Bardejovské Kúpele zdobia viaceré skvosty architektúry

Autor BK / Paper life február 2021 -

Stavby v kúpeľoch pripomínajú cisárovnú Sisi, secesiu i lepšiu stránku socializmu.

Bardejovské Kúpele sú nielen najstaršími známymi kúpeľmi na území Slovenska, ale patria aj po architektonickej stránke k najzachovalejším. K architektonicky najcennejším skvostom patria liečebný dom Alžbeta známy pobytom cisárovnej Sisi a secesný skvost Astória. Vysokú úroveň ubytovania ponúka zrekonštruovaný hotel Alexander, najväčším zariadením je liečebný dom Ozón.

V susedstve pamiatok UNESCO

Bardejovské Kúpele ležia 5 km od centra mesta Bardejov a sú často v tieni tohto slávnejšieho suseda zapísaného v zozname UNESCO. Napriek tomu disponujú významnými kúpeľnými dielami od klasicistickej až po novodobú architektúru. Niektoré sa zachovali napriek tomu, že kúpele opakovane poškodili ruské vojská počas potlačenia Koššútovho povstania v roku 1849 a počas vpádu cez 1. svetovú vojnu (Brusilovova ofenzíva).

Nepridala im ani 2. svetová vojna a ekonomické krízy, či rozpady štátov – Rakúska-Uhorska a Československa.

V 19. storočí Bardejovské Kúpele patrili medzi najobľúbenejšie a najnavštevovanejšie kúpeľné strediská v Uhorsku s bohatým spoločenským životom. Liečivá sila minerálnych vôd, priaznivá poloha v malebnom údolí obklopenom ihličnatými lesmi lákala uhorskú šľachtu, významné osobnosti, predstaviteľov spoločenského života a medzi podpismi v pamätnej knihe z 19. storočia sú aj podpisy korunovaných osobnosti. V Bardejovských Kúpeľoch je najstarší kúpeľný park na Slovensku, založený v 18. storočí.

Návšteva cisárovnej Sisi

Rakúska cisárovná a uhorská kráľovná Alžbeta, zvaná Sisi, sa liečila v Bardejovských Kúpeľoch ako 58-ročná 1. až 22. júla 1895. Pricestovala tam vlakom po novovybudovanej železničnej trati a ubytovala sa v hoteli Deák. Liečila si nielen zdravotné problémy, ale aj dušu po tragickom úmrtí syna Rudolfa, ktorý krátko predtým spáchal samovraždu.

Cisárovná bývala v izbe (dnes č. 218) s krásnym výhľadom na kúpeľný areál a vybudovali pre ňu špeciálny bočný vchod do hotela. Dnes nesie objekt jej meno a v parku pred ním sa každoročne koná ,,Alžbetínsky deň“ – spomienková slávnosť pri pamätníku cisárovnej. 

Kúpele využili návštevu Sisi na vybudovanie značky „kráľovské kúpele“. Vidia v tom potenciál rozvoja cestovného ruchu. Súčasťou aktivít okolo tejto značky je aj náučný chodník ,,Sisi a jej zastavenia“. Rovnako v tomto duchu je pojatá i kaviareň Sisi v hoteli Ozón, ktorá výzdobou i sortimentom pripomína cisárovnú.

Liečebný dom Alžbeta

Historický liečebný dom Alžbeta, predtým Deák, znovu otvorili v júli 2016 po šesťmesačnej rekonštrukcii, ktorá si vyžiadala 1,95 milióna eur. Prebehla pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu v Prešove – aby sa zachoval čo najviac historický charakter budovy vrátane pôvodných materiálov, štruktúr, detailov a farieb (žltá, okrová).

Odvtedy objekt láka svojou romantikou a prepojenosťou na cisárovnú Sisi predovšetkým ženské návštevníčky, ktoré môžu bývať v jej niekdajšom apartmáne. Ten má obývaciu časť, spálňu, predsienku, samostatné WC i kúpeľňu a veľkú terasu. Je luxusne zariadený masívnym štýlovým talianskym nábytkom. O apartmán je veľký záujem hlavne zo strany zahraničných klientov.

Na prízemí vedľa recepcie je ďalší, tzv. muzeálny apartmán Sisi, vybavený nábytkom podľa vzoru apartmánov v Hofburgu, vyzdobený fotografiami a obrazmi cisárovnej. Neslúži na pobyt, ale je prístupný verejnosti, turistom a neubytovaným klientom. Obyčajne ho navštívia pacienti počas pobytu, účastníci školských výletov alebo skupiny turistov s vlastným sprievodcom.

Alzbeta muzem sisi zm

Vo vitrínach muzeálneho apartmánu sú repliky pamätníka Sisi z parku pred hotelom, veľkňazského prsteňa, skleneného pohára, z ktorého počas pobytu pila minerálnu vodu. Možno tu vidieť i repliky obrazov od Franza Xavera-Winterhaltera, zobrazujúcich cisára Františka Jozefa I. v slávnostnej rakúskej uniforme a cisárovnú Sisi v bielych plesových šatách posiatych hviezdami. Návštevníci si tu môžu kúpiť aj rôzne suveníry a spomienkové predmety.

Astória a kolonáda

Historickou dominantou Bardejovských Kúpeľov je hotel Astória. Nachádza sa v ich centre oproti kúpeľnej kolonáde. Dvojposchodová stavba vznikla v roku 1898, na fasáde a v interiéri je neorenesančná a neobaroková ornamentika. V hoteli je aj koncertná sála. Rovnako ako susedné hotely Alžbeta, Ozón, Alexander, aj Astória je chodbou prepojená s kúpeľným domom – Balneoterapiou.

Astória 6P0A1046 

Kúpeľná kolonáda je prvou stavbou svojho druhu na Slovensku a aj jedinou krytou. Postavili ju na základe projektu architektov Viktora Uhliarika a Jozefa Schustera v rokoch 1969 – 1972. Dokončili ju pri 725. výročí založenia kúpeľov.

Polohu kolonády predurčilo päť pôvodných minerálnych prameňov. Voda z nich je vyvedená do priebežného pultu s 12 vývodmi umiestneného v osobitnom zasklenom priestore. V piatich apsidách kolonády sú umiestnené drevené plastiky Vladimíra Kompánka.

kolonáda 6P0A1178 79 80 tonemapped 

Alexander, Ozón a vilky

Najluxusnejším zariadením v kúpeľoch sa pred piatimi rokmi stal kongresový hotel Alexander, bývalý Minerál, nazvaný po ruskom cárovi Alexandrovi I. (1777 – 1801 – 1825). Tento panovník navštívil Bardejovské Kúpele v roku 1821 cestou z mierového kongresu v Ľubľane. Podobne ako liečebný dom Ozón a ďalšie objekty patrí k dielam socialistickej architektúry.

K štvorhviezdičkovej špičke lokality s vlastným wellness patrí aj priebežne modernizovaný 5-poschodový liečebný dom Ozón, najväčšie ubytovacie zariadenie kúpeľov. V areáli sú aj ďalšie hodnotné budovy, hotely, kostoly a záhradná kúpeľná architektúra. K zaujímavým objektom patria aj menšie ubytovacie zariadenia – vilky Diana, Fontána, Lívia, Lujza a Palmíra.

Bardejovské kúpele / Paper life

Alexander montáž

Cár a hotel Alexander

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo