Čína opätovne potvrdzuje odhodlanie otvoriť sa na vysokej úrovni

Autor OTS máj 2022 -
Čína opätovne potvrdzuje odhodlanie otvoriť sa na vysokej úrovni Pixabay

Peking sa zaviazal podporovať podnikateľské prostredie založené na trhových princípoch.

„Rád by som zopakoval, že rozhodnutie Číny otvoriť sa na vysokej úrovni sa nezmení a že dvere Číny sa pre svet otvoria ešte viac," povedal čínsky prezident Si Ťin-pching pri vystúpení na konferencii 70. výročia čínskej Rady pre podporu medzinárodného obchodu (CCPIT) a na samite o podpore globálneho obchodu a investícií prostredníctvom videoodkazu.

„Čína bude naďalej podporovať priaznivé podnikateľské prostredie, ktoré je založené na trhových princípoch, riadi sa zákonmi a medzinárodnými štandardmi," vyhlásil.

Druhá najväčšia svetová ekonomika sa bude usilovať o zavedenie dohody o Regionálnom komplexnom hospodárskom partnerstve (RCEP) na vysokej úrovni a o vysokokvalitnú spoluprácu v rámci iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta a ponúkne globálnej obchodnej komunite viac príležitostí na trhu, investície a rast, povedal.

Zvýšenie obchodu

Napriek výzvam, ktoré predstavuje dlhotrvajúca pandémia covidu-19, Čína dosiahla v prvom štvrťroku tohto roka silné obchodné výsledky, pričom celkový dovoz a vývoz tovaru sa medziročne zvýšil o 29,2 % na 8,47 bilióna jüanov (približne 1,25 bilióna USD), ako ukazujú údaje z Generálnej colnej správy.

V prvom štvrťroku sa obchod Číny s krajinami pozdĺž trasy Jedno pásmo, jedna cesta medziročne zvýšil o 21,4 % a dosiahol 2,5 bilióna jüanov (približne 370 miliárd USD). Obchod krajiny s ďalšími 14 členmi RCEP predstavoval 2,67 bilióna jüanov (približne 395 miliárd USD), čo je medziročne nárast o 22,9 % a predstavuje 31,5 % z jej celkového dovozu a vývozu v tomto období.

CCPIT od svojho založenia v roku 1952 zohrávala dôležitú úlohu pri posilňovaní záujmových zväzkov medzi čínskymi a zahraničnými podnikmi, podpore medzinárodnej hospodárskej a obchodnej výmeny a podpore rozvoja vzťahov, povedal Si Ťin-pching.

70-ročná cesta CCPIT bola „príkladom neustále sa rozširujúceho úsilia Číny o otváranie sa a dôležitým svedkom toho, ako by sa podniky z rôznych krajín mohli podieľať na možnostiach rozvoja a profitovať z obojstranne výhodnej spolupráce", dodal.

Si Ťin-pching žiada, aby bol „koláč" spolupráce väčší

Čínsky prezident poznamenal, že ekonomická globalizácia zažíva nápor a svet vstupuje do nového obdobia volatility a transformácie, a predložil niekoľko návrhov. 

Na porazenie pandémie je potrebné spoločné úsilie, povedal a dodal, že je dôležité klásť ľudí a ich životy na prvé miesto, aktívne sa zapájať do medzinárodnej spolupráce v oblasti výskumu a vývoja, výroby a distribúcie vakcín a posilňovať globálne riadenie verejného zdravia.

Pokiaľ ide o oživenie obchodu a investícií, zdôraznil podporu mnohostranného obchodného režimu zameraného na Svetovú obchodnú organizáciu (WTO), zaistenie bezpečnosti a stability globálnych priemyselných a dodávateľských reťazcov a zväčšenie „koláča" spolupráce, aby sa lepšie výsledky v oblasti rozvoja dostali k ľuďom zo všetkých krajín.

Zdôraznil tiež úsilie o uvoľnenie sily inovácií pri podpore rozvoja a vyzval na vytvorenie otvoreného, spravodlivého, férového a nediskriminačného prostredia pre vedecký a technologický rozvoj.

O zlepšovaní globálneho riadenia povedal, že je potrebné zachovať skutočný multilateralizmus. „Mali by sme si vybrať dialóg pred konfrontáciou, radšej búrať než stavať múry, usilovať sa o integráciu namiesto oddeľovania, zvoliť inkluzívnosť, nie vylúčenie, a riadiť reformy globálneho systému riadenia na princípe spravodlivosti a správnosti," povedal.

OTS 

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo