Fórum v Boao: Ázia chce pokračovať v globalizácii

Autor JF marec 2017 -
Fórum v Boao: Ázia chce pokračovať v globalizácii Boao Forum for Asia

Vlády, medzinárodné organizácie a globálny biznis by podľa účastníkov fóra mali robiť viac pre vyrovnávanie rozdielov vo svete.

Zástupcovia krajín Ázie a Pacifiku, ktorí sa zúčastnili na nedávnom Boao fóre pre Áziu (BFA) v meste Po-ao (Boao) na čínskom ostrove Chaj-nan (Hainan), v prijatej deklarácii podporili udržanie globalizácie a globálneho obchodu, avšak v zodpovednom rámci.

„Súčasné tlaky na globálny rast a zvyšovanie deglobalizácie, ako aj protekcionistická rétorika a akcie spôsobili vážne obavy z možného narušenia svetového obchodu a rastu. Tvárou v tvár tejto situácii by ázijské krajiny mali zostať verné kurzu otvorených trhov, inkluzívneho rastu a pokračujúcej hospodárskej spolupráce,“ uvádza sa v záverečnom dokumente z 26. marca.

Pripúšťajú, že ekonomická globalizácia priniesla aj problémy. Ich hlavnou príčinou však nie je podľa deklarácie globalizácia sama osebe, ale neschopnosť existujúcich systémov globálneho vládnutia udržať krok s hlbokými zmenami vo svetovom ekonomickom prostredí. S ohľadom na to účastníci výročnej konferencie BFA 2017 adresovali vládam a globálnej biznisovej komunite výzvu so šiestimi bodmi:

1. Vlády by mali uznať ekonomickú globalizáciu ako pozitívnu silu, robiť reformy a v pozitívnom smere posilňovať medzinárodný ekonomický poriadok a systém globálneho riadenia.

2. Vlády by mali odmietnuť obchodný protekcionizmus a spoločne podporovať liberalizáciu obchodu a investícií.

3. Medzinárodné a regionálne organizácie ako WTO a APEC by mali spoločne pracovať na riešení situácie, keď ani polovica z vyše 600 dohôd o voľnom obchode a regionálnych obchodných dohôd nie je funkčná. Mali by sa usilovať o otvorenejší a spravodlivejší systém medzinárodného obchodu.

4. Multilaterálne finančné inštitúcie ako MMF a Svetová banka by mali posilniť a zlepšiť dohľad nad globálnymi financiami a dať plnú podporu cezhraničným kapitálovým tokom, ktoré sú významnou hnacou silou ekonomického rastu. Zároveň by mali vyvinúť veľké úsilie, aby zabránili a zmiernili negatívne dopady špekulácií a nezakotveného (footloose) kapitálu na reálnu ekonomiku.

5. Vlády by mali aplikovať rôzne formy cezhraničného súkromno-verejného partnerstva sektora (PPP) na podporu technologických inovácií a transferu znalostí. Cieľom by malo byť zmenšiť rozdiely v rozvoji medzi severom a juhom, bohatými a chudobnými.

6. Medzinárodné organizácie a multilaterálne mechanizmy ako G20 a APEC, národné vlády aj súkromný sektor by mali podporovať otvorené mechanizmy na spoločné budovanie infraštruktúry, inštitucionálnych aj medzipersonálnych prepojení.

JF

211047594yp51

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo