Ako zabaliť firemný či iný darček štýlovo a zároveň ekologicky

Autor Natália Dobrotová október 2021

Starostlivo vybraté a esteticky ladiace balenie dnes predstavuje neodmysliteľnú súčasť komunikácie so zákazníkmi a klientmi.

Starostlivosť o zákazníka patrí pri udržiavaní vzájomného vzťahu medzi tie najzákladnejšie priority. Jednou z možností ako svojich klientov potešiť sú, samozrejme, darčeky. Tie nielen príjemne prekvapia, ale taktiež sú dôkazom toho, že zákazník je dôležitý.

Dôležité je aj samotné balenie. Stále preferovanejšou voľbou sa stávajú balenia šetrné k životnému prostrediu. Spoločnosť RAJA ponúka v predvianočnom období niekoľko rád a odporúčaní, aké ekologické obaly využiť pri balení (nielen) firemných darčekov.   

Aj obalom komunikujeme

Vhodne zabalený darček vždy býval a bude znakom väčšej starostlivosti a záujmu o druhých. Pozornosť totiž upúta hneď samotný obal – je to prvá vec, ktorú po obdržaní darčeka vidíme. Môže vzbudiť nadšenie a vyššie očakávania, ale niekedy môže priniesť naopak sklamanie. A to platí ako pre osobné, aj firemné dary.

Starostlivo vybraté a esteticky ladiace balenie dnes predstavuje neodmysliteľnú súčasť komunikácie so zákazníkmi a klientmi, o to viac s blížiacim sa koncom roka.

Psychológia obalov je veľmi významná. Ide o nadšenie, ktoré sa vhodným obalom umocní, aj keď napríklad tušíme, čo v krabici bude. Je dôležité doručiť darček v poriadku, šetriť na obale sa preto nevypláca,” hovorí  country manažérka spoločnosti RAJA Gabriela Fabianová.

To, že prvý dojem hrá dôležitú úlohu, potvrdzuje aj grafička Klára Psotová zo spoločnosti Riano. „Typickými zákazníčkami nášho kozmetického e-shopu sú ženy, ktoré sa rady líčia a starajú o pleť. Vizuálna stránka je preto veľmi dôležitá. Široký pestrofarebný sortiment potrebuje jednoduchý elegantný dizajn balenia, ktorý bude sedieť každému produktu. Obľúbili sme si biele zatváracie krabičky, ktoré nie je potrebné prelepovať žiadnymi páskami a ich zloženie je dokonale jednoduché,“ popisuje K. Psotová.

Siahnite po ekologickej alternatíve

Možností, ako darčeky zabaliť, je veľa, preto je potrebné v prvom rade poznať rozmery darčeka vybrať vhodný obal, ktorý pasuje na mieru. V poslednej dobe je navyše stále dopyt po obaloch, ktoré majú čo najmenší dopad na životné prostredie.

Na to, byť zodpovedný k životnému prostrediu, spoločnosť RAJA dlhodobo kladie dôraz. „Kľúčovou stratégiou je ekologická zodpovednosť. Našim cieľom je preto neustále rozširovať ponuku, aby sme mohli poskytnúť stále ekologickejšie alternatívy. Už viac než 50 percent našich produktov tvorí tovar šetrný k životnému prostrediu“ hovorí G. Fabiánová.

Medzi základné využívané ekologické materiály patria napríklad recyklované kartóny, škatule a obaly vyrobené z prírodných surovín alebo obaly, ktoré je možné opakovane využiť.

Okrem univerzálnej recyklovateľnej lepenkovej škatule patria medzi najobľúbenejšie obaly aj papierové tašky. Ich výhodou je najmä rýchle a jednoduché balenie darčeka. Sú vhodné nielen pre osobné dary, keď sa k taške pridá menovka s prianím, ale aj ako firemné darčekové balenie s potlačou loga či názvu firmy.

Ekologický variant predstavujú darčekové tašky vyrobené z kraftového, čiže recyklovaného papiera, alebo tzv. zerotree tašky. Vznikajú zo zvyškov bavlny v kombinácii s prírodnými zdrojmi, napríklad trávou. Vystužené sú v spodnej časti recyklovanou lepenkou.

rajapack darkove tasky22

Buďte nápadití!

Tašky ale nie sú jedinou možnosťou, ako zabaliť fľašu vína či knihu. Použiť môžete aj lepenkové krabice alebo v prípade tých najmenších darčekov aj mini kartóny. Tie bývajú špeciálne prispôsobené na darčekové balenie napríklad aj sklenených fliaš. Ekologické sú aj recyklovateľné papierové alebo kartónové obálky určené na zasielanie fotografií, kalendárov alebo kníh.

Alternatívnou možnosťou sú aj dekoratívne darčekové krabičky, napríklad s magnetickým zatváraním, ktoré nie je potrebné baliť do ďalších okrasných obalov. Elegantné krabičky je možné zvoliť napríklad pri darovaní šperkov, kozmetiky alebo sladkostí, a navyše je možné ich opätovne prakticky využiť v domácnosti, a aj zo samotného obalu sa tak stane darček.

Úloha výplne

Dôležitú rolu hrá aj výplň, ktorá môže plniť ako estetickú, tak ochrannú funkciu. „Pre práškové produkty typu púdre a lícenky je potrebná pohodlná výplň krabičky, ktorá zaručí, že sa zmes prepravou nerozsype a dorazí k zákazníkovi v perfektnom stave,” vysvetľuje Klára Psotová z e-shopu Riano, a zároveň upozorňuje, že aj v tomto prípade je možné vybrať si ekologickejší variant.  

„Bublinková fólia tento účel spĺňa skvelo, ale my sme vzhľadom na lásku k prírode chceli využiť ekologickejšiu papierovú výplň. Esteticky sa nám najviac osvedčila biela výplň SizzlePak, ktorá pôsobí príjemne ako sneh alebo vatová perina. Vďaka tomuto efektu môže zákazník pokojne rozbaliť svoju objednávku nepoškodených kozmetických produktov. Celý balíček tak zvládneme pripraviť bez plastov a zbytočne ekologicky náročných výrobkov.“

Výplň je možné navyše zladiť napríklad s firemnými farbami alebo doplniť o firemné logo.

Tradične a eko zároveň

Potrpíte si na tradične vyzerajúce darčeky a na baliaci papier nedáte dopustiť? Prírode pomôže aj vhodný výber dekoratívnych baliacich papierov. Tu sa ponúka napríklad recyklovaný kraftový papier, ktorý je zároveň aj odolný voči roztrhnutiu. Ten potom môže byť doplnený lykovou stuhou vyrobenou z rastlinných vlákien, ktorú môžete použiť aj ako vnútornú dekoráciu. 

„Naše obaly sú vyrobené z obnoviteľných materiálov ako papier alebo lepenka. Vďaka ich recyklácii je možné napríklad z už raz použitého obalu vyrobiť ďalší produkt. Fungujeme teda na zásadách obehového hospodárstva a snažíme sa znižovať veľké množstvo obalov. Obaly navrhujeme tak, aby vyžadovali menej materiálov, aby ich bolo možné recyklovať alebo znovu použiť,“ popisuje G. Fabiánová ekologické záväzky spoločnosti RAJA.

O skupine RAJA

Táto nadnárodná spoločnosť s francúzskymi koreňmi je európskou jednotkou na trhu s obalmi. Má zastúpenie v 18 krajinách prostredníctvom 21 pobočiek. Svojim klientom ponúka viac než 65 rokov skúseností a rozsiahly výber obalových riešení.

Vďaka stále inovatívnej stratégii v spojení s vysokou kompetenciou v produktovej oblasti skupina RAJA ponúka najširší sortiment produktov, trhom osvedčených techník balenia a kvalitný zákaznícky servis.

 Natália Dobrotová, Black Apple

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo