vyhrali architekti z architektonickej kancelárie Bouda Masár, ktorí majú s rekonštruovaním pamiatok dlhoročné skúsenosti.

Pôvodný vzhľad, nový obsah

Architekti pre svoj projekt so súhlasom pamiatkarov zvolili pôvodnú podobu Pradiarne, ktorú mala predtým, ako rôzne prestavby zo 60. rokov zmenili jej charakter. Tieto dostavby boli  v prvej fáze po získaní búracieho povolenia postupne odstránené a poskytli priestor vrátiť Pradiarni vzhľad, ktorý pre ňu pred viac ako sto rokmi navrhol architekt David Valentín Junk.

Obnovou prešla viac-menej celá budova – strecha, podlahy aj celá fasáda, ktorej developer prinavrátil remeselný charakter podľa dokumentácie z roku 1964. Obnovené boli tiež pôvodné nosné liatinové stĺpy, pričom tie na prízemí dostali pôvodný secesný motív.

Špeciálnu pozornosť developer venoval oknám – časť z nich bola zrepasovaná, zvyšné sú nové, hliníkové s izolačným dvojsklom a pokovovaním proti slnečnému žiareniu. Všetky majú podobu a prinavrátený oblý tvar podľa pôvodného dizajnu z roku 1920.

Popri Pradiarni developer nad rámec pamiatkovej ochrany zachoval a zrekonštruoval aj bývalú Silocentrálu, ktorú pútavým presklenením prepojil so samotnou Pradiarňou a ktorá bude slúžiť ako vstupná brána z nového námestia.

História, ekológia, technológie 

Popri historických odkazoch sa spoločnosť YIT zamerala pri Pradiarni 1900 na najnovšie ekologické a funkčné trendy v dizajne administratívnych priestorov. Milan Murcko priznáva, že takýto prístup bol mimoriadne náročný.

Určite by bolo oveľa jednoduchšie postaviť novú budovu – a to procesne aj finančne. Avšak hodnota národnej kultúrnej pamiatky Pradiareň 1900 je po rekonštrukcii ďaleko vyššia. Ide o unikátnu budovu, ktorá symbolizuje dôležitú éru nášho mesta,“ vysvetľuje Milan Murcko.

„Po technickej stránke sa vyrovná moderným kancelárskym novostavbám, no svojou históriou vyniká. To potvrdzujú aj nájomcovia, ktorí si túto budovu medzi konkurenciou okolitého downtownu vybrali,“ zdôrazňuje.

Kreatívne možnosti

Vďaka nadštandardne vysokým stropom (až 4,8 m) Pradiareň poskytuje flexibilitu, ktorá nájomcom umožní členiť kancelárie tak, aby okrem pracovných miest mohli vzniknúť aj kreatívne „oázy“, ktoré stimulujú kreativitu zamestnancov. Vysoké stropy umožnia firmám rozdeliť poschodie horizontálne vďaka doplneniu mezanínov, čo využili mnohí zo záujemcov.

yit pradiaren showroom 

Okrem kreatívneho členenia Pradiareň ponúka aj najnovšie technológie a prvky udržateľnosti, čo potvrdzuje aj prestížny certifikát BREEAM Excellent. Napriek tomu, že ide o viac ako storočnú stavbu, Pradiareň 1900 spĺňa prísne energetické štandardy súčasných administratívnych novostavieb a jej spotreba primárnej energie je v porovnaní s tým, čo vyžaduje legislatíva, o zhruba 40 % nižšia.

Sprístupnenie v decembri 

Budovu oficiálne otvárajú 1. decembra 2020, keď sa aj pre verejnosť sprístupní prízemie a verejná časť budovy. Viaceré ďalšie prevádzky v parteri ďalej dokončujú prípravy priestorov, ktoré budú postupne otvorené počas roka 2021.

Spokojnosť s výsledkom prejavila aj senior projektová manažérka projektu Pradiareň 1900 Stanislava Paulíková„Pre celý náš tím bolo veľkou cťou a výzvou podieľať sa na obnove pre Bratislavu tak významného projektu, nájsť národnej kultúrnej pamiatke Pradiareň jej nový funkčný účel a tak ju zaradiť do dnešného moderného sveta. Som rada, že sme dokázali, že developer nemusí historický objekt zbúrať, ale môže z neho pri veľkej snahe urobiť rentabilný unikát.“

Pradiareň tak bude po svojej úspešnej industriálnej ére podľa projektovej manažérky naďalej reprezentovať tie najlepšie značky na trhu, rovnako ako pred sto rokmi.

Fyzický priestor firmy je dôležitý 

Prvým nájomcom sa už 1. decembra stane slovenská pobočka firmy Microsoft, ktorá obsadí tretie poschodie v Pradiarni. Napriek realite prebiehajúcej pandémie a dlhodobej práce na diaľku sa už prvý nájomca teší na bezpečné vzájomné stretávanie. 

„Microsoft je už dlhé roky priekopníkom spolupráce odkiaľkoľvek. Aj keď naši zamestnanci môžu pracovať prostredníctvom moderných technológií z ktoréhokoľvek miesta, spoločné stretávanie je pre ich kreativitu a efektívnu komunikáciu veľmi dôležité. Veríme, že spojenie ľudí prostredníctvom spoločného fyzického priestoru je veľmi prínosné,“ vysvetľuje Miroslava Aleksieva, vedúca komunikácie a spoločenskej zodpovednosti, Microsoft Česká republika a Slovensko.

Usporiadanie a vybavenie miestností pre Microsoft

Pre potreby zamestnancov je v kancelárii k dispozícii open space so zdieľanými stolmi a focus miestnosti na sústredenú prácu. V zákazníckej zone je tzv. collaboration area, ktorú môžu využívať zamestnanci aj zákazníci na vzájomnú spoluprácu a komunikáciu. K dispozícii bude aj multipurpose room – viacúčelová miestnosť určená pre väčšie interné a externé akcie s kapacitou 40 až 70 osôb.

Výber nového sídla padol v Microsofte po dôkladnom vyhodnotení všetkých kvalitatívnych a finančných parametrov. „Pradiareň spĺňala všetky nami očakávané parametre z hľadiska kvality budovy, dobrej polohy v rámci mesta aj vybavenosti okolia. Okrem toho boli pre nás pri výbere rozhodujúce aj udržateľnosť a dostupnosť – a to nielen dopravná, ale aj dostupnosť pre zdravotne znevýhodnených ľudí,“ dodáva Miroslava Aleksieva.

Firma pri zariaďovaní stavila na lokálny dizajn kancelárií, v ktorých sú použité farby a prvky slovenského folklóru. V kancelárii bude tiež drevená mapa Slovenska s jednotlivými regiónmi a folklórnymi symbolmi. V dizajne interiéru sú zakomponované aj prvky nití ako odkaz na pôvodnú pradiarenskú minulosť priestoru.

Reštaurácia, showroom, obchod s bicyklami 

Okrem Microsoftu medzi potvrdených nájomcov patrí aj spoločnosť Medusa, ktorá v Pradiarni bude mať svoju centrálu aj novú reštauráciu s terasou na budúcom námestí.

V Pradiarni bude aj nové sídlo, showroom a klientske centrum pre YIT Slovakia. To bude slúžiť všetkým klientom developera pri záujme o projekty, výbere štandardu či schvaľovaní klientskych zmien.

Prvým retailovým nájomcom, ktorý zaplní takmer 250 m2 na prízemí Pradiarne so vstupom zo Svätoplukovej ulice a tiež z hlavnej lobby Pradiarne, bude obľúbený cyklistický obchod MTBIKER. Ten sa chce priblížiť bratislavským zákazníkom s novým konceptom výdajného miesta s pridanou hodnotou. 

„Čo sa týka retailového priestoru, naša stratégia nie je mať obrovské množstvo tovaru na jednom mieste, ale umožniť zákazníkom expresný odber objednávok z e-shopu, poskytnúť poradenstvo, servisné služby a inšpiráciu v atraktívnom priestore. Priestorov v novom bratislavskom downtowne je množstvo, viaceré ponúkajú zaujímavé podmienky, ale žiadna nemá takú charizmu ako Pradiareň,“ vysvetľuje Tomáš Červenka, CEO spoločnosti MTBIKER, prečo voľba pre prvý showroom spoločnosti padla práve na Pradiareň.

Zhruba polovica priestoru bude určená predajnej ploche s primárne sezónnymi produktami, ktoré si cyklisti potrebujú pred nákupom vyskúšať, ako sú oblečenie, tretry, prilby alebo samotné bicykle. Vďaka vysokému stropu showroom ozvláštni mezanín, na ktorom bude mať MTBIKER svoj mini office space, zasadačku a miestnosť pre bike fitting.

Prvým nájomcom v zrekonštruovanej Silocentrále bude spoločnosť BK, a.s., ktorá sa okrem stavebných rekonštrukcií, fitoutov, elektroinštalácii a technickej správy špecializuje aj na zachovanie pôvodných stavieb s architektonickým odkazom. 

„Pre Pradiareň sme sa rozhodli najmä preto, že je to unikátny projekt, ktorého chceme byť súčasťou. Páči sa nám história, ktorú táto stavba predstavuje, a jej odlišnosť od ostatných administratívnych priestorov, na ktoré sme v Bratislave zvyknutí,“ vysvetľuje Tomáš Káčer, generálny riaditeľ BK, a. s.

Byty aj námestie už vo výstavbe

V súvislosti s nadchádzajúcim sťahovaním prvých nájomcov developer dokončil aj menšiu južnú časť námestia, ktorá bude slúžiť ako vchod do budovy zvnútra areálu. Zvyšná, väčšia časť námestia smerom k Páričkovej ulici bude dokončená v druhej polovici budúceho roka. V roku 2021 sa do Pradiarne nasťahujú aj zvyšní nájomcovia.

Zároveň prebieha aj výstavba podzemných garáží pre prvú etapu projektu, ako aj prvého bloku bytových domov ZWIRN 1 na križovatke Košickej a Páričkovej ulice. Blok vytvoria tri budovy, ktoré budú obklopovať privátny dvor pre obyvateľov tejto etapy. Tá na ôsmich podlažiach prinesie 268 bytových jednotiek a takmer 490 parkovacích miest v podzemnej garáži.

Aktuálne na stavbe prebiehajú zemné práce a v najbližšom čase začne aj realizácia podzemnej tesniacej konštrukcie. S výstavbou tohto bloku developer začal začiatkom októbra, s finalizáciou ráta na jar 2023.

„V uplynulých rokoch sa ako firma sústreďujeme na pretváranie zanedbaných priemyselných areálov, tzv. brownfieldov. Mám veľkú radosť, že sa nám darí vracať život do miest, ktoré boli roky nevyužité,“ konštatuje Milan Murcko. „Verím, že sa z Pradiarne 1900 aj z celého projektu ZWIRN stane príjemné a obľúbené miesto pre nových obyvateľov a nájomcov,“ uzatvára.

TS YIT

yit pradiaren

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo