Televízory s 5. generáciou obrazového procesora technológie P5

Autor TP Vision február 2021 -

Vylepšená umelá inteligencia prináša ešte výraznejšie zvýšenie kvality obrazu, a to vo viacerých módoch, v nových televízoroch Philips OLED a mini-LED Ambilight.

V nadväznosti na doteraz najlepší rok pre TP Vision, keď OLED televízory Philips s obrazovým procesorom P5 získali víťazstvá vo viac ako 100 recenziách a oceneniach v Európe, spoločnosť pokračuje v trende ich neustáleho vývoja a zdokonaľovania. Zavádza vylepšenú 5. generáciu zobrazovacích procesorov P5 s umelou inteligenciou.

Táto generácia bude uvedená na trh v nových Ambilight modeloch Philips OLED 806/856. Nový vylepšený procesor sa objaví aj v prvých mini-LED TV modeloch – v radoch 9636 a 9506. Zlepšenie kvality obrazu tiež prinesie nová kategória detekcie filmov a historicky prvá integrácia svetelného senzora priamo do funkcionality umelej inteligencie, čo umožní prinášať ešte lepšiu kvalitu obrazu naprieč všetkými svetelnými podmienkami.

Zaangažovaná umelá inteligencia

Na vývoj umelej inteligencie boli použité neurálne siete a strojové učenie na analýzu miliónov testovacích klipov z jedinečnej databázy vytvorenej vývojárskymi tímami Philips TV a TP Vision v priebehu posledných 30 rokov.

Softvér umelej inteligencie vytvára lepšiu rovnováhu medzi piatimi základnými piliermi kvality obrazu (zdroj, farba, kontrast, pohyb, ostrosť) – a to dôkladnou analýzou všetkých elementov obsahu, snímky po snímke, s cieľom reprodukovať realistickejší a prirodzenejší obraz.

Detekcia filmov

Experti na kvalitu obrazu pridali aj šiestu kategóriu, ktorou je detekcia filmov (ďalšie kategórie sú Krajina/príroda, Tvár/pokožka, Pohyb/šport, Tma/kontrast a Ostatné). Funkcia umelej inteligencie automaticky vyberie vhodnú kategóriu, zanalyzuje všetkých päť základných pilierov kvality obrazu a upraví rovnováhu medzi nimi – s cieľom vytvoriť čo najrealistickejší obraz.

Funkcia detekcie filmov tiež umožňuje 5. generácii P5 automaticky „označiť“ filmy a ponúknuť divákom možnosť prepínať medzi viacerými módmi – vrátane nového Home Cinema módu, Pure Cinema módu alebo FMM. 

Pre hráčov

Hráči videohier a športoví fanúšikovia si môžu zvoliť možnosť Fast Motion Clarity (FMC). Tá pomáha zbaviť sa rozmazania pohybu: neustále vykresľuje obrazy na obrazovku čiaru po čiare, čo umožňuje plynulý prechod z jedného obrazu na druhý.

Funkcia FMC ponúka nenápadný, ale ultrarealistický a plynulý prechod medzi obrazmi so zvýšenou ostrosťou a bez vytvárania artefaktov. Vyhýba sa tiež rozsiahlemu blikaniu vďaka obnovovacej frekvencii 100 Hz namiesto obvyklých 50 Hz.

Používatelia funkcie si budú môcť vybrať zo štyroch nastavení: vypnutá, nízka, vysoká alebo AI.

Formáty

TP Vision je naďalej jedným z mála výrobcov televízorov, ktorý podporuje všetky súčasné HDR formáty vrátane HLG, HDR10 a HDR10+ zdrojov. Zlepšuje tiež dynamický HDR obsah vo formáte Dolby Vision pomocou špeciálneho módu Dolby Bright.

Najnovšia generácia P5 ponúka podporu pre HDR10+ Adaptive, ktorá v reálnom čase kombinuje dynamické metadáta HDR10+ s informáciami o okolitom svetle, čo umožňuje automatickú optimalizáciu úrovní jasu pre sledované prostredie podľa jednotlivých scén.

Piata generácia umelej inteligencie využíva aj nový spôsob merania s cieľom „inteligentne“ zakomponovať funkcionality svetelného senzora na úpravu prezentácie SDR a HDR obsahu a poskytovanie optimálneho kontrastu, prispôsobeného osvetleniu a prostrediu.

Ďalšie vylepšenia

Modely Philips OLED 806/856 využívajú aj jedinečnú technológiu proti vypáleniu obrazu, ktorá bola navrhnutá špeciálne na ochranu OLED obrazoviek. Používa pokročilú funkciu na monitorovanie celej siete zón za účelom presného rozpoznávania statického obsahu a postupného znižovania intenzity lokálneho svetelného výkonu s cieľom zabrániť vypáleniu – a to bez znižovania kvality obsahu na ostatných častiach obrazovky.

Najnovšie Philips OLED a mini-LED modely tiež ponúkajú všetky funkcie HDMI 2.1, vrátane eARC, VRR pre obsah v 4K od 40 do 120 Hz pri silnom dátovom toku 48 Gbps (444, 12 bit). Do módu Auto Latency z predošlých generácií boli tiež pridané funkcie Freesync Premium Pro a Auto Game.

Profesionálna kalibrácia je dostupná vďaka funkcionalite Calman Ready umožňujúcej priamu komunikáciu medzi TV a PC, ktorý má nainštalovaný softvér Calman. Funkcionalita prináša jednoduchý prístup k autokalibrácii farieb, vďaka čomu môže byť obraz upravený tak, aby poskytoval absolútnu farebnú presnosť v súlade s priemyselnými štandardmi.

TP Vision

 

Vlastnosti novej generácie procesorov – zhrnutie

▪  5. generácia obrazového procesora P5 v nových Philips OLED806 a Philips Ambilight 9000 mini-LED modeloch.

▪  Technológia proti vypáleniu obrazu teraz rozšírená aj pri strednom rade modelov Philips OLED.

▪  Vylepšená umelá inteligencia s novou kategóriou detekcie filmov.

▪  Svetelný senzor je teraz inteligentne integrovaný spolu s funkcionalitami umelej inteligencie.

▪  OLED806 ponúka novú funkciu Fast Motion Clarity pre ultrarealistickú plynulosť pohybu s výnimočnou ostrosťou.

▪  HDR10+ Adaptive.

▪  Predinštalovaná funkcionalita Calman Ready umožňuje automatickú farebnú kalibráciu pre optimalizovanú reprodukciu farieb.

▪  Zahrnutá funkcia HDMI 2.1.

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo