Ukrajina varovala slovenských podnikateľov pred obchodnými aktivitami na Kryme

Autor SK apríl 2021 -
Kúpeľné mesto Sudak na Kryme Kúpeľné mesto Sudak na Kryme Pixabay / Vladimir Berzin

Investovanie na území, ktoré nemá Kyjev pod kontrolou, nedovoľuje ani EÚ a môže viesť k uvaleniu pokút. Samotná ich návšteva cez Rusko je z pohľadu Ukrajiny nezákonná.

Veľvyslanectvo Ukrajiny v Bratislave zverejnilo informačné letáky v slovenskom jazyku s varovaním občanom EÚ, aby sa nenavštevovali Krym, ktorý v roku 2014 anektovalo Rusko, a nevyvíjali tam nijaké aktivity. To isté platí aj o území dvoch odštiepeneckých republík v Donbase, ktoré však Rusko neobsadilo.

Nenavštevovať a nerobiť biznis

V letáku ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí okrem iného odporúča „zdržať sa akýchkoľvek obchodných a ekonomických kontaktov, akademických, kultúrnych alebo informačných výmen pochádzajúcich z dočasne okupovaného Krymu.“ Podnikatelia, ktorí chcú robiť biznis v Rusku, by sa podľa neho mali tiež uistiť, že ich obchodní partneri nie sú prepojení s jednotlivcami a spoločnosťami uvedenými v sankčných zoznamoch.

Podľa druhého, všeobecnejšieho letáka, „investície na okupovanom území môžu viesť k uloženiu sankcií a prísnym finančným pokutám a samotná cesta na okupované územia (Krym a Donbas) cez ruské územie je nezákonná.

Sankčný režim

Ukrajinské informačné materiály pripomínajú, že EÚ uvalila na Rusko sankcie – zákazy a ďalšie reštriktívne opatrenia, ktorým podliehajú:

  • tovary z Krymu,
  • poskytovanie služieb cestovného ruchu na Kryme,
  • obchod a investície týkajúce sa určitých hospodárskych sektorov a projektov infraštruktúry,
  • vývoz určitého tovaru a technológií.

Ukrajinská vláda osobitne odmieta návštevy oficiálnych alebo polooficiálnych delegácií na Kryme. „Dôrazne sa odporúča vyhnúť sa návšteve Krymu, ak ste úradník, mimovládna delegácia, individuálny zástupca vlády členského štátu EÚ alebo poslanec,“ uvádza v letáku. Prijatie pozvania ruských okupačných orgánov ako legitímnych zástupcov tohto územia je podľa Ukrajiny „de facto prejavom podpory tomuto nezákonnému a represívnemu režimu“.

Vyzýva takisto aj na aktívne kroky formou oslovenia vlastných (slovenských) politikov a orgánov v prípade zistenia porušenia sankčného režimu proti Rusku vo vzťahu ku Krymu a východnej Ukrajine.

Dovolenka na Kryme?

Ukrajinská diplomacia predpokladá aj možnosť ponúk na návštevu Krymu ako dovolenkovej destinácie pre občanov Slovenska a EÚ. Odporúča „uistiť sa, že nenavštevujete dočasne okupované územie Ukrajiny, najmä ak si kupujete zájazd na ,ruské pobrežieʻ“.

Ďalej varuje: „Upozorňujeme, že ak by ste mali navštíviť okupované územia za rekreačným účelom, napríklad na dovolenku, vaše veľvyslanectvo / konzulát a tiež vláda Ukrajiny nebudú schopné zaistiť vašu bezpečnosť alebo poskytnúť podporu v prípade problémov“.

Zverejnené informačné materiály vydali spoločne ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí a Misia prezidenta Ukrajiny v autonómnej republike Krym. Sú adresované čitateľom, ktorí sú občanmi EÚ, európskymi podnikateľmi alebo žijú v krajine EÚ. Signované sú tiež hashtagom #NonRecognition vyjadrujúcom neuznanie ruskej anexie Krymu.

SK

crimea New2 slo

 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo