Rezervačné portály prílis čarujú s cenami, zistila Európska komisia

Autor Christian Wigand, Melanie Voin apríl 2017 -
Rezervačné portály prílis čarujú s cenami, zistila Európska komisia Pixabay

Spotrebitelia si čoraz častejšie rezervujú hotely a letenky cez internet. Komisia skontrolovala 352 portálov a zistila, že dve tretiny z nich neinformujú správne o cenách.

Európska komisia a orgány na ochranu spotrebiteľa EÚ uskutočnili od októbra 2016 previerku dovedna 352 portálov na porovnávanie cien a rezerváciu ubytovania alebo cestovných lístkov v celej EÚ. Záver: 235 z nich, teda dve tretiny, neuvádzalo spoľahlivé informácie o cenách. Dochádzalo napríklad k tomu, že v neskoršej fáze rezervačného procesu boli pridané dodatočné cenové položky bez toho, aby bol o tom spotrebiteľ jasne informovaný. Alebo propagované akciové ponuky nezodpovedali žiadnej z dostupných služieb a pod.

Podľa európskych spotrebiteľských centier patria uvedené služby medzi tie, na ktoré sa spotrebitelia najčastejšie sťažujú. Komisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Vĕra Jourová k tomu uviedla: „Ak sú recenzie na porovnávacích internetových portáloch neobjektívne alebo ak ceny nie sú transparentné, tieto portály spotrebiteľov zavádzajú. Spoločnosti, ktoré takéto portály prevádzkujú, musia dodržiavať európske pravidlá na ochranu spotrebiteľa práve tak ako cestovné kancelárie.“ Orgány na ochranu spotrebiteľa podľa nej portály vyzvú, aby nedostatky odstránili.

Otázky a zistenia

Zaplatíte skutočne toľko, koľko si myslíte? V tretine prípadov nezodpovedala cena, ktorá sa zobrazila na začiatku, konečnej cene.

Ide o ponuku alebo len o návnadu? V pätine prípadov nebolo reálne možné zvýhodnené ponuky využiť.

Ste pomýlený vy alebo je mätúca cena? V takmer tretine prípadov nebola jasná celková cena alebo spôsob, akým bola vypočítaná.

Posledná lacná izba v hoteli – alebo len posledná lacná izba predávaná cez danú stránku? V každom štvrtom prípade sa na stránke neuvádzalo, že informácie o tom, že izby či letenky sa čoskoro vypredajú, sa vzťahujú výlučne na danú stránku (formulácie ako „zostávajú už len dve voľné izby“, „ponuka platí len dnes“).

EK / Christian Wigand, Melanie Voin

rsz kontrolovane portaly podla zamerania 2

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo