Termokamera od Axisu stráži objekty pred požiarom aj neoprávneným vniknutím

Autor Marek Pavlica, Juraj Redeky február 2023 -

Nová termometrická kamera pre vzdialený monitoring dokáže zabezpečiť perimeter a sledovať teploty aj z väčšiej vzdialenosti.

Kamera Q1961-TE od spoločnosti Axis Communications poskytuje vysokokvalitné termálne videostreamy za každého počasia a akýchkoľvek svetelných podmienok.

Vo výbave má predinštalovanú analytickú funkciu včasnej detekcie požiaru, ktorá umožňuje používateľom efektívne konať už v skorej fáze pri prvotných príznakoch horenia.

Rýchla reakcia na kritické situácie

Termokamera Axis Q1961-TE dokáže na diaľku merať teploty v rozsahu od -40°C do +350°C a automaticky spustiť varovné upozornenie, ak teplota v zvolenej oblasti prekročí nastavenú prahovú úroveň.

Reaguje aj na situáciu, keď teplota nečakane príliš rýchlo rastie či klesá. Môže tak pomôcť zabrániť nežiaducim prestojom vo výrobe spôsobeným prehriatím zariadení a umožní aj prediktívne plánovanie údržby.

Vďaka predinštalovanej analytike včasnej detekcie požiaru môžu používatelia dostať včasné varovanie už v ranej fáze začínajúceho horenia, aby na ne mohli bezodkladne reagovať a zabrániť väčším škodám.

Pokročilá analytika tiež ponúka inteligentné filtrovanie varovných hlášok, čo znižuje počet falošných poplachov.

Kvalitné video a audiofunkcie

Kamera Axis Q1961-TE ponúka optimálny kontrast obrazu a disponuje senzorom s rozlíšením 348×288 a citlivosťou (NETD) 40mK @25C.

Výsledné video môže mať maximálne rozlíšenie 768×576 pixelov pri rýchlosti 8,3 alebo až 30 fps (snímok za sekundu).

Axis Q1961-TE podporuje až 10 konfigurovateľných polygonálnych detekčných oblastí.

AXIS Q1961 T camera views

Vďaka technológii na okraji siete (Edge computing) je ku kamere možné pripojiť aj sieťové reproduktory pre zvukové varovania, na odradenie votrelcov alebo komunikáciu s personálom či navigáciu návštevníkov.

Kamera podporuje PoE (power over ethernet) napájanie a umožňuje tak jednoduchú inštaláciu a pripojenie aj na veľké vzdialenosti.

Kybernetická bezpečnosť a fyzická robustnosť

Termokamera Axis má vstavané funkcie kybernetickej bezpečnosti, ktoré pomáhajú zabrániť neoprávnenému prístupu a chránia systém ako celok.

Ide napríklad o službu Axis Edge Vault, ktorá zabezpečuje bezpečné ukladanie všetkých kryptografických kľúčov a certifikátov a zjednodušuje autorizáciu v sieti.

Okrem toho je táto robustná kamera odolná proti nárazom s krytím IK10 a pripravená na vonkajšie použitie s krytím IP66/67 a NEMA 4X na ochranu proti korózii.

Marek Pavlica, Axis Communications

Juraj Redeky, Taktiq Communications

 

Kľúčové charakteristiky termokamery AXIS Q1961-TE

  • spoľahlivá detekcia 24/7,
  • kompaktné, robustné prevedenie, materiál bez halogénov,
  • polygonálne oblasti sledovania teploty,
  • analýza včasnej detekcie požiaru,
  • bodové meranie teploty,
  • vstavané funkcie kybernetickej bezpečnosti,
  • stupeň krytia IP66, IP67, IK10 a NEMA 4X.

 AXIS Q1961 TE

Partneri

SOPK

lexikon logo cervene hlavicka KK blue1

Fijet logo