ZSSK má podľa nového cestovného poriadku najazdiť najviac kilometrov v tomto storočí

Autor Ivan Rudolf december 2021 -
ZSSK má podľa nového cestovného poriadku najazdiť najviac kilometrov v tomto storočí MDV SR

Tvorcovia Grafikonu vlakovej dopravy vychádzali z analytických dát aj regionálnych potrieb.

Nový cestovný poriadok 2021/2022 zavádza viacero zmien, medzi nimi aj lepšie spojenie Košíc s Budapešťou. Vlaky najazdia 35,8 milióna kilometrov, naposledy bola verejná doprava takto hustá v roku 2000. Grafikon je platný od 12. decembra 2021.

Na novom Grafikone vlakovej dopravy spolupracovalo Ministerstvo dopravy a výstavby SR s Útvarom hodnoty za peniaze. Tvorcovia pri ňom vychádzali z analytických dát aj regionálnych potrieb. Výsledkom je, že vlaky Železničnej spoločnosti Slovensko najazdia v roku 2022 o 2 milióny vlakokilometrov viac ako v predchádzajúcom roku.

„Vlaky podľa nového grafikonu najazdia za rok 35,8 milióna kilometrov. Železnice, ako najekologickejšia forma dopravy, sú jednoznačne budúcnosťou verejnej osobnej dopravy, na to aby sa stali voľbou číslo jeden pre cestujúcich ale potrebujeme nielen moderné vlaky, ale aj kvalitnú infraštruktúru,“ uviedol Andrej Doležal, minister dopravy a výstavby.

Ak to naozaj so železničnou dopravou a zlepšovaním služieb myslíme vážne, musíme do nej investovať viac peňazí aj zo štátneho rozpočtu,“ pripomenul.

Vo vnútroštátnej doprave pocítia zmeny najmä cestujúci na južnej trase z Bratislavy do Košíc. Po novom už vlaky nebudú chodiť túto trasu priamo, ale vlaky budú chodiť samostatne na trasách Bratislava – Banská Bystrica a Zvolen – Košice.

Prečo? „Naším spoločným zámerom je neprenášať každodenné južné meškania medzi Palárikovom a Žarnovicou na cestujúcich medzi Zvolenom a Košicami,“ zdôvodnil zmenu predseda predstavenstva ZSSK Roman Koreň.

O prípadných meškaniach či odrieknutých vlakoch Železničná spoločnosť Slovensko proaktívne informuje na web stránke ako aj sociálnych sieťach tak, aby sa cestujúci dozvedeli informáciu čo najskôr.

V rámci medzištátnej dopravy sa výrazne zlepší spojenie Košíc s Miškovcom a Budapešťou, namiesto doterajších 2 párov EC vlakov ich tam bude premávať až 7. V čase medzi 6:01 a 18:01 pôjdu každé 2 hodiny.

V ponuke naďalej zostáva aj turisticky atraktívna linka do Álp. Vlaky na trase Bratislava (Petržalka) – Mürzzuschlag, ktorá premáva celoročne počas víkendov, zastavujú aj v zastávkach Semmering a Spital am Semmering, z ktorých je priamy prístup do lyžiarskych stredísk Stuhleck a Zauberberg.

Cestovný poriadok platný od 12. 12. 2021 je dostupný na hyperlinku https://www.zssk.sk/wp-content/uploads/2021/11/KCP-12.12..pdf

Ivan Rudolf, MDV SR

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo