Až štvrtina slovenských e-shopov vznikla počas pandémie

Autor Katarína Koleková december 2021 -
Až štvrtina slovenských e-shopov vznikla počas pandémie Pixabay / Mohamed Hassan

E-commerce na Slovensku sa darí a koniec roka bol preň opäť obchodne silným obdobím. Kamennú predajňu pritom prevádzkuje viac ako polovica slovenských e-shopov.

Podľa Štatistického úradu SR v závere roka 2020 opatrenia druhej vlny pandémie spôsobili prepady menším a špecializovaným predajcom, nárast tržieb bol však viditeľný v online predaji. Situácia sa po roku opakovala. Nárast obratu v predvianočnom období prepokladali až tri štvrtiny slovenských e-shopov.

Osobne ma teší, že podľa výsledkov prieskumu slovenskí obchodníci nemyslia len na obraty, ale snažia sa podnikať udržateľne. Viac ako polovica opýtaných aspoň čiastočne berie do úvahy a koná tak, aby znížila vplyv svojho podnikania na životné prostredie,“ konštatovala Ivana Mazániková, partnerka zodpovedná za sektor maloobchodu, KPMG na Slovensku.

Podľa prieskumu E-shop Barometer 2021 takmer šesť z desiatich e-shopov na Slovensku aktuálne pôsobí na trhu viac ako 3 roky. Až jedna štvrtina však vznikla uprostred pandémie, keďže je na trhu menej ako rok. Viac ako polovica respondentov mala za finančný rok 2020 obrat do 250 tisíc eur, každý štvrtý e-shop na Slovensku mal však obrat nad 1 milión eur.

„Viac ako tri štvrtiny e-commerce obchodníkov deklaruje, že za uplynulý rok najviac investovali do skvalitnovania funkcionality ich e-shopu. Presne v tomto duchu to z praxe vnímame aj my. Naši zákazníci kontinuálne investujú do technológií s cieľom zlepšovania funkcionality, dostupnosti, rýchlosti a user experience ich e-shopov, “ vysvetlil Robo Hager, marketingový riaditeľ ui42.

Kamenné predajne verzus e-shopy

Viac ako polovica slovenských e-shopov má v súčasnosti aj kamennú predajňu a ďalších 15 % ju zvažuje otvoriť v roku 2022. Z prieskumu  vyplynulo, že väčšine respondentov, ktorí vlastnia kamennú prevádzku, robí práve fyzická predajňa väčší obrat - v prípade, že môže byť otvorená.

„Pre nás sú kamenné prevádzky skvelou príležitosťou, ako posilniť vzťah so stále značným percentom našich zákazníkov a ako im ponúknuť služby navyše. Pomáha to posilňovať aj samotnú značku a tiež predaje. Predajne alebo showroomy vedia mať rôzne koncepty, ktoré je možné prispôsobiť danej lokalite a vytvárať tak unikátne zážitky pre návštevníkov, ktorých ľahšie konvertujeme na zákazníkov,“ vysvetľuje  Adrián Dvorský, e-commerce manager, Najšport.

Jeho slová potvdzuje aj Patrik Paňko, Sales Retail Director z Dedoles-u. „Rozhodnutie ísť z online aj do offline prostredia prišlo logicky spoločne s myšlienkou byť bližšie k našim zákazníkom a ponúknuť im možnosť si naše jedinečné a veselé kúsky aj vyskúšať. Pandemická situácia však kamenným predajniam nepraje a uvidíme, ako sa bude situácia vyvíjať v ďalšom období.“

O prieskume a spoločnostiach

Prieskum E-shop Barometer 2021 uskutočnila spoločnosť KPMG na Slovensku v spolupráci so spoločnosťou ui42 formou online dotazníka na vzorke 83 respondentov. Oslovení boli zástupcovia e-shopov na Slovensku, ktorí ponúkajú široké spektrum produktov i služieb pre koncových spotrebiteľov aj firmy. Medzi respondentami boli zástupcovia etablovaných, ako aj začínajúcich e-shopov.

Takmer rovnomerne boli medzi respondentami zastúpené e-shopy, ktoré cielia iba na koncového zákazníka (B2C) a tými, ktorí ponúkajú svoje produkty a služby koncovým zákazníkom aj firmám (B2C aj B2B). Zber dát prebiehal v mesiaci november 2021. Priemerný čas strávený vypĺňaním dotazníka bol 5 minút.

KPMG je globálna sieť firiem poskytujúcich profesionálne služby v oblasti auditu, daní a poradenstva. Pôsobí v 146 krajinách a členské firmy na celom svete zamestnávajú vyše 227 000 ľudí. Každý člen KPMG je právne nezávislá a samostatná entita a takým spôsobom aj vystupuje. KPMG International Limited je súkromná anglická spoločnosť s ručením obmedzeným.                                                                                                           

Spoločnosť KPMG Slovensko pôsobí od roku 1991, v súčasnosti zamestnáva viac ako 300 ľudí a má 12 partnerov. Poskytuje širokú škálu audítorských, daňových, právnych a poradenských služieb mnohým domácim i zahraničným spoločnostiam a asistuje pri významných transakciách vo väčšine hospodárskych odvetví.

Spoločnosť ui42 pôsobí na trhu 24 rokov. Je tzv. one-stop shop pre rozvoj online biznisu, poskytuje UX služby, e-commerce, programovanie a redakčný systém, online marketing a konzultácie k rozbehu alebo rastu online podnikania. Zároveň podporuje rozvoj inovatívnych online produktov a služieb. V ui42 vznikol napr. najväčší pracovný portál Profesia.sk, ako aj súťaž a konferencia MastersGate (dnešné Website story) na podporu rozvoja e-shopov a ich expanzie do zahraničia.

Katarína Koleková, KPMG

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo