TMR ašpiruje na pozíciu poradcu a prevádzkovateľa horských stredísk v Saudskej Arábii

Autor TS február 2023 -
Vízia lyžiarskeho strediska Trojena v oblasti budúceho mesta Neom Vízia lyžiarskeho strediska Trojena v oblasti budúceho mesta Neom neom.com

Jeden z top prevádzkovateľom horských stredísk a turistických služieb v regióne strednej a východnej Európy zameral svoju pozornosť aj na Blízky východ.

Spoločnosť TMR, a. s., vedie rokovania o možnosti spolupráce pri rozvoji turizmu v Saudskoarabskom kráľovstve. Jej zástupcovia sa v Rijáde stretli s princeznou Fahdou al Saud, dcérou kráľa Fahda, ktorá je zodpovedná za vybudovanie a rozvoj turizmu v horskej oblasti Sudah na juhozápade krajiny.

Stretnutie sa uskutočnilo z iniciatívy princeznej, ktorá si chcela osobne vypočuť predstavu a ponuku zástupcov slovenskej spoločnosti.

Slováci predstavili svoje možnosti

Komunikujeme vzájomne asi pol roka a tomuto stretnutiu predchádzalo viacero predkôl rokovaní. Príležitosťou pre nás je vízia rozvoja turizmu hlavne v horských oblastiach do roku 2030, dokedy sa chce Saudská Arábia po vzore Dubaja a okolitých štátov stať rovnako atraktívnou destináciou,“ informoval predseda predstavenstva TMR Igor Rattaj.

TMR podľa neho ašpiruje na pozíciu poradcu a prevádzkovateľa pri budovaní horského strediska.

„V porovnaní s niektorými inými záujemcami máme výhodu reálnych skúseností so stavbou aj prevádzkou stredísk.  V prípade, že sa náš koncept bude páčiť, sme pripravení aj na vstup saudského investora resp. vytvorenie spoločného podniku, čo bolo tiež predmetom spoločných rokovaní,“ doplnil Igor Rattaj.

„Rovnako im chceme pomôcť aj s vybudovaním a trénovaním lyžiarskej reprezentácie.

Stretnutie sa uskutočnilo za účasti nového veľvyslanca SR v Saudskoarabskom kráľovstve Rudolfa Michalku.

Saudi to myslia s lyžovaním vážne

Aktuálne rokovania sú výsledkom snáh Saudskej Arábie viac sa otvoriť cestovnému ruchu, pričom krajina chce do tejto oblasti investovať až 30 miliárd dolárov.

Kým na Slovensku sa rieši otázka, či prežijú lyžiarske strediská, v horúcej Saudskej Arábii majú odvahu budovať moderné nové strediská v horách s výškou približne totožnou s tými slovenskými,“ uviedol I. Rattaj.

Príkladom je plánované stredisko Trojena na severozápade krajiny, ktoré by mali postaviť do zimy 2027 a v roku 2029 by sa v ňom mali konať Ázijské zimné hry. Malo by byť súčasťou projektu futuristického „smart“ mesta Neom.

V oblasti Sudah pri hranici z Jemenom presahuje výška viacerých vrcholov 2 800 metrov nad morom, pričom najvyšší Jabal Al-Soudah dosahuje 3 015 m. n. m.

„Keďže o kapitál v tejto krajine nie je núdza, TMR si nechce nechať ujsť príležitosť byť pri tom a do tohto miestami až futuristického rozvoja sa zapojiť. Chceli by sme zúročiť naše skúsenosti zo štyroch krajín a byť pri začiatku budovania tohto odvetvia v Saudskej Arábii,“ povedal šéf TMR.

Nadnárodné impérium TMR

Spoločnosť TMR, a. s., je so svojimi dcérskymi spoločnosťami lídrom v prevádzkovaní horských stredísk a zábavných parkov a poskytovaní turistických služieb v strednej a východnej Európe.

Portfólio TMR zahŕňa niektoré z najvýznamnejších horských stredísk, zábavných parkov, golfových rezortov a hotelov v krajinách svojho pôsobenia. Prevádzkuje strediská v jednotlivých segmentoch na Slovensku, v Českej republike, Poľsku a v Rakúsku.

TS / JF

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo