Sandberg Capital uzatvára svoj druhý fond. Jeho vyše sto miliónov eur je určených na podporu firiem v regióne SVE

Autor Marta Kováčová december 2021 -

Sandberg Investment Fund II sa uzatvára na úrovni 130 miliónov eur, vyššej, ako sa pôvodne očakávalo. Získal kapitál od inštitucionálnych i súkromných investorov.

Slovenská správcovská spoločnosť Sandberg Capital uzatvára svoj druhý private equity fond, Sandberg Investment Fund II, v navýšenom objeme 130 miliónov eur. Kapitál, ktorý bude spravovať, sa tak od jeho vzniku v januári tohto roka zvýšil o 21 miliónov eur.

Nové prostriedky pochádzajú tak od nových, ako aj od existujúcich investorov. Fond, ktorý je jedným z najväčších private equity fondov na Slovensku, spája domácich a zahraničných inštitucionálnych aj súkromných investorov.

Silný vplyv J&T

Medzi prvými investormi vo fonde Sandberg Investment Fund II pri jeho otváraní v januári 2021, boli Európsky investičný fond, J&T Finance Group (vrátane J&T Arch Investments SICAV, J&T Banky a 365.banky), Tatra banka a skupina súkromných investorov.

Sandberg teraz vo fonde víta nových investorov, medzi ktorých patrí Slovenská sporiteľňa a ďalší súkromní investori.

Veľmi si vážime dôveru investorov a sme radi, že napriek pretrvávajúcim náročným podmienkam na trhu v súvislosti s pandémiou sa nám podarilo uzavrieť náš druhý private equity fond. Veľmi rád by som medzi našimi investormi privítal Slovenskú sporiteľňu. Po Tatra banke, J&T Banke a 365.banke ide o ďalšiu finančnú inštitúciu na slovenskom trhu, ktorá sa rozhodla investovať do sektoru private equity,“ povedal Michal Rybovič, partner Sandberg Capital.

Dodal, že verí, že tento krok pomôže vo väčšej propagácii private equity ako vhodného zdroja na financovanie rozvíjajúcich sa spoločností v regióne strednej a východnej Európy.

Regionálne zameranie s podporou EÚ

Okrem faktu, že fond dodatočne získal nových investorov, časť existujúcich – konkrétne Európsky investičný fond, ako aj viacerí súkromní investori – svoje investície navýšila.

Veľmi nás teší záujem investorov, ktorý bol vyšší, ako sme pôvodne očakávali. Je to znak vysokej dôvery trhu v našu investičnú stratégiu,“ dodáva Rybovič a podotýka, že cieľom Sandbergu je podpora podnikateľov, ktorí majú ambície stať sa lídrami v ich oblastiach.

Svoj druhý private equity fond otvoril Sandberg Capital v januári tohto roka. Fond sa orientuje na investície do malých a stredných podnikov v regióne strednej a východnej Európy.

Fond sa nešpecializuje na špecifické odvetvie. Našu silnú expertízu a skúsenosti však vidíme v oblasti technológií, médií a telekomunikácií, čo dokazujú aj naše prvé dve investície do druhého fondu – prvá smerovala do slovenskej spoločnosti TITANS freelancers a druhá do českej spoločnosti Daktela. Obe firmy majú výbornú pozíciu na to, aby sa stali regionálnymi lídrami a tešíme sa na to, že ich v tejto ceste budeme podporovať,“ uzavrel Michal Rybovič. 

Fond využíva podporu zo strany Európskej únie v rámci Kapitálového nástroja pre rast (Equity Facility for Growth) zriadeného nariadením Európskeho parlamentu a Rady č. 1287/2013, ktorým sa založil Program pre konkurencieschopnosť firiem a malých a stredných podnikov (COSME) (2014 – 2020).

Okrem toho fond benefituje aj z podpory Fondu fondov strednej Európy (Central Europe Fund of Funds), iniciatívy vytvorenej Európskym investičným fondom s podporou Európskej investičnej banky a Medzinárodnej investičnej banky spolu s vládami a národnými agentúrami Slovenska, Českej republiky, Rakúska, Maďarska a Slovinska.

O Sandberg Capital

Správcovská spoločnosť so sídlom na Slovensku sa zameriava sa na investovanie do malých a stredných podnikov na Slovensku a v regióne strednej a východnej Európy.

Vo svojom prvom fonde spravuje Sandberg Capital aktíva v hodnote presahujúcej 210 miliónov eur a to v oblasti IT, telekomunikácií, poľnohospodárstva, vzdelávania a maloobchodu.

Marta Kováčová, Nextina

(Medzititulky pridala redakcia.)

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo