Blockchain verzus nehnuteľnosti: Ako veľmi konzervatívny investor chcete byť?

Autor Josefína Andrtová február 2023 -
Blockchain verzus nehnuteľnosti: Ako veľmi konzervatívny investor chcete byť? Pixabay

Kryptomeny sú zaujímavým konceptom, ale ich funkčnosť a výnosnosť je ovplyvnená mnohými faktormi. Nehnuteľnosti sú stále najstabilnejším cieľom investícií.

Kryptomeny majú v poslednom čase reputáciu nestabilnej investície, vinou vysokých strát investorov, častých podvodov a chýb.

Jednou z najviac diskutovaných tém je krach kryptoburzy FTX. Hlavnými dôvodmi tohto bankrotu sú špekulácia s vkladmi klientov a nestabilita organizácie. Firma zbankrotovala 11. novembra, keď na začiatku mesiaca začal rásť dopyt zákazníkov po výbere peňazí.

Vtedajší CEO Sam Bankman-Fried pripustil, že nemá čo vrátiť a teraz dlhuje viac ako miliónu zákazníkov miliardy dolárov. Je možné, že toto je najväčšie zlyhanie interného systému v histórii.

Regulácia by trh urobila bezpečnejšou, avšak zatiaľ na úrovni EÚ ani členských štátov žiadna špeciálna ucelená regulácia nie je.

Preto pokiaľ o investovaní premýšľate, zvážte, ako veľmi konzervatívny investor chcete byť a či nie je lepšie staviť na komodity s hmotným aktívom.

Energetická záťaž a risk, ktorý si berie každý sám na seba

Kryptomeny sú digitálne peniaze, ktoré nie sú regulované bankou a sú určené na internetové platby. Tento druh meny nevydáva nijaký ústredný orgán, preto sú teoreticky imúnne voči vládnym zásahom a manipulácii.

Na rozdiel od fyzických peňazí je kryptomena uložená v digitálnych peňaženkách a jej platby sú uchované v online databáze, blockchaine.

Bitcoin bol prvou kryptomenou uvedenou na trh v roku 2009 a stále zostáva najznámejšou a najväčšou.

Dnes je na trhu viac ako 20 000 druhov kryptomien a všetky majú jednu spoločnú vlastnosť, tendenciu rýchlo skákať nahor alebo naopak, klesnúť na hodnote.

Kryptomeny nie sú regulované žiadnymi verejnými a súkromnými organizáciami, preto je náročné určiť ich právne postavenie vo svete.

Aj napriek tomu, že to má svoje výhody, investovanie do kryptomeny nie je najlepšia voľba pre investičných nováčikov a konzervatívnych jedincov.

Okrem toho je ich ťažba značne energeticky náročná a neekologická. Pre predstavu, ťažba ročne spotrebuje toľko energie ako napríklad celá Austrália.

Dobrý nápad, ale nie všeliek

Blockchain je distribuovaná databáza, ktorá udržuje neustále narastajúci zoznam usporiadaných záznamov, nazývaných bloky. Dá sa prirovnať k účtovnej knihe transakcií prepojených digitálne, ktorá je zdieľaná verejne na viacerých počítačoch po celom svete.

Sľubuje dostupnejšie produkty a služby a zároveň aj ich bezpečnosť. Má potenciál úplne zmeniť spôsob, akým ľudia premýšľajú o ukladaní dát.

Nenechajte sa ale zmiasť. Nie vždy blockchain predstavuje životaschopné riešenie každého problému.

Blockchain napríklad ponúka nemennosť a bezpečnosť, ale je aj pomalý a náročný na zdroje. Niektoré problémy vyžadujú rýchle riešenia, ktoré nepotrebujú zložité technické stratégie, aké poskytuje blockchain.

Škálovateľnosť blockchainu má aj technické ťažkosti, ktoré znamenajú, že nezvládne rovnakú úroveň priepustnosti ako štandardná databáza.

Navyše, regulátori vôbec nedržia krok s rýchlym rozvojom tejto technológie v oblasti investícií, teda ktokoľvek môže zajtra ponúkať zase ďalšiu kryptomenu s fantastickou krivkou rastu.

Treba sa teda vzdelávať a chápať výhody blockchainu, ale nevnímať ho ako všespásny mechanizmus na overovanie.

Nedostatok pochopenia toho, ako blockchain funguje v kombinácii s nulovou reguláciou zo strany štátu predstavuje veľké riziko pre retailových investorov. Systém, kde môžete prísť o všetky svoje úspory len preto, že ste zabudli heslo, navyše nie je užívateľsky najprívetivejší.

Pokiaľ hľadáte spôsoby investovania, kde sa dá cítiť aspoň trochu pevnej pôdy pod nohami, je dobré sa poobzerať po ďalších možnostiach. Vysvetlime si preto, čo je a ako funguje investičný realitný crowdfunding, ktorý je pre mnoho investorov stále novou možnosťou investovania.

Investovanie s väčšou  istotou

Crowdfunding často využívajú startupové spoločnosti ako alternatívny prístup k fondom. Investorom ponúka spôsob, ako podporiť nové inovatívne projekty alebo podniky.

Investovať možno aj do nehnuteľností, v takom prípade hovoríme o realitnom investičnom crowdfundingu. Ten v dnešnej dobe, keď si nie každý môže dovoliť investovať do nehnuteľnosti, rastie na popularite.

„V porovnaní s investovaním do akcií alebo rizikového kapitálu sa pri investíciách do nehnuteľností znižuje riziko 100%-nej straty, pretože sa investuje do fyzických aktív – nehnuteľností,“ pripomína Jan Večerka, CEO spoločnosti BrikkApp.

„Nehnuteľnosť si vždy zachová určitú hodnotu, aj keby nešlo o nič iné ako o pozemok. To neodstráni všetky riziká, ale zvyšuje pravdepodobnosť, že investor môže získať späť časť alebo celú svoju investíciu,“ vysvetľuje.

Okrem toho, na rozdiel od kryptomien sa crowdfunding pohybuje na štandardnom investičnom trhu pod dohľadom regulátorov a tým sa možné riziko znižuje. Regulácia crowdfundingu sa navyše z roka na rok sprísňuje aj na celoeurópskej úrovni. A stále máte nehnuteľnosť ako záruku.

Tolerancia k riziku, dlh aj ekvita

Sú dva najčastejšie typy investovania v crowdfundingu – dlh a ekvita. „Dlh je najbežnejším typom crowdfundingovej investície do nehnuteľností. Približne 90 % projektov crowdfundingu v oblasti nehnuteľností je tvorených dlhovými investíciami,“ konštatuje Jan Večerka.

„Investori vystupujú ako veritelia vlastníka realitného projektu, obvykle investujú a poskytujú finančné prostriedky na úver spojený s nehnuteľnosťou. Ekvita znamená, že investor poskytne financovanie developerovi alebo vlastníkovi nehnuteľnosti, a potom bude vlastniť pomerný podiel na realitnom projekte. Výnosy sú založené na príjme z prenájmu nehnuteľnosti a zmenách v hodnote projektu nehnuteľnosti,“ vysvetľuje ďalej.

Dlhové investície nesú väčšinou nižšie riziko, a naopak, investície do podielu majú šancu na vyššie výnosy. Každý investor by si mal vyberať podľa preferencie a tolerancie k riziku.

Kryptomeny sú určite zaujímavým konceptom, ktorý v blízkej dobe nikam neodíde. Ako jeho využitie, tak aj jeho technológia je pútavá, ale jeho funkčnosť a výnosnosť je ovplyvnená mnohými faktormi. Na rozdiel od nehnuteľností, ktoré sú stále najstabilnejším cieľom investícií.

Josefína Andrtová, Kašpar PR

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo