Nová generácia televízorov Samsung MicroLED prináša vyššiu kvalitu

Autor TS december 2020 -

Spoločnosť Samsung Electronics uviedla na kórejský trh televíznu technológiu novej generácie, ktorá sa chystá vstúpiť aj na Slovensko.

Prelomový televízor Samsung MicroLED s uhlopriečkou 110 palcov, teda 280 cm, sa od všetkých ostatných modelov na súčasnom trhu líši najmä vysoko kvalitným obrazom a intenzívne sýtymi farbami.

Nový model vystihuje inovatívna technológia MicroLED, ktorej základom sú samostatne svietiace pixely. V budúcom roku budú tieto televízory uvedené na všetkých trhoch, kde Samsung pôsobí, vrátane Slovenska. Cena pre slovenský trh zatiaľ nebola stanovená.

Spomínanú technológiu predstavil Samsung prvýkrát v roku 2018 v rámci systému The Wall, ktorý predstavuje systém nástenných panelov pre profesionálne využitie. Ten v praxi využíva napríklad aj spravodajské štúdio televízie CNN Prima News v susednom Česku.

Nenáročné užívanie pre každého

Výhoda MicroLED v nových televízoroch s uhlopriečkou 110" spočíva oproti systému The Wall najmä v tom, že sa tu nemusí nič nastavovať ani kalibrovať. Zákazníci jednoducho vybalia televízor ako každý iný a môžu si bez akejkoľvek ďalšej práce dopriať kvalitný divácky zážitok.

Keďže v minulom roku záujem o veľké televízory určené pre domácnosti výrazne narástol, Samsungu sa podarilo prispôsobiť rastúcemu trendu. Nové zariadenie s mimoriadne veľkou uhlopriečkou ponúka divákom obraz budúcej generácie, aký doteraz pravdepodobne nevideli.

„Televízory dnes majú v domácnostiach ešte dôležitejšiu úlohu než kedykoľvek v minulosti a my sme nesmierne radi, že môžeme náš model MicroLED 110" ponúknuť na bežnom trhu,“ vyhlásil Jonghee Han, riaditeľ divízie zobrazovacích zariadení Samsung Electronics. 

Navyše dodal, že Samsung MicroLED sa stane novým etalónom špičkovej domácej zábavy pre užívateľov po celom svete.

Obrazová kvalita kopírujúca najnovšie digitálne zrkadlovky

Najmä milovníci veľkých displejov ocenia vysokú obrazovú kvalitu s jasnými farbami a ešte lepším rozlíšením. Oproti konvenčným obrazovkám tu vďaka inovatívnym mikrometrovým LED diódam odpadá nutnosť podsvietenia a farebných filtrov.

LED diódy v novom televízore produkujú vlastné svetlo aj farby, vďaka čomu obrazovka dokáže zobraziť úplne presne snímky a videozáznamy nasnímané najlepšími súčasnými digitálnymi zrkadlovkami. Výsledkom je prvotriedny živý obraz a presné farebné podanie v najvyššom rozlíšení 4K.

Samsung 110'' MicroLED obsahuje výkonný procesor, ktorého kvalita plne zodpovedá kvalite obrazovky. Vďaka celkom novému procesoru Micro AI, ktorý zvláda spracovať obraz v rozlíšení 4K a štandarde HDR, sa jas aj farebné podanie optimalizuje pre každú scénu samostatne.

Medzi ďalšie výhody novej technológie patrí trvanlivosť. Mikrodiódy obrazovky sú vyrobené z anorganických materiálov, ktoré vydržia až 100 000 hodín, čo je viac ako desať rokov nepretržitej prevádzky.

Novú technológiu sa podarilo Samsungu predstaviť aj vďaka dlhoročným skúsenostiam s výrobou displejov a polovodičov rôznych typov. Dokázal upraviť technológiu tak, že obrazovky sú odteraz dostupné aj vo veľkostiach vhodných do domácnosti.

Vďaka rovnakým inováciám bude v budúcnosti možné vyrábať televízory ešte v menších rozmeroch, takže ich bude možné ponúknuť väčšiemu počtu zákazníkov.

Domáci filmový zážitok ako v kine

Obrazovka Samsungu 110'' MicroLED tvorí prakticky celú plochu televízora –  až 99,99 %. Rám je veľmi nenápadný, vďaka čomu sledovanie televízie či filmu pripomína kino.

Spolu s vylepšeniami smart funkcií v systéme Samsung Smart TV a vďaka funkcii Multi View je možné na obrazovke súčasne sledovať až štyri obrazové okná, každé s uhlopriečkou 55" čiže 140 cm. Viacčlenné domácnosti potom poteší možnosť pripojiť k jednej obrazovke rôzne externé zariadenia a zobraziť si na nej správy, filmy alebo ďalšie aplikácie (vrátane videohier) vedľa seba. Skupina ľudí tak môže sledovať naraz viac programov súčasne, rto všetko vo vyspokej kvalite a na veľkom formáte.

V neposlednom rade kvalitu po všetkých stránkach dopĺňa zvuk, ktorý je rovnako kvalitný ako obraz. Aj vďaka nemu používateľ nadobudne pocit, ako by sedel v kine, pričom samotný systém Majestic Sound System k priestorovému audiu vo formáte 5.1 nepotrebuje žiadny externý reproduktor.

Navyše, funkcia Object Tracking Sound Pro dokáže identifikovať jednotlivé objekty na obrazovke a smeruje zvuk tak, že nasleduje akciu. Keď teda sledujete akčný film, v ktorom preletí lietadlo, máte pocit, že vám buráca rovno nad hlavou.

Na novú technológiu Samsung 110'' MicroLED sa po kórejskom štarte môžu tešiť nadšenci a záujemcovia počas prvého štvrťroka budúceho roka po celom svete vrátane Slovenska.

TS / ZM

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo