Google sa zaviazal dodržiavať pravidlá EÚ a poskytovať spotrebiteľom jasnejšie a presnejšie informácie

Autor Christian Wigand, Cristina Torres Castillo január 2023
Google sa zaviazal dodržiavať pravidlá EÚ a poskytovať spotrebiteľom jasnejšie a presnejšie informácie Pixabay

Už sa vám stalo, že ste nevedeli, či nakupujete priamo od spoločnosti Google alebo od inej značky? Stretli ste sa s tým, že ste nemohli nájsť údaj o konečnej cene?

Google sa zaviazal vykonať vo viacerých svojich produktoch a službách zmeny, aby zladil svoje praktiky s právom EÚ – ide predovšetkým o nedostatočnú transparentnosť a nejednoznačné informácie pre spotrebiteľov.

V roku 2021 Google vstúpil do dialógu so sieťou spolupráce v oblasti ochrany spotrebiteľa (sieť CPC), ktorú koordinuje Európska komisia a ktorú vedie holandský Úrad pre spotrebiteľov a trhy a belgické Generálne riaditeľstvo pre hospodársku inšpekciu. Na základe tohto dialógu Google súhlasil, že vyrieši otázky, ktoré orgány vzniesli.

Takisto súhlasil, že začne dodržiavať pravidlá EÚ v oblasti ochrany spotrebiteľa a zavedie zmeny na svojich stránkach Google Store, Google Play Store, Google Hotels a Google Flights.

Komisár pre spravodlivosť Didier Reynders v tejto súvislosti uviedol: „Takmer tri roky od vypuknutia pandémie covidu-19 a lockdownov ešte stále každodenne pozorujeme, ako rastie počet spotrebiteľov, ktorí sa spoliehajú na internet, keď si chcú rezervovať dovolenku, nakúpiť alebo prečítať recenziu. Spotrebitelia EÚ majú právo na zrozumiteľné a úplné informácie, aby mohli robiť informované rozhodnutia. Z tohto hľadiska sú prísľuby od Googlu krok správnym smerom.

Vyzývame Google, aby začal úplne dodržiavať nariadenie o geografickom blokovaní a zaručil, aby spotrebitelia mohli požívať rovnaké práva a prístup k tomu istému obsahu bez ohľadu na to, kde v EÚ sa nachádzajú.“

Prehľad záväzkov

Google sa na základe dialógu zaviazal obmedziť svoju možnosť robiť jednostranné zmeny pri objednávkach, pokiaľ ide o cenu alebo stornovanie.

Takisto prisľúbil vytvoriť e-mailovú adresu, ktorú budú môcť používať výhradne orgány na ochranu práv spotrebiteľov na nahlasovanie nezákonného obsahu a žiadosti o jeho rýchle odstránenie.

Okrem toho Google súhlasil s viacerými zmenami svojich praktík na nasledujúcich stránkach.

Google Flights a Google Hotels:

  • jasná informácia pre spotrebiteľov, či zmluvu uzatvárajú priamo so spoločnosťou Google alebo či Google len pôsobí ako sprostredkovateľ,
  • jednoznačný údaj, ktorá cena sa uvádza na porovnanie, keď platforma inzeruje zľavy, ako aj údaj, že recenzie na stránke Google Hotels nie sú overené,
  • súhlas s rovnakými záväzkami k transparentnosti, aké prijali iné veľké platformy sprostredkúvajúce ubytovanie, pokiaľ ide o spôsob, akým spotrebiteľom poskytuje informácie o cenách alebo dostupnosti.

Google Play Store a Google Store:

  • jasné predzmluvné informácie o nákladoch na doručenie, práve odstúpiť od zmluvy a možnosti opravy alebo náhrady. Okrem toho Google jednoduchšie sprístupní aj informácie o spoločnosti (napr. úradný názov a adresu) a priame a fungujúce kontaktné miesta (napr. zástupca na telefóne),
  • vysvetlenie, ako prehliadať verzie stránok pre rôzne krajiny v rámci Google Play Store a informácie pre vývojárov o ich povinnostiach vyplývajúcich z nariadenia o geografickom blokovaní, aby boli ich aplikácie dostupné v celej EÚ a takisto aby spotrebitelia mohli používať platobné prostriedky z akejkoľvek krajiny EÚ.

Ďalšie kroky

Sieť spolupráce v oblasti ochrany spotrebiteľa (CPC) bude aktívne monitorovať plnenie týchto záväzkov.

Vnútroštátne orgány budú monitorovať a presadzovať dodržiavanie predpisov v prípadoch, keď pochybnosti pretrvajú. Pôjde konkrétne o jednu praktiku, pri ktorej Google ešte úplne nedodržiava nariadenie o geografickom blokovaní. Spoločnosť totiž uplatňuje technické obmedzenia na používanie aplikácií, ktoré by inak boli v krajine, v ktorej sa používateľ dočasne nachádza, bežne dostupné.

Google objasnil, že používatelia môžu zmeniť svoju krajinu pobytu raz za rok, ak chcú získať prístup k miestnym aplikáciám a hrám v inom členskom štáte. Táto zmena však môže viesť k strate získaného obsahu a platného kreditu, čo podľa nariadenia o geografickom blokovaní porušuje pravidlá.

Súvislosti

Sieť spolupráce v oblasti ochrany spotrebiteľa (sieť CPC) je sieťou orgánov zodpovedných za presadzovanie právnych predpisov EÚ o ochrane spotrebiteľov. Pri cezhraničných sporoch sa ich činnosť koordinuje na úrovni EÚ.

Za vykonávanie právnych predpisov EÚ o ochrane spotrebiteľov sú zodpovedné orgány štátu. Vďaka aktualizovanému nariadeniu o spolupráci v oblasti ochrany spotrebiteľa teraz majú väčšie právomoci pri odhaľovaní nezrovnalostí a môžu rýchlo konať proti nečestným obchodníkom.

Navyše nová smernica o lepšom presadzovaní a modernizácii pravidiel EÚ v oblasti ochrany spotrebiteľa zmenila doterajšie nástroje spotrebiteľského práva EÚ a zvýšila transparentnosť pre spotrebiteľov, keď nakupujú na online trhoviskách.

Spolupráca zahŕňa spotrebiteľské pravidlá v rôznych oblastiach, ako sú nekalé obchodné praktiky, elektronický obchod, geografické blokovanie, dovolenkové balíky, online predaj a práva cestujúcich.

Christian Wigand, Cristina Torres Castillo

Európska komisia

Ďalšie informácie

Spoločné stanovisko vnútroštátnych orgánov siete CPC k obchodným praktikám a podmienkam spoločnosti Google.com

Úplný zoznam zmien

Ďalšie informácie o opatreniach na ochranu spotrebiteľa

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo