CEIT bude mať prvú 5G kampusovú sieť na Slovensku. Vybuduje ju Slovak Telecom

Autor TS december 2020 -

Spoločnosť sa zaoberá vývojom technologických a procesných inovácií pre logistické a výrobné systémy.

Inovatívna technologická spoločnosť CEIT, a. s. bude môcť ako prvá na Slovensku využívať vlastnú 5G lokálnu privátnu bezdrôtovú sieť, ktorá funguje nezávisle na verejnej mobilnej sieti a je prispôsobená individuálnym potrebám spoločnosti a princípom priemyslu štvrtej revolúcie.

Projekt budovania 5G privátnej kampusovej siete v areáli výskumno-vývojového centra spoločnosti CEIT v Žiline bude prebiehať v spolupráci s najväčším slovenským multimediálnym operátorom Slovak Telekom.

Podporí vývoj inovácií vo výrobe, logistike či riadení

Sieť 5G plánuje spoločnosť CEIT využiť na vývoj technologických a procesných inovácií pre logistické a výrobné systémy, umelej inteligencie a ich praktické využitie v priemysle pre dosahovanie vyššej produktivity, optimalizácie a digitalizácie. Projekt vznikol na základe dlhoročnej stratégie budovania konceptu Digitálneho podniku.

Aplikácia 5G technológie prinesie priemyselným podnikom širšie možnosti vysokého stupňa automatizácie, vrátane vzájomnej komunikácie priemyselných modulov, ich koordinácie a centralizovaného riadenia s okamžitou reakčnou dobou.

Okrem toho, nová 5G sieť umožní riadenie strojov a mobilných výrobných a logistických zariadení na diaľku, ako aj ich diagnostiku s využitím virtuálnej a rozšírenej reality, prípadne ich servis na diaľku.

5G sieť bude užitočná aj v oblasti logistiky. Vďaka nej bude možné zabezpečiť pokročilé monitorovanie transferu materiálu v reálnom čase, optimalizáciu logistických tokov a možnosti diagnostiky a vizualizácie logistických trás a zariadení na diaľku s pomocou virtuálnej reality.

Revolúcia aj v energetike či zdravotníctve

Nenahraditeľnou výhodou 5G technológie v službách je zjednodušenie prístupu k dátam v reálnom čase pre koncových užívateľov, odberateľov, či dodávateľov.

Zdravotníctvu poskytne možnosť využiť vzdialenú podporu diagnostiky pacientov cez „živé“ vyslanie priamo do ambulancie a nemocnice, či tele-medicínu s využitím rozšírenej reality. Navyše, proaktívna údržba zdravotníckych zariadení zabezpečí predchádzanie ich chybových stavov.

Nasadenie 5G technológie v energetike by predstavovalo zvýšenie bezpečnosti práce, ako napríklad vzdialené monitorovanie a ovládanie zariadení reálne v čase, kde hlavným prínosom môže byť zvýšenie bezpečnosti práce.

„Siete piatej generácie považujem za evolúciu, pomocou ktorej je možné priniesť revolúciu,“ povedal Peter Mačuš, technický riaditeľ spoločnosti CEIT. 

„Dáta sú základom každého pokroku. Meniť procesy, podniky, či spoločnosť je možné predovšetkým na základe dát. Vybudovanie 5G kampusu je vyústením dlhoročných snáh spoločnosti CEIT o výskum a vývoj nových prístupov v technických inováciách, a taktiež v digitalizácii procesov,“ dodáva P. Mačuš.

Zároveň verí, že CEIT so spoločnosťou Telekom posunie práve pomocou tejto evolúcie Slovensko na cestu k technologickej revolúcii.

5G sieť ako konkurenčná výhoda vo svete

„Veľmi nás teší, že prvú 5G kampusovú sieť postavíme práve pre spoločnosť CEIT, ktorá prináša inovácie v oblasti priemyselnej automatizácie. Otvárame tak spoločne nové možnosti pre digitalizáciu Slovenska a verím, že pomôžeme rozvinúť potenciál slovenských podnikov,“ konštatoval Dušan Švalek, riaditeľ pre Slovensko spoločnosti Slovak Telekom.

Navyše zdôraznil, že rýchla adaptácia sietí piatej generácie umožní Slovensku naštartovať digitálnu ekonomiku a získať náskok a konkurenčnú výhodu na globálnom trhu.

Výhody 5G kampusovej siete v kocke

Kampusová sieť je lokálna privátna bezdrôtová sieť, ktorá funguje nezávisle na verejnej mobilnej sieti, je prispôsobená individuálnym potrebám pre konkrétne použitie a vyhovuje súčasným, ale najmä budúcim požiadavkám v oblasti priemyslu štvrtej revolúcie. Medzi 5 hlavných výhod kampusovej siete patrí:

  • poskytuje možnosť použiť iba vybrané zariadenia v rámci kampusu, čo zvyšuje úroveň zabezpečenia a kontroly,
  • 5G sieť je zároveň možné prispôsobovať či kombinovať s verejnými sieťami,
  • zabezpečí podnikom možnosť využívať moderné digitálne komunikačné technológie s podporou 5G bezdrôtových sietí pre zefektívnenie ich pracovných, výrobných a prevádzkových procesov,
  • využitím privátnych 5G kampusových sietí priemyselné podniky zároveň získajú vysokú bezpečnosť, spoľahlivosť, vysokú prenosovú rýchlosť dát s nízkou latenciou siete, ako aj schopnosť pripojiť k sieti obrovské množstvo zariadení,
  • kombinácia 5G technológie a privátnej kampusovej siete prináša revolučné možnosti digitalizácie vo výrobných odvetviach, ako aj v logistike, zdravotníctve, obchode, či mnohých iných.

PR Servis

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo