1957 – 2017: Rímske zmluvy zmenili náš kontinent

Autor JF marec 2017 -

Pred 60 rokmi podpísali na rímskom Kapitole dve z troch ustanovujúcich zmlúv európskej integrácie.

Predtým, v roku 1951 bola podpísaná Parížska zmluva, ktorou sa vytvorilo Európske spoločenstvo uhlia a ocele (ESUO). Bola to medzinárodná zmluva podľa medzinárodného práva a jej účelom bolo pomôcť obnove ekonomík na európskom kontinente a zabrániť ďalšej vojne v Európe.
Pôvodná myšlienka pochádzala od Jeana Monneta, vysokopostaveného francúzskeho úradníka, a zámer oznámil francúzsky minister zahraničných vecí Robert Schuman 9. mája 1950. Zmluva zlučovala francúzsku a západonemeckú produkciu uhlia a ocele pod spoločný orgán, keďže obidve tieto strategické suroviny boli základom priemyselnej sily oboch krajín vrátane zbrojnej výroby.

Cesta k spoločnému trhu

V roku 1955 na konferencii v talianskej Messine poverili prvého predsedu ESUO, bývalého belgického premiéra Paula-Henriho Spaaka vedením komisie na prípravu vytvorenia spoločného európskeho trhu. Výsledkom procesu boli Rímske zmluvy, teda Zmluva o založení Európskeho hospodárskeho spoločenstva (EHS) a Zmluva o založení Európskeho spoločenstva pre atómovú energiu (Euratom). Boli podpísané v Ríme 25. marca 1957 zástupcami šiestich krajín: Nemeckej spolkovej republiky, Francúzska, Talianska, Belgicka, Holandska a Luxemburska. 

Rímskymi zmluvami sa zriadil spoločný trh, ktorého integrácia potom postupovala ďalej a dnes v rámci neho existuje v Európskej Únii voľný pohyb osôb, tovaru, služieb a kapitálu. Vytvorili sa podmienky pre prosperitu a stabilitu zvyšujúce blahobyt občanov západnej Európy, čo bol atraktívny model aj pre iné časti sveta, najmä východnú Európu.

rsz p034015002501 318912"Rodinné foto" z osláv 60. výročia v Ríme

Od Ríma po Lisabon

Zmluva o založení EHS bola neskôr transformovaná. V roku 1992 Maastrichtská zmluva ustanovila Európsku úniu, v rámci ktorej zostalo EHS jedným z pilierov, neskôr ju pozmenili zmluvy z Amsterdamu, Nice a Lisabonu. Podpisom poslednej z nich v roku 2009 pôvodné Európske hospodárske spoločenstvo formálne prestalo existovať.

Stane sa aj chybička

V roku 1957 vlastnoručne podpísali Rímske zmluvy títo politici: Konrad Adenauer, Walter Hallstein (NSR), Christian Pineau, Maurice Faure (Francúzsko), Antonio Segni, Gaetano Martino (Taliansko), Joseph Bech, Lambert Schaus (Luxembursko), Joseph Luns a J. Linthorst Homan (Holandsko). V marci 2007 rozhlas BBC uverejnil správu, že pre meškanie vytlačenia zmlúv zástupcovia krajín v Ríme podpisovali dokument, ktorý okrem titulnej strany a poslednej strany na podpis pozostával len z prázdnych strán.

Zdroj: Wikipedia

Foto: Európska komisia

P0109110014H

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo