Trh stavebných prác tento rok klesne o dve percentá, veľké firmy sú však optimistické

Autor Lucie Kosinová máj 2022 -
Trh stavebných prác tento rok klesne o dve percentá, veľké firmy sú však optimistické Pixabay / Jürgen Rübig

Kríza na stavebný sektor dopadla, ale podľa opýtaných riaditeľov stavebných spoločností sa bude situácia postupne stabilizovať.

V tomto roku očakávajú stavebné spoločnosti pokles trhu o 2,3 %. V nasledujúcom roku ale už počítajú s miernym rastom trhu, a to vo výške 0,4 %.

Menej zákaziek očakávajú stavebné spoločnosti venujúce sa inžinierskej výstavbe, ktoré pre tento rok očakávajú prepad trhu stavebných prác až o 3,0 % a pre budúci rok už očakávajú rast trhu, a to o 1,3 %. Inžinierske staviteľstvo je závislé predovšetkým na verejných zákazkách, ktorých nie je vyhlásených veľa. Možno aj z tohto dôvodu je pozemné staviteľstvo viac optimistické a pre tento rok očakáva nižší prepad trhu, a to vo výške 1,9 % a v roku 2023 očakáva stagnáciu trhu, resp. jeho rast iba o 0,1 %.

„Očakávame, že v roku 2022 bude objem zákaziek narastať vzhľadom na dočerpávanie eurofondov z predchádzajúceho programového obdobia a rozbehnutie implementácie projektov z Plánu obnovy a odolnosti. Na druhej strane však budeme čeliť dopadom pandémie a krízy na Ukrajine, ktoré majú zásadný vplyv na ceny stavebných materiálov a na dostupnosť pracovných kapacít,“ uviedla Katarína Bruncková, štátna tajomníčka Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Slovenská republika podľa nej musí k obom spomínaným negatívnym aspektom pristupovať dôsledne, pretože veľký podiel verejných zákaziek je financovaných zo zdrojov Európskej únie a treba sa vyvarovať chýb, ktoré by mohli mať za následok korekcie.

„Štát prostredníctvom Štátneho fondu rozvoja bývania dlhodobo podporuje aj výstavbu nájomných bytov, a to poskytovaním výhodných úverov s garantovaným úrokom počas celej doby splatnosti poskytnutého úveru. V tejto oblasti sú v súčasnosti veľké rezervy, ktoré by pomohli priaznivo ovplyvniť vývoj stavebníctva na Slovensku. Ministerstvo taktiež v oblasti skvalitnenia podmienok bývania poskytuje pri splnení stanovených požiadaviek dotácie vo forme príspevku na zateplenie rodinného domu ako aj príspevok na rodinný dom, čo prispieva k podpore individuálnej výstavby,“ dodala K. Bruncková.

Malé stavebné spoločnosti (s obratom nižším ako 4 mil. EUR ročne) očakávajú tento rok prepad trhu stavebných prác o 3,5 % a v nasledujúcom roku očakávajú mierny rast trhu, a to o 0,3 %. Naopak, veľké stavebné spoločnosti očakávajú rast trhu o 0,2 % v tomto roku a o ďalších 0,8 % v nasledujúcom roku.

„Stavebné spoločnosti hlásia na prvý polrok pomerne dostatok práce. Neznámou a rizikom je dostupnosť palív a ďalších vstupov na výrobu stavebných materiálov v druhom polroku 2022. Dostupnosť vstupov je v mnohom závislá od politických rozhodnutí a solidarity pri nedostatku palivových vstupov v EÚ,” vyslovil svoje obavy týkajúce sa možného nedostatku palív Anton Barcík, predseda dozornej rady spoločnosti Považská cementáreň, a. s.

V súčasnej chvíli sú kapacity stavebných spoločností vyťažené v priemere na 88 %. S rovnakým vyťažením počítajú stavebné spoločnosti i v nasledujúcom polroku, teda v dobe, kedy bývajú stavebné firmy najviac vyťažené.

V tomto roku budú tržby stavebných spoločností skôr stagnovať, respektíve očakávajú riaditelia stavebných spoločností ich rast iba o 0,2 %. Toto menšie tempo rastu je treba spojiť s neočakávanou situáciou ohľadom vývoja na trhu stavebných prác, kedy veľa zákaziek bolo odložených, alebo odsunutých, čo spôsobilo posunutie termínu platieb za zákazky. V budúcom roku by sa ale situácia mala zlepšiť a stavebné firmy predikujú rast svojich tržieb v priemere o 1,2 %.

Väčší prepad tržieb očakáva pozemné staviteľstvo, a to v priemere o 0,3 % v tomto roku. Tržby v roku 2023 týmto spoločnostiam porastú skôr nepatrne, a to o 0,2 %. Naopak, inžinierske staviteľstvo v tomto roku očakáva rast svojich tržieb, a to o 1,3 % a v nasledujúcom roku dokonca o 3,2 %.

„V roku 2022 očakávame väčší objem zákaziek na trhu, avšak mnoho stavebných spoločností bude nútených nezahajovať práce, alebo tieto práce zastavovať vzhľadom na problém s dostupnosťou stavebných materiálov a prudkým nárastom cien ich vstupných materiálov. Investori musia začať riešiť problémy, ktorým stavebné spoločnosti čelia a nepchať hlavu do piesku tvrdením, že všetky následky pandémie a vojny sú problémom zhotoviteľa, keďže podpísal zmluvu o dielo. V opačnom prípade budú mnohé projekty zastavené a škody budú následne väčšie nielen pre investorov, ale aj pre celú spoločnosť,“ upozornil, aký vplyv môžu mať na stavebníctvo rastúce ceny stavebných materiálov, Dalibor Novotný, riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti SMS a. s.

Malé stavebné spoločnosti s obratom nižším než 4 mil. EUR ročne očakávajú tento rok prepad svojich tržieb, a to v priemere o 1,1 %. V nasledujúcom roku očakávajú, naopak, rast svojich tržieb, a to o 0,6 %.

Viac optimistické sú veľké stavebné spoločnosti, ktoré očakávajú rast svojich tržieb o 2,9 % v tomto roku a ich ďalší rast o 2,4 % v nasledujúcom roku.

Priemerne majú stavebné spoločnosti v súčasnej chvíli zazmluvnené zákazky na 7 mesiacov dopredu. Pre tretinu opýtaných spoločností ide medziročne o pokles tejto doby (34 %) a pre 38 % opýtaných o rovnako dlhú dobu v medziročnom porovnaní.

Nutné je ale poukázať na to, že aj tu dobiehajú zákazky, u ktorých bol termín realizácie odsunutý. Pre viac ako štvrtinu táto doba znamená nárast v medziročnom porovnaní (28 %).

Lucie Kosinová, CEEC Research

 

stavebníctvo graf

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo