Investičný paradox Brexitu

Autor JF apríl 2017 -
Investičný paradox Brexitu Pixabay

Investori majú podľa prieskumu väčšiu chuť investovať peniaze vo Veľkej Británii ako pred rokom – a to isté platí aj o Nemecku.

Británia sa ide odtrhnúť od EÚ a bruselskí veštci jej maľujú chmúrne vyhliadky, ale mnohí investori to vidia ináč. Chcú prísť na ostrov s ďalšími peniazmi. Vyplynulo to z celosvetového prieskumu poradenskej spoločnosti A.T. Kearney. Aby to nebolo jednoduché, viac chcú vkladať aj do investičných zámerov v Nemecku. Táto krajina sa obvykle považuje za hlavnú destináciu tých firiem, ktoré rozmýšľajú o odchode z britských adries, aby mohli nerušene rozvíjať svoj biznis v EÚ.

Index dôvery PZI

V najnovšom vydaní Indexu dôvery priamych zahraničných investícií sú na čele tabuľky USA, podobne ako pred rokom. Nasleduje Nemecko, ktoré preskočilo Čínu, a za nimi práve Veľká Británia (postúpila o 1 priečku). Nemecko má tento rok svoje najlepšie umiestnenie a už po druhýkrát v rade vedie medzi európskymi krajinami. Záujem investorov je tam silný naprieč všetkými skúmanými sektormi, pričom Nemecko preferujú najmä respondenti z Európy. Zdá sa, že môže byť jedným z veľkých víťazov Brexitu. Napríklad po prvýkrát po štyroch rokoch tieklo v treťom štvrťroku roku 2016 viac investícií do nemeckého nehnuteľného majetku než do britského.

Rýchlo do Británie

Spojené kráľovstvo sa na štvrté miesto dostalo prekvapivo. Podľa všeobecnej mienky Brexit hrozí vzdialením krajiny od globálnej ekonomiky, ale zahraničné spoločnosti vidia zrejme na trhoch typu V. Británia či USA možnosť uchytenia sa a získania „menej zahraničného“ (rozumej exotického) imidžu, kým sa trhy viac uzavrú pred globalizáciou.

Európa je s 11 krajinami najviac zastúpeným regiónom v indexe. Ide však výlučne o západoeurópske krajiny; žiadna z postkomunistických krajín sa na elitný investorský zoznam nedostala.

JF/AŽ

Top 25 krajín pre PZI:

1. USA (2016: 1)

2. Nemecko (4)

3. Čína (2)

4. Spojené kráľovstvo (5)

5. Kanada (3)

6. Japonsko (6)

7. Francúzsko (8)

8. India (9)

9. Austrália (7)

10. Singapur (10)

11. Španielsko (13)

12. Švajčiarsko (11)

13. Taliansko (16)

14. Holandsko (14)

15. Švédsko (22)

16. Brazília (12)

17. Mexiko (16)

18. Južná Kórea (17)

19. Thajsko (21)

20. Írsko (23)

21. Spojené arabské emiráty (–)

22. Belgicko (19)

23. Nový Zéland (–)

24. Rakúsko (24)

25. Južná Afrika (–)

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo