Za barokom a renesanciou do Českej republiky

Autor CzechTourism marec 2017 -
Buchlovice Buchlovice Foto Aleš Motejl, CzechTourism

Hlavnou marketingovým témou agentúry CzechTourism je tento rok baroko. Dopĺňa ju akcia „Rok renesančnej šľachty“ prebiehajúca na viacerých hradoch a zámkoch.

CzechTourism a Národný pamiatkový ústav približujú českú barokovú krajinu, miesta spojené s barokom a ich staviteľov pomocou tém, ktorá predstavujú nielen najznámejšie barokové skvosty, ale aj menej známe pamiatky. Medzi hlavnými barokovými lokalitami, ktoré stoja za návštevu, sú napríklad záhrady pod Pražským hradom, Telč, Litomyšl, Lednice, Kuks, Kroměříž, Valtice a Český Krumlov. Zároveň agentúra propaguje aj v zahraničí možno menej známe miesta ako Vranov nad Dyjou, Buchlovice, Veltrusy, Manětín, Plasy, Kladruby, Nebílovy, Ploskovice, Duchcov či Libochovice.

Na zámok aj do bane

„Pre návštevníkov máme tip na návštevu celkovo 36 jedinečných pamiatok, ktoré doteraz čakajú na objavenie. Aj tieto pamiatky ponúkajú priestor na oddych, obnovenie duševných síl a mnohé skryté poklady – a to všetko bez dlhého čakania,“ približuje generálna riaditeľka Národného pamiatkového ústavu Naďa Gorycková. Patrí medzi ne napríklad uhoľná baňa v Ostrave ponechaná tak, akoby ľudia, ktorí v nej pracovali, práve odišli a zanechali všetko na svojom mieste. Rovnako niekoľko bývalých kláštorov alebo statok, kde môžu návštevníci ochutnať čerstvo upečený chlieb.

Rok renesančnej šľachty

Viac ako sto hradov, zámkov a ďalších pamiatok v správe NPÚ vstúpilo do sezóny, ktorá je zameraná na významné renesančné šľachtické rody a ich odkaz. Hlavné centrum Roku renesančnej šľachty je v moravských Bučoviciach. „Rok renesančnej šľachty je po veľmi úspešnom Luxemburskom roku pripomínajúcom odkaz Karla IV. ďalším dielom série nášho dlhodobého projektu Po stopách šľachtických rodov. Symbolicky ho otvára výstava na Pražskom hrade nazvaná Mars a Venuša, na ktorej sa predstavia umelecké diela z čias cisára Rudolfa II. zo zbierok rôznych hradov a zámkov,“ vysvetľuje N. Gorycková.

Vyvrcholením Roku renesančnej šľachty budú dve zámocké výstavy. Prvá s názvom Arcivojvoda Ferdinand II. Tirolský bude otvorená koncom mája na zámku Březnice a vznikne v spolupráci s Umeleckohistorickým múzeom vo Viedni. V júni potom v Bučoviciach otvoria interaktívnu expozíciu s názvom Moravský renesančný šľachtic vo svojom labyrinte.

CT

rsz telc foto ladislav renner czechtourism Telč

Foto Ladislav Renner, CzechTourism

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo