Revolúcia v obaloch na víno: bag-in-box a ďalšie alternatívy sa presadzujú u výrobcov aj spotrebiteľov

Autor Stuart Pigott, Paula Redes Sidore december 2022 -
Revolúcia v obaloch na víno: bag-in-box a ďalšie alternatívy sa presadzujú u výrobcov aj spotrebiteľov Polsinelli

Ide to aj bez skla. Nové riešenia sú lacnejšie, ekologickejšie a čoraz viac ich akceptujú aj konzumenti.

Svet vína stojí na prahu obalovej revolúcie. V minulosti bolo samozrejmosťou, že dobrým vínom sa plnili sklenené fľaše uzavreté korkovou zátkou. To sa pomaly ale isto menilo s nástupom nového tisícročia: používanie skrutkovacích uzáverov sa z juhoaustrálskeho Clare Valley razantne šírilo a medzičasom sa pre mnohé vína stalo normou.

Druhý smer vývoja spotrebitelia sotva zaznamenali: používanie ľahších sklenených fliaš.

V súčasnosti sa črtá ďalší, úplne odlišný trend. Vyzerá to tak, že obaly typu bag-in-box (vak v škatuli) a ďalšie nesklenené obaly sa v obchode s vínom presadia rovnako ako skrutkovacie uzávery namiesto korku.

Prečo dochádza práve teraz k novým trendom v balení vína? Významným dôvodom je aj v tejto súvislosti vojna na Ukrajine, ktorá urýchľuje prechod na obnoviteľné zdroje energie.

Výroba sklenených fliaš je totiž energeticky náročná a rastúce náklady na energie zvýšili aj náklady na ich výrobu. V závislosti od krajiny vzrástli ceny fliaš od 30 až do viac ako 100 percent – ak je ich vôbec na trhu dostatok.

Vojna na Ukrajine ponuku zredukovala. Situáciu skomplikovala aj skutočnosť, že si mnohí výrobcovia vína začali zabezpečovať zásoby fliaš na celý rok.

Trojlitrový bag-in-box znižuje uhlíkovú stopu o 84 %

Sklenená fľaša sa zrazu stala problémom nielen preto, že robí producentom vína veľkú uhlíkovú stopu, ale spôsobuje im aj zvýšené náklady a logistické problémy.

V alternatívnych obalových materiáloch teraz stanovuje nový smer Kalifornia. Vinár Jason Haas z kalifornského Paso Robles plní tri druhy ľahkého vína svojej produkcie do obalov bag-in-box. Verí, že je to na prospech spotrebiteľa aj životného prostredia.

„V porovnaní so štyrmi štandardnými 750-mililitrovými sklenenými fľašami znižuje trojlitrový obal bag-in-box uhlíkovú stopu o 84 %. Okrem toho pri preprave dochádza k znižovaniu uhlíkovej stopy o 60 %,“ vysvetľuje J. Haas.

Ďalšou výhodou je, že v porovnaní s otvorenou sklenenou fľašou zostane víno v načatom bag-in-boxe svieže oveľa dlhšie. Balenie je kompaktnejšie a ľahšie a spotrebiteľovi ušetrí 15% ceny. Vitajte v 21. storočí!

Zmena postoja spotrebiteľov

Hlavným argumentom proti novým spôsobom balenia vína bol v minulosti na celom svete odpor spotrebiteľov. Ale J. Haas má teraz odlišnú skúsenosť: „Naši zákazníci sú voči alternatívnym obalovým materiálom otvorenejší ako kedykoľvek predtým. Z tejto prekážky, ktorú som v prvej chvíli považoval za najväčšiu, nakoniec nebol žiadny veľký problém.“

Podľa vinára by v Kalifornii mohla zmena prebiehať aj rýchlejšie, keby tam existovali mobilné plničky bag-in-boxov, tak ako to už majú v susednom Oregone.

Víno v obaloch bag-in-box je už značne rozšírené v Škandinávii, kým v Nemecku si razí cestu k zákazníkom predovšetkým v oblasti predaja online. Lídri v tomto obchode ako Jacques Weindepot a Rindchen’s Weinkontor rozpoznali dieru na trhu a výhody nových obalov.

V ponuke sú rôzne veľkosti až do 10 litrov. Bežný trojlitrový bag-in-box je pritom dostatočne skladný a zmestí sa do dvierok chladničky.

V Európe začína mať čoraz väčší význam aj 1,5-litrové vrecko na víno bez škatule. Nemecká vinárska firma Wildmark uviedla v tomto formáte na trh nefiltrovaný organický (bio) rizling a nefiltrované organické rosé. Nasledujú ich ďalší producenti. V porovnaní so sklenenými fľašami s objemom 75 cl má toto balenie o 90 % menšiu uhlíkovú stopu.

Iné alternatívy: plechovky, PET a tankové víno

Prechod zo sklenených fliaš na obaly bag-in-box je špičkou ľadovca nových obalových materiálov vo vinárstve. V posledných rokoch v USA zaznamenali veľký nárast recyklovateľných hliníkových plechoviek s vínom a nápojmi s obsahom vína.

Vo viacerých častiach Európy sa bary a reštaurácie rozhodli ponúkať víno čapované zo sudov z nerezovej ocele.

Vinárstvo Miguel Torres Chile nedávno importovalo do Švédska červené bio víno v špeciálnych PET fľašiach. Obalom je plochá fľaška z recyklovateľného PET koncipovaná na opätovné použitie. Nie je to síce v zásade nová technológia, signalizuje však novú otvorenosť voči alternatívam.

Výrobcovia a maloobchodníci vo svojom marketingu už začali aj pri víne zohľadňovať ekologické aspekty a svoju klimatickú politiku.

V Európe už čoskoro poskytne príležitosť na mapovanie nových trendov v oblasti balenia veľtrh ProWein v Düsseldorfe, ktorý je najväčším a najvýznamnejším odborným veľtrhom vína a liehovín na svete. Bude sa konať od 19. do 23. marca 2023.

Stuart Pigott; Paula Redes Sidore

rsz prowein22 mk18849Foto: Messe Düsseldorf / Constanze Tillmann

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo