Čo je digitálne rozhlasové vysielanie DAB+ a „čisté rádio“

Autor RTVS apríl 2022 -
Čo je digitálne rozhlasové vysielanie DAB+ a „čisté rádio“ Alan Electronics

Rozhlasové vysielanie v systéme DAB+ je nástupcom FM vysielania. Podobne ako FM vysielanie je DAB+ vysielanie šírené sieťou pozemných vysielačov a nevyžaduje pripojenie na internet.

DAB+ je označenie pre digitálne rozhlasové vysielanie. Je odvodené od anglického označenia Digital Audio Broadcasting. Výhodou je čistý zvuk bez šumov v stabilnej kvalite aj pri zníženej kvalite príjmu rozhlasového signálu, kde už analógové vysielanie ťahá za kratší koniec.

Poslucháč vďaka rádiu s displejom dostane sprievodné digitálne informácie. Môže ísť o názov hranej skladby, meno interpreta, názov programu, dopravné informácie, informácie o počasí a rôzne iné užitočné informácie.

Rozhlasové vysielanie v systéme DAB+ je nástupcom FM vysielania. Podobne ako FM vysielanie je DAB+ vysielanie šírené sieťou pozemných vysielačov a nevyžaduje pripojenie na internet.

Ako prejsť na DAB+

Prejsť na vysielanie DAB+ je jednoduché. Stačí si zaobstarať rozhlasový prijímač s označením „DAB+“ ako na obrázku a overiť možnosť príjmu podľa mapy nižšie a.

Základná cena takéhoto prijímača pre domáce použite sa začína približne na 30 eurách. Najpredávanejšie modely, navyše s možnosťou príjmu vysielania aj cez internet alebo s bluetooth, majú cenu okolo 100 Eur. Poslucháči si DAB+ vysielanie môžu naladiť v pásme 174 – 230 MHz.

Rozhlasové okruhy RTVS cez DAB+

Poslucháči môžu prostredníctvom digitálneho vysielania počúvať všetky programové služby FM vysielania RTVS. Sú to:

• Rádio Slovensko,

• Rádio FM,

• Rádio Devín,

• Rádio Regina Západ,

• Rádio Regina Stred,

• Rádio Regina Východ,

• Rádio Patria,

• Rádio Slovakia International

- a tiež stanice, ktoré RTVS vysiela inak len prostredníctvom internetu:

• Rádio Pyramída,

• Rádio Junior,

• Rádio Litera.

Aktuálne RTVS pokrýva DAB+ vysielaním prevažne juhozápad Slovenska, časť stredného Slovenska a Košice a okolie. Pokrytie plánuje ďalej rozširovať.

Často kladené otázky

Čo mi DAB+ okrem vysielania poskytuje?
Súčasne s naladenou programovou službou dostane poslucháč aj sprievodné digitálne informácie. Môže to byť názov hranej skladby či meno interpreta alebo názov programu, ktorý práve počúva. U prijímačov vyššej kategórie sa zobrazuje farebné logo stanice. Môže sa zobrazovať aj obal platne, alebo záber zo štúdia, z ktorého sa vysiela.

Potrebujem na počúvanie rádia cez DAB+ prístup k internetu?
Na počúvanie DAB+ rádia netreba mať prístup k internetu. Príjem je podobne ako u FM vysielania bezplatný. Signál je voľne šírený sieťou pozemných vysielačov. Bohužiaľ, to platí aj opačne. Napríklad v mobilnom telefóne si DAB+ rádio nevypočujete.

Môžem počúvať rádio cez DAB+ aj v aute?
Autorádio podporujúce príjem DAB+ je povinnou súčasťou základnej výbavy nových vozidiel od tohto roka. Technicky je príjem možný. DAB+ vysielanie je možné projektovať tak, aby poskytovalo naozaj kvalitný mobilný príjem.

Môžem počúvať cez DAB+ aj klasické FM rádiá?
Všetky nové rozhlasové prijímače podporujúce systém DAB+ súčasne podporujú aj príjem FM vysielania. Poslucháč tak môže na jednom prijímači počúvať aj programové služby, ktoré zatiaľ v DAB+ štandardne nevysielajú.

Je prechod z FM na DAB+ vysielanie nevyhnutný?
Nie je nevyhnutný, ale je prirodzený. FM pásmo na prideľovanie nových frekvencií je prakticky vyčerpané. A rozvoj rozhlasového vysielania v zmysle príchodu nových rozhlasových staníc s ambíciou celoplošného pokrytia je v tomto pásme neriešiteľný. Skutočný rozvoj rozhlasového vysielania sa tak môže odohrávať už iba na poli digitálnej distribúcie.

Je vysielanie DAB+ šetrnejšie k životnému prostrediu?
Rozhodne. DAB+ je energeticky menej náročné vysielanie. Na každej frekvencii môže byť šírených viac ako 10 programových služieb a pokrytie územia sa vytvára niekoľkými jednofrekvenčnými sieťami. V porovnaní s FM vysielaním ide o výraznú energetickú úsporu.

RTVS

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo