Český obranný a bezpečnostný priemysel sa opäť predstavil v Bratislave

Autor JF október 2022 -
Lietadlo L-39 NG výrobcu Aero Vodochody Aerospace Lietadlo L-39 NG výrobcu Aero Vodochody Aerospace

Na stretnutí so zástupcami slovenskej armády a rezortov obrany oboch krajín sa prezentovalo 12 firiem, ako aj Asociácia obranného a bezpečnostného priemyslu ČR.

Český obranný priemysel je konkurencieschopný a ponúka zákazníkom špičkové technológie. Disponuje aj niektorými unikátnymi technológiami, ktoré sa presadili na náročných trhoch na celom svete, predovšetkým v štátoch NATO. Na stretnutí v Bratislave to pripomenul námestník ministerky obrany Českej republiky Tomáš Kopečný.

T. Kopečný, ktorý na ministerstve riadi sekciu priemyslovej spolupráce, vyzdvihol najmä tri strategické projekty českého obranného priemyslu: cvičné prúdové lietadlo Aero L-39 NG, rozvoj výroby podvozkov Tatra a program výroby ručných strelných zbraní v Českej zbrojovke.

Zástupca šéfa sekcie modernizácie Ministerstva obrany SR Juraj Mrenica v tejto súvislosti upozornil na spoluprácu podniku Aero Vodochody Aerospace so slovenským partnerom. Na projekte L-39 novej generácie (NG) sa totiž na základe podpísanej zmluvy o strategickej spolupráci budú podieľať aj Letecké opravovne Trenčín s ich subdodávateľmi.

Prezentované podniky

Medzi firmami, ktoré v Bratislave prestavili slovenským odborníkom svoju produkciu, boli aj spomínané podniky Aero Vodochody Aerospace, a. s. a Česká zbrojovka, a. s.

Prezentovali sa aj výrobca pancierových vozidiel SVOS, dodávateľ komunikačných systémov MESIT a spoločnosť AURA, s. r. o., zameraná na vojenské logistické systémy.

Firma Audiopro prezentovala drony a dronové technológie určené pre použitie v ozbrojených zložkách. EGO Zlín predstavil komplexné dekontaminačné systémy.

Satelitné dáta, biodynamické osvetlenie a IDET

Zástupca českej pobočky americkej spoločnosti SpaceKnow Inc. priblížil možnosti v oblasti analýzy a spracovania satelitných dát.

Spoločnosť Spectrasol zasa ponúka biodynamické LED osvetlenie interiérov na báze prirodzeného spektra. Niektoré bezpečnostné zložky ho už používajú vo svojich dispečerských a kancelárskych priestoroch.

Na záver stretnutia vystúpil zástupca spoločnosti Veletrhy Brno, s. r. o., ktorá organizuje tradičný bienálny veľtrh obrannej a bezpečnostnej techniky IDET.

JF

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo